Regelwijziging
Paardrijden geschrapt uit moderne vijfkamp na dierenmishandeling op de Spelen
De moderne vijfkamp gaat vanaf de Olympische Spelen van 2028 in Los Angeles verder zonder het onderdeel paardrijden. Dit is besloten door het UIPM, de internationale overkoepelende organisatie waar de vijfkamp onder valt, nadat er op Olympische Spelen in Tokio sprake was van dierenmishandeling.
Aanleiding voor het schrappen van het paardrijden in de vijfkamp is het incident met de Duitse Annika Schleu op de Olympische Spelen in Tokio deze zomer. Schleu had een grote kans op de gouden medaille, maar nadat het toegewezen paard Saint Boy weigerde mee te werken, verloor de 31-jarige atlete het zicht op de eindwinst. Huilend gaf Schleu het paard een aantal zweepslagen, aangemoedigd door haar coach Kim Raisner, die het paard zelfs sloeg met de vuist. Raisner werd weggestuurd van de Spelen wegens mishandeling.
Later sprak de tuchtcommissie van het UIPM Schleu vrij, maar haar trainster werd schuldig bevonden van het slaan van het paard en het aanmoedigen van Schleu om dit ook te doen. Raisner moet een trainersseminar volgen, waarbij er ook aandacht wordt besteed aan de humane behandeling van dieren.
De Coubertin, oprichter van het IOC
De moderne vijfkamp stond voor het eerst op het olympische programma in Stockholm in 1912, en bestond meer dan honderd jaar uit een combinatie van vijf verschillende sporten: 200 meter zwemmen, schermen, paardrijden en een combinatie van hardlopen en pistoolschieten waarbij er 3200 meter wordt hardgelopen en twintig doelen moeten worden geraakt. De discipline werd bedacht door de Fransman Pierre de Coubertin, oprichter van het Internationaal Olympisch Comité. Het is een kleine sport in Nederland.
Bij het paardrijden werd via een loting een willekeurig paard aan elke deelnemer gekoppeld die de deelnemer niet kende. De deelnemer had twintig minuten voorbereidingstijd, waarna er een springparcours plaatsvond. Nu komt er dus een grote verandering in.
Logische beslissing
De acties van Schleu en haar trainster in Tokio werden breed uitgemeten in de internationale media, en kwamen tot felle kritiek te staan van allerlei dierenwelzijnsorganisaties. Sarah Pesie, onderzoeker dierenwelzijn van Dier & Recht, is erg blij met het besluit van het UIPM om het paardrijden te schrappen van de moderne vijfkamp: “De paarden in de professionele sport worden continu tot het uiterste gedreven met inzet van zeer dieronvriendelijke trainingsmethodes. Het is een goede zaak dat paardrijden nu geen onderdeel meer is van de vijfkamp. Hopelijk is dit een wake-upcall voor de rest van de paardensport.”
Sander Duisterhof, directeur van de Koninklijke Nederlandse Schietsport Associatie (KNSA) waar de vijfkamp onder valt, was verrast door het besluit van het UIPM: “Er werd internationaal al wel langere tijd gepraat over of we voor het paardrijden geen vervanging moesten zoeken”. Duisterhof geeft aan de beslissing te begrijpen: “Het probleem van het paardrijden op de vijfkamp is dat je niet op je eigen paard rijdt. Dat is heel wat anders dan wanneer je dag in, dag uit je ziel en zaligheid deelt met een paard, zoals bij de andere hippische sporten het geval is. Daar ging het in Tokio fout.”
In Parijs voor het laatst
Wat de paardensport gaat vervangen in de moderne vijfkamp is nog niet duidelijk. Duisterhof denkt aan modernere sporten: “Het zou mij niets verbazen als er iets in de plaats komt waarbij je ook rijdt, iets moderners als BMX of wielrennen”.
Dit idee werd al eerder geopperd. Klaus Schormann, voorzitter van het UIPM, geeft echter aan dat het niet waar is dat het paardrijden wordt vervangen door wielersport: “We kijken ernaar uit welke discipline het best past bij de moderne vijfkamp in combinatie met schermen, zwemmen en de laserloop.” De moderne vijfkamp in traditionele vorm is voor het laatst te zien op de Olympische Spelen van 2024 in Parijs.
Lees ook:
Is de olympische ploeg te wit? ‘Sport is niet zo divers. Dat zie je aan Team NL’
In de Nederlandse afvaardiging naar Tokio is sprake van ondervertegenwoordiging van sporters met een migratieachtergrond. ‘Sport is in de breedte niet zo divers. Dat zie je aan Team NL.’ Hoe komt dat?