null Beeld Werry Crone
Beeld Werry Crone

ColumnJohn Graat

Overmars' dickpics, machocultuur in het voetbal? Met FC Antwerp verandert die in elk geval niet

John Graat

Het ging deze week weer over het morele failliet van het voetbalwereldje. Ergens vond ik dat hoopvol: het voetbal had blijkbaar nog wat krediet staan. De aanleiding was Marc Overmars.

Hij liet deze week zien dat hij weinig geleerd heeft van zijn misdragingen bij Ajax. Hij wilde ‘de bladzijde’ omslaan, zei hij bij zijn presentatie bij FC Antwerp. Hij trok niet het boetekleed aan en sprak geen groots mea culpa uit naar zijn vrouwelijke slachtoffers bij Ajax. Hij vond het ‘spijtig’ – Vlaams voor ‘jammer’ – en murmelde dat hij het nooit meer zou doen. Nadat de algemeen directeur nog had verklaard dat Overmars goed matchte met de normen en waarden van Antwerp, zette de Epenaar een krabbel onder een contract voor ettelijke miljoenen.

‘Niet zo heel schuldig’

Een onderzoek bij Ajax loopt nog, net als een tuchtrechtelijke zaak bij het Instituut voor Sportrechtspraak (ISR). In de gevallen van Rai Vloet en Quincy Promes is volgens mij aangetoond hoe kwetsend het kan zijn als verdachten te vroeg weer de draad van hun publieke leven oppikken.

Bij dat ISR blijkt het overigens verdraaid lastig om personen die in de sport over de schreef gingen te veroordelen. Dat bleek uit een inventarisatie van Trouw van de uitspraken over de grensoverschrijdende turncoaches. Frappant: het ISR vindt hen niet zo heel schuldig omdat ze nu eenmaal opgevoed zijn in een foute cultuur.

De boerenzoon met strakke appelwangetjes

Zijn Overmars’ dickpics dan slechts een product van de machocultuur in het voetbal? Zou die ooit veranderen? Niet als het aan mensen als Paul Gheysens ligt, eigenaar van FC Antwerp. De steenrijke vastgoedmagnaat gaf deze week een treffend gezicht aan al die lieden waaraan ons voetbal nu is uitgeleverd: een verbouwd gezicht van plastic. Als Gheysens praat, beweegt alleen zijn mond en blijven zijn appelwangetjes strak. Zijn bijnaam: Polleke Botox.

De boerenzoon uit Ieper begon ooit met varkensstallen en ging later wolkenkrabbers bouwen. Ik vond op YouTube een filmpje. In een lezing gaf hij een inkijkje in zijn moraliteit. Hij klaagde dat een vergunningsaanvraag in België ‘een aanleiding tot een burgeroorlog’ is. “Politici werken dat in de hand om kiespubliek te winnen.”

In veel buitenlanden waar hij actief is, gaat dat wel anders, zei Polleke. Heel groot werd hij in het Rusland van Poetin. Over België zei hij: “Eigenlijk staan we ethisch onderaan de ladder”.

In de wurggreep van het grote geld

Dezelfde man stuurde in zijn zucht naar prestige in het voetbal zijn Mercedes op 21 februari naar Epe om Overmars te gaan verleiden, amper twee weken na diens ontmaskering. Het zijn deze figuren die ons voetbal in een wurggreep hebben genomen: gewetenloze miljardairs, oligarchen, imago witwassende oliesjeiks en kille investeringsfondsen.

Het geld van het bedrijf dat volksclub NAC nu over wil nemen, komt uit de Emiraten. Bij ADO Den Haag zijn Amerikanen aan de macht en hup, de trainer vloog eruit. Bij FC Utrecht regeert de onderbuik al lang. De integere René Hake werd deze week ontslagen, zonder diepere analyse van de vraag waarom het toch niet wil lukken met de megalomane droom van de eigenaar, een rijke berger van schepen.

Zeker, Overmars was een smeerlap. Maar met de Pollekes van deze wereld aan het roer zal de cultuur waarin hij zich veilig waande niet snel veranderen. En zullen er Overmarsjes blijven zijn.

Pijnlijk voor alle vrouwen die met seksueel wangedrag te maken hadden, te zien hoe bazen de zondaars schaamteloos weer op het schild hijsen.

John Graat is chef van de sportredactie en schrijft wekelijks een column.

Lees ook: Marc Overmars bij Antwerp aan de slag als technisch directeur

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden