Eredivisie

PEC Zwolle kan de Europese roes van Feyenoord niet verstoren

Bram van Polen van PEC Zwolle bestookt het doel van Feyenoord.  Beeld ANP
Bram van Polen van PEC Zwolle bestookt het doel van Feyenoord.Beeld ANP

Met de knappe winst tegen Partizan Belgrado nog in de benen nam Feyenoord tegen PEC Zwolle een snipperdag op. Desalniettemin werd de laagvlieger bedwongen (1-2).

Edwin Struis

Het is de valkuil voor iedere club die Europees voetbal afwisselt met optredens in de eigen competitie. De motivatie die bijna als vanzelf loskomt in een kolkend stadion elders ter wereld wil in de eigen vertrouwde kneuterdivisie nog weleens ontbreken. Feyenoord was zondag tegen degradatiekandidaat PEC Zwolle geen schim van de ploeg die drie dagen eerder nog Partizan Belgrado met 5-2 te kijk zette, maar tot ernstige averij leidde de opgenomen snipperdag niet. Met horten en stoten werd de laagvlieger bedwongen (1-2), maar het was verre van overtuigend. En dat met een treffen tegen koploper Ajax, sinds jaar en dag een hopeloze onderneming voor de Rotterdammers, op komst.

De benauwde zege werd bijna met een achteloos schouderophalen begroet. Op nationaal niveau weet Feyenoord allang dat het maximaal derde kan worden in de eredivisie, tegelijkertijd is de club van rood en wit in een Europees roesje beland, zeker na de overtuigende overwinning van vorige week in Servië.

Hoe onbeduidend het niveau van de Conference League ook wezen mag – sportief en financieel lichtjaren verwijderd van de Champions League – het is aandoenlijk om te zien hoeveel kleur Europees voetbal terugbrengt op de wangen van de Rotterdammers. De tijden van Israël, Moulijn, Kindvall en Van Hanegem (bloeifase 1) of die van Pierre van Hooijdonk (bloeifase 2) zullen niet snel weerom keren, maar het vooruitzicht van een plek (een Servische stunt uitgezonderd) bij de laatste acht van een Europees bekertoernooi heeft alles en iedereen in De Kuip een flinke dosis zelfvertrouwen gegeven. De marketingafdeling heeft daarvoor zelfs de hashtag #MakingMemories in het leven geroepen.

Balbezit zonder gevaar

Maar in de hoofdstad van Overijssel werden er geen nieuwe ‘herinneringen gemaakt’, integendeel zelfs. Wentelend in de lentezon koesterden de bezoekers het balbezit zonder ook maar een moment echt gevaarlijk te worden in de buurt van Zwolle-keeper Kostas Lamprou. De dartele Luis Sinisterra, donderdag nog betrokken bij vier goals in Belgrado, nam lange tijd freewheelend deel aan het gebeuren en ook topscorer Guus Til leek met zijn gedachten elders, misschien wel in Moskou, waar hij komende zomer weer verwacht wordt, als huurling van Spartak. In deze vorm heeft Til bij Feyenoord weinig te zoeken, laat staan dat hij in aanmerking komt voor Oranje, waarvoor hij door bondscoach Louis van Gaal wel is (voor)geselecteerd.

In het kielzog van Sinisterra en Til bleven ook Orkun Kökcü en Cyriel Dessers onder de maat. De eerste ontving een domme gele kaart die hem de Klassieker tegen Ajax kost, laatstgenoemde liet in Servië zien dat hij ook als basismateriaal zijn waarde heeft, waardoor hij als een soort beloning ook tegen PEC Zwolle mocht starten. Lange tijd smeekte de Belg bijna om een wissel totdat hij zich in de slotfase toch tot matchwinnaar kroonde.

Omdat de thuisploeg amper de loopgraven wilde verlaten, was lange tijd van enige opwinding geen sprake. Die ontstond pas in de allerlaatste minuut van de eerste helft na een enorme uithaal van Bram van Polen waarop Feyenoord-keeper Ofir Marciano, de vervanger van de weer eens geblesseerde Justin Bijlow, geen antwoord had.

Vuurwerkoverlast

Net toen PEC Zwolle de broodnodige winst in de strijd om degradatie al leek te ruiken, sloeg Feyenoord keihard toe. Gestimuleerd door het inbrengen van Jens Toornstra en Bryan Linssen werd eindelijk het tempo verhoogd en sneller de aanval gezocht. Op aangeven van Linssen was het eerst Sinisterra die de bezoekers langszij bracht en nadat het spel een minuut of tien had stilgelegen vanwege vuurwerkoverlast bracht Dessers de thuisclub de genadeklap toe. Waarbij de defensie van PEC de spits alle medewerking verleende.

De gelukkige zege werd in dank aanvaard door trainer Arne Slot, die desondanks maar matig te spreken was over de verrichtingen van zijn volgelingen. “Ik miste het echte venijn bij ons, en die zag ik bij de tegenstander wel. We vielen dramatisch aan, kregen weinig kansen terwijl het met name in het eerste kwartier compleet open lag bij PEC. Maar dan zie je bij ons een aarzelend dribbeltje of een half schuivertje in plaats van resoluut voetbal. Op dat moment moet je ophalen waar je recht op hebt, want er kan altijd een ommekeer komen. Dat zag je ook in het verloop van de wedstrijd. Het is weleens anders geweest dit seizoen, maar dit keer mogen we alleen blij zijn met het resultaat, niet met het vertoonde spel.”

Lees ook:

Feyenoord blijft stunten in Europa, PSV blijft vooral stuntelen

Feyenoord is al dicht bij de kwartfinale na 2-5 tegen Partizan Belgrado. PSV bleef op remise steken tegen FC Kopenhagen: 4-4.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden