InterviewPepijn Lijnders

Pepijn Lijnders: ‘We zijn met Liverpool een mystiek verhaal aan het neerzetten’

Pepijn Lijnders viert de Champions League-winst van Liverpool vorig jaar, samen met Trent Alexander-Arnold. Beeld Getty Images
Pepijn Lijnders viert de Champions League-winst van Liverpool vorig jaar, samen met Trent Alexander-Arnold.Beeld Getty Images

Pepijn Lijnders speelde als directe assistent van Liverpool-trainer Jürgen Klopp een essentiële rol op weg naar de Engelse landstitel. Lijnders over het succes, zijn passie en zijn ambitie. ‘Wat nooit verandert, is mijn drang om te winnen.’

Tom van Hulsen

Het is begin augustus, 2019. In Évian-les-Bains, aan het Meer van Genève, sluit Liverpool de voorbereiding op het nieuwe seizoen af. Jürgen Klopp heeft samen met zijn trainersstaf een uitgekiend programma samengesteld, om zijn spelers optimaal aan de nieuwe jaargang te laten beginnen. Dit moet het seizoen worden waarin Liverpool na dertig jaar eindelijk weer eens de landstitel gaat pakken. Wat daarvoor onder andere nodig is, is het vertrouwen van de spelers dat het ongenaakbare Manchester City kan worden afgetroefd.

Klopp heeft besloten zijn Duitse landgenoot Sebastian Steudtner in het trainingskamp uit te nodigen. Steudtner is een van de beste big wave surfers ter wereld en geeft motivatietrainingen. Hij laat de spelers in het zwembad duiken en vraagt ze zolang mogelijk onder water te blijven, tot ze niet meer kunnen. Sommigen halen 50 seconden.

Dan geeft Steudtner aan hoe de spelers hun gedachten kunnen sturen, als ze onder water zijn. Bijvoorbeeld door te denken aan gelukkige situaties. Probeer rustig te blijven, raak niet in paniek, zegt hij. Ontstress. Na een half uur verbazen de spelers zichzelf. Adam Lallana en Dejan Lovren blijven zelfs 3 minuten onder water, voor ze weer boven komen.

“Wat we geleerd hebben van dat duiken is dat als je je mindset verandert, je veel meer rendement uit eenzelfde situatie kunt halen”, zegt Pepijn Lijnders. “Paniek verslaan met gedachten. Emotie controleren met geloof. Het was een kleine overwinning van vele grote overwinningen gedurende dat trainingskamp. In Évian houden we ieder jaar het afsluitende trainingskamp, waar we iets proberen te forceren om een gezamenlijk doel te creëren. Wij tegen de rest van de wereld.”

Vorige week werd het grote doel bereikt: Liverpool pakte voor het eerst sinds 1990 weer de landstitel in Engeland. Donderdagavond vormde Manchester City voorafgaande aan de wedstrijd tegen de kersverse landskampioen een erehaag voor de spelers van Liverpool. De rivaliteit is groot, maar het respect ook.

Toptrainer van de toekomst

Aandacht voor details. Dat is wat Pepijn Lijnders en Jürgen Klopp in elkaar herkenden, bij hun eerste ontmoeting in 2015. “Ik leerde Pep pas kennen toen ik bij Liverpool kwam”, aldus Klopp op de website van de club. “Maar ik werd meteen geraakt door zijn aanstekelijke inzet en kennis van het spel. Ik heb nog nooit een jongen ontmoet die meer toegewijd is en meer passie heeft voor voetbal dan hij. Hij is in alles een toptrainer voor de toekomst, maar voordat het zover is ben ik blij dat hij bij óns werkt.” Afgelopen week was Klopp opnieuw lyrisch over de Nederlander. “Wat Pep Lijnders in korte tijd in dit team stopte is ongelofelijk. Er zit zoveel van zijn ziel in ons spel”, zei de hoofdcoach tegenover clubzender LFC TV.

Pepijn Lijnders, met links op de achtergrond Jürgen Klopp en Liverpool-speler Fabinho. Beeld Reuters
Pepijn Lijnders, met links op de achtergrond Jürgen Klopp en Liverpool-speler Fabinho.Beeld Reuters

Klopp bespreekt al zijn ideeën met de technische staf, waar behalve Lijnders onder anderen ook keeperstrainer John Achterberg en de Duitse analyticus Peter Krawietz deel van uitmaken. Lijnders heeft onder meer een belangrijke stem in hoe de komende tegenstander benaderd moet worden, en op welke facetten er in de week naar de wedstrijd toe getraind dient te worden. “Jürgen wil dominant zijn in alle onderdelen van het spel”, zegt Lijnders, die in Engelse media al is omschreven als toekomstig hoofdtrainer van Liverpool. “We besteden heel veel tijd aan het beter worden met elkaar. Ik denk dat we het verschil kunnen maken op het trainingsveld. Daar geloven wij in als club en daar geloven wij in als staf. Met die ideeën identificeer ik me al heel lang.”

Je zegt vaak: ‘Zo’n 90 procent van de punten die je haalt worden gecreëerd op maandag, dinsdag, woensdag en donderdag’.

“Het is een van de meest gewaardeerde regels in het voetbal: je speelt zoals je traint. Ik geloof in ontwikkeling en de enige manier waarop spelers zich kunnen ontwikkelen is training, kwaliteitstraining dan. Als je in de wedstrijd de hoogste intensiteit van de spelers eist, kan dat alleen als je elke dag zo traint. Elke minuut van de training moet raak zijn. Zoals wij altijd zeggen: onze identiteit is intensiteit.”

Hoe belangrijk is de mentaliteit van de spelers, de wil om te slagen?

“De mentaliteit die we voor ogen hebben bij Liverpool is extreem duidelijk. We willen niet het beste team van de wereld zijn, maar het team dat de beste teams van de wereld kan verslaan. Op onze manier: aanvallend, pressend. Het verschil tussen een goede speler en een topspeler, of tussen een goed team en een topteam, het verschil tussen winnaars en constante winnaars, zit ’m in het vinden van het momentum onder de hoogste druk. Een speler moet de ijzersterke wil hebben om voorbereid te zijn op de grote momenten, en dat kan alleen door de kleine momenten met maximale inzet te doen, elke dag weer.”

Jullie hebben nu de Champions League in 2019 gewonnen en dit jaar de landstitel. Hoe lastig wordt het de spelers opnieuw te motiveren?

“Iets dat nooit afgepakt kan worden is de passie en ambitie van winnaars. Als we iets bewezen hebben de afgelopen twee seizoenen dan is het dat we niet per se het beste team willen zijn, nee, we willen het team zijn waar niemand tegen wil spelen. Er is geen club in Europa waar een kampioenschap op dit moment zoveel betekent voor de supporters, de stad en de club. De honger om deze prijs te winnen was gigantisch. De club met de grootste historie van Engeland, die na dertig jaar dit presteert ... Maar we zijn nog niet klaar, we zijn bezig om een mystiek verhaal neer te zetten. Ik kan je vertellen: onze instelling voor komend seizoen is dezelfde drang en wil te hebben om prijzen te winnen, alsof we nog nooit een beker gewonnen hebben, alsof we nog nooit dicht in de buurt zijn geweest.”

Je hebt in de opleiding bij PSV en FC Porto gewerkt, en je hebt jezelf de laatste jaren bij Liverpool verder ontwikkeld als trainer. Leg je nu andere accenten dan een paar jaar geleden?

“Wat nooit verandert is mijn drang om te winnen. Wat nooit verandert is mijn kijk op het spel, de manier van trainen en dat ik het beste uit de spelers moet halen. Ik zit nu al zo lang in voetbal, dat ik emotioneel stabieler ben en ik weet wat prioriteit heeft. Maar ik ben niet echt veranderd, je verbetert en je leert. De verantwoordelijkheden afgelopen twee seizoenen – Jürgen en ik bepalen echt alles samen – hebben me alleen maar meer geloof gegeven dat we op de juiste weg zijn qua trainingsinhoud.”

PSV, FC Porto, NEC, Liverpool

Pepijn Lijnders (37) is afkomstig uit Broekhuizen in Noord-Limburg, waar hij op zestienjarige leeftijd al in het eerste elftal speelde van de plaatselijke club SVEB. Een kruisbandblessure betekende een jaar later echter al het einde van zijn spelerscarrière. Verknocht als hij was aan het spel werd hij hoofd opleiding bij SVEB, waar hij snel naam maakte. Via de jeugd van PSV belandde hij in 2007 als jeugdtrainer bij FC Porto en in 2014 verhuisde hij naar Engeland om bij Liverpool de Onder-16 te gaan trainen. Een jaar later, toen Klopp naar Liverpool kwam, maakte Lijnders de overstap naar de eerste selectie. In 2018 stond hij even op eigen benen als hoofdtrainer van NEC, maar omdat de resultaten tegenvielen was hij daar snel weer vertrokken. Klopp haalde Lijnders direct terug naar Liverpool en daar is hij nu nog steeds de eerste assistent van de Duitser. Beiden hebben bij de club een contract tot 2024.

Bijgaand interview is voor een deel opgebouwd uit antwoorden die Lijnders per mail gaf.

Lees ook:

Fans niet in toom te houden na langverwachte titel Liverpool

De coronaregels bleken niet te handhaven na de eerste landstitel voor Liverpool in dertig jaar.

Nergens is het verlangen naar het kampioenschap zo groot als in Liverpool

Liverpool hunkerde naar de landstitel, maar het coronavirus dreigde roet in het eten te gooien. Reportage vanuit de muziek- en voetbalstad bij uitstek.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden