Schaatsen

Patrick Roest schiet op de 5 kilometer naar een baanrecord in Thialf

Patrick Roest, met een vuistje na het rijden van een baanrecord. Beeld BSR Agency
Patrick Roest, met een vuistje na het rijden van een baanrecord.Beeld BSR Agency

Patrick Roest reed een fraai baanrecord in Thialf, drie weken nadat hij heel weinig zelfvertrouwen had. Maar dit keer had hij vertrouwen in zichzelf, en in het ijs.

Soms lijkt het op schieten uit de heup. Als Patrick Roest een keer vrij is in hoofd en lijf komen er razendsnelle tijden uit. Zoals zaterdag, toen hij uiteindelijk toch verrassend naar een baanrecord in Thialf reed: 6.08,21.

Het was namelijk nog maar drie weken geleden dat Roest voor zijn doen een boude uitspraak deed. Hij miste zelfvertrouwen en daarom ging het niet heel lekker. Opvallend, want normaal is het bij hem vooral mooi, of als het niet goed gaat ‘iets minder mooi’.

Dus voor hem was het best bijzonder, dat hij zich zo uitsprak. Op de NK afstanden reed hij de 10 kilometer met zijn handen op zijn knieën uit, een fysiek teken dat het helemaal mis was gegaan. Op het NK allround won hij drie van de vier afstanden, maar zat hij vlak na elke race al te analyseren waar het beter kon. Hij kreeg van coach Jac Orie opdrachten mee tijdens de wedstrijd, om hem in een focus te brengen.

Op zoek naar bevestiging

Toch was er maar een klein zetje nodig om hem weer op een echt goed pad te brengen. Dat zetje kwam vorige week, toen hij een razendsnelle tijd reed op een onofficiële 3 kilometer. Die race gaf hem in één klap dat laatste restje vertrouwen dat hij nodig had. Het tekent hoe schaatsers op zoek zijn naar bevestiging.

Met een goed gevoel kan Roest over het ijs vliegen. En zijn gevoel had hem ook zaterdag niet verlaten op de 5 kilometer, de afstand waarop hij vorig jaar domineerde maar geen wereldtitel veroverde omdat hij zijn armband was vergeten en werd gediskwalificeerd. In Thialf was hij zaterdag in een eigen wereld. Hij moest als eerste van de favorieten een tijd neerzetten, en dan kan je maar beter een snelle tijd laten noteren, zo luidde zijn simpele logica.

Het leidde tot een bijzonder strak uitgevoerde race, met nog een eindsprint in de laatste ronde. Met zijn 6.08,21 was hij bijna zeven tienden van een seconde sneller dan zijn vorige record uit januari. Hij was ‘on fire’, zo klonk het, wat nog werd gevoed door zijn sokken waar kampvuurtjes op stonden. “Ik voel me beter dan ik ben geweest.” Hij prees ook de ijsvloer, waar de afgelopen weken nog wel wat kritiek op was geweest. “Maar het ijs was dit keer zoals je het wil hebben. Ik had er vertrouwen in. Het was niet zo hobbelig.’

Ook Kramer naar WK afstanden

Ruim achter Roest reed Sven Kramer zich met 6.12,57 naar een tweede plek en daarmee net als Roest naar plaatsing van de WK afstanden. Hij was bescheiden gestart, maar kon met een mooie versnelling uiteindelijk Marwin Talsma afhouden. Kramer, die nog geen 5 kilometer had gereden dit jaar, was nog op zoek naar drie zaken, vertelde hij: finesse, lef en vertrouwen. Dat kost tijd, zei hij, en competitie. “Bovendien was deze rit niet de plek om te experimenteren. Dan had je je gewoon nooit geplaatst.”

Het ging in Thialf ook nog even over de lucht. In het hout langs de baan liggen roosters die lucht blazen die normaal gesproken een soort onzichtbare barrière vormen tussen publiek (met natte jassen) en de schaatsers. Nu zijn die roosters een kwartslag gedraaid en waait de lucht met de rijders mee.

Mogelijk zou dat leiden tot enige hulp bij het rijden. Maar Roest was er niet van onder de indruk. Hij had zijn tijd ook onder andere omstandigheden gereden, zei hij. Ook nummer drie Jorrit Bergsma was die mening toegedaan, al vond hij het idee van mogelijke meewind ‘wel gevaarlijk’. Kramer, toch een van de felsten als het gaat om de omstandigheden in de sporthal, vond het moeilijk om er zo na de wedstrijd een oordeel over te geven. “Ik hoop maar dat het voor iedereen dezelfde omstandigheden zijn geweest.”

Lees ook:

Mulder versus Otterspeer: als twee duizendsten van een seconde een heel seizoen bepalen

Voor de schaatsers is zaterdag een allesbepalende driedaagse begonnen. Wie niet presteert, kan bijna met lange vakantie. Soms is het verschil tussen succes en teleurstelling minimaal. Zoals zaterdag tussen Ronald Mulder en Hein Otterspeer, waar het ging om twee duizendsten van een seconde.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden