Handbal

Per Johansson coacht met passie en vraagt dat ook van zijn speelsters

Danick Snelder rukt zich los van de Duitse Luisa Schulze.  Beeld Henk Seppen
Danick Snelder rukt zich los van de Duitse Luisa Schulze.Beeld Henk Seppen

Onder de nieuwe Zweedse bondscoach hebben de Nederlandse handbalvrouwen zich geplaatst voor het EK. Duitsland, met oud-bondscoach Henk Groener, werd twee keer verslagen.

Fred Buddenberg

Wie hem ziet rennen, roepen en gebaren langs de lijn, gunt hem een goede conditietrainer. Vol passie en overgave spoorde Per Johansson, de nieuwe bondscoach van de handbalvrouwen, zijn speelsters aan. Na het gewonnen EK-kwalificatieduel met Duitsland (30-29) verklaarde hij zijn temperamentvolle beleving van de sport. Hij vraagt veel van de speelsters, zei de Zweed, en hij moet vanaf de zijkant het goede voorbeeld geven.

In zijn tweede wedstrijd als bondscoach – donderdag won Nederland in Krefeld met 25-31 van Duitsland – schoten de emoties van Johansson alle kanten op. Hij schudde meewarig het hoofd bij een dekkingsfout, hij was enthousiast na een mooie aanval, hij wond zich zichtbaar op over arbitrale beslissingen en hij keerde zich soms vol onbegrip tot de officials achter de wedstrijdtafel. Bovenal hield Johansson zich, in woord en gebaar, bezig met het coachen van zijn speelsters.

Na afloop van de ontmoeting in het Rotterdamse Topsportcentrum keek hij met een goed gevoel terug op zijn eerste twee wedstrijden als bondscoach van de ploeg die in 2019 wereldkampioen werd. Donderdag was hij tevreden over de dekking, zaterdag roemde hij het karakter van de speelsters in de slotfase. Nederland knokte zich na een 22-26 achterstand terug en vijftien seconden voor tijd bezorgde Lois Abbingh Oranje de winst: 30-29. Het was de eerste keer in het enerverende duel dat Nederland aan de goede kant van de score stond. Johansson noemde de laatste vijf minuten ‘een meesterwerk’.

Ook aanvoerster Snelder ziet het weer zitten

Aanvoerster Danick Snelder, zaterdag goed voor vijf treffers, is blij met de komst van de ervaren Scandinaviër, eerder al bondscoach van Zweden en Montenegro. De cirkelloopster van het Duitse Bietigheim omschreef hem als een man met visie en kennis en prees zijn duidelijkheid. “Hij heeft een plan als we de wedstrijd ingaan en hij kan tijdens de wedstrijd ook schakelen. Hij is erg op de persoon en zegt steeds: jullie hebben geen idee wat jullie kunnen. Vertrouw op jezelf.”

De speelsters waren niet betrokken bij de aanstelling van Johansson, afgezien van de blik die ze even mochten werpen op het profiel dat het Nederlands Handbal Verbond (NHV) had geformuleerd. Snelder is blij dat er na het korte tijdperk van interim-bondscoach Monique Tijsterman weer een internationaal ervaren coach voor de ploeg staat. Ze was het er destijds niet mee eens dat de Fransman Emmanuel Mayonnade door de bond de deur werd gewezen. Ze had graag gezien dat het contract van de Fransman werd verlengd, maar ziet nu weer toekomst in de samenwerking met Johansson.

Door de twee overwinningen op Duitsland – sinds 2018 onder leiding van oud-Oranje-bondscoach Henk Groener – heeft Nederland zich geplaatst voor het EK, dat in november in Noord-Macedonië, Slovenië en Montenegro wordt gehouden. Na drie teleurstellend verlopen toernooien, het EK in Denemarken, de Olympische Spelen in Tokio en het WK in Spanje, moet Johansson Nederland weer aan medailles helpen. Hij heeft daar vertrouwen in, want hij zegt te beschikken over een mooi uitgebalanceerde selectie, met ervaren speelsters en talenten met veel potentie.

Langere houdbaarheidsdatum

Johansson (51) tekende een contract voor twee jaar, met een intentie om door te gaan tot 2025, het jaar waarin Nederland samen met Duitsland het WK organiseert. Groener, die zaterdag zijn vierde opeenvolgende nederlaag tegen Nederland leed, hoopt er dan ook bij te zijn. Zijn contract met de Duitse bond loopt eind van deze maand af, maar een nieuwe verbintenis ligt klaar.

Sinds het vertrek van Groener bij Oranje, na de Olympische Spelen van Rio in 2016, heeft Nederland met Johansson alweer de vierde bondscoach in huis. Helle Thomsen ging op eigen verzoek weg na 28 maanden, Mayonnade moest vertrekken na 19 maanden en Tijsterman werd na drie maanden bedankt voor haar invalbeurt. Johansson hoopt dat er op zijn job bij het NHV een langere houdbaarheidsdatum zit.

Lees ook: Handbalcoach Per Johansson schippert tussen blijdschap en droefenis

Per Johansson is de nieuwe bondscoach van de Nederlandse handbalsters. De Zweed ziet in verdedigend opzicht ruimte voor verbetering bij de wereldkampioen van 2019.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden