Klimmen

Oud-volleyballer Gijs Ronnes gaat weer pionieren, nu in de klimsport

Sportklimmen (op de foto het onderdeel lead) is vanaf deze zomer olympisch.  Beeld Olaf Kraak
Sportklimmen (op de foto het onderdeel lead) is vanaf deze zomer olympisch.Beeld Olaf Kraak

Oud-volleyballer en voormalig beachvolleybalcoach Gijs Ronnes is ingeschakeld om de Nederlandse klimsport naar olympisch niveau brengen. ‘Op dit moment hebben wij geen atleet die naar de Spelen gaat, dat zegt genoeg.’

Nikki Beerepoot

“Nee, ik heb totaal geen ervaring met klimsport.” Gijs Ronnes zegt het met een lach. Toch is de oud-volleyballer uit Nistelrode op 1 april begonnen met zijn nieuwe missie: het niveau van de Nederlandse sportklimmers structureel laten stijgen. Ronnes (43) gaat ruimte maken voor talentontwikkeling en wil werken aan de topsportcultuur binnen die sport. De Nederlandse Klim- en Bergsport Vereniging (NKBV) heeft niet zonder reden voor hem gekozen. De sport heeft de olympische status gekregen en staat komende zomer in Tokio voor het eerst op het programma. Nederland richt zich op Parijs 2024. De kans is groot dat het klimmen ook in Los Angeles in 2028 onderdeel van de Spelen is.

De sport is in Nederland snel gegroeid. Er zijn nu zo’n 70.000 klimmers, maar die zijn nog veelal recreatief bezig. Ronnes is bij de NKBV aangesteld om als adviseur de topsport verder op poten te zetten. Zelf beschouwt hij zich als een kwartiermaker. Zijn doel: aansluiting vinden bij de internationale top. Ronnes ziet zijn gebrek aan klimkennis niet als probleem. “Ik denk dat ik vooral de juiste vragen moet stellen over de structuur binnen de bond en het topsportprogramma. Daarbinnen werk ik bijvoorbeeld met de coaches, niet met de atleten zelf. De overkoepelende kennis die daarvoor nodig is, die heb ik zeker. ”

Als volleyballer was hij een tijdje spelverdeler van de nationale selectie. Als beachvolleyballer won hij drie keer het NK en een zilveren medaille op het EK in 2006. De Olympische Spelen van 2008 liep hij ternauwernood mis: hij verloor de strijd om een olympisch ticket van broer Bram. In 2012 werd hij bondscoach in het beachvolleybal. Onder zijn leiding werden Alexander Brouwer en Robert Meeuwsen wereldkampioen in 2013 en wonnen ze olympisch brons in Rio in 2014. Ook Reinder Nummerdor en Christiaan Varenhorst waren met zilver op het WK in 2015 succesvol onder Ronnes.

Samengevoegde disciplines

Die ervaring wil hij inzetten in zijn nieuwe functie. De NKBV ambieert voor Nederland een plek bij de top vijftien van de wereld. Ronnes: “Op dit moment hebben wij geen atleet die naar de Spelen gaat, dat zegt genoeg.” Wat daarvoor allemaal moet gebeuren, is volgens Ronnes nog lastig aan te geven. “Ik heb genoeg ideeën, maar ik voer nu eerst gesprekken met de bondscoaches, de directie en het bestuur.”

De klimsport is nog volop in ontwikkeling. “De drie aparte disciplines lead, boulder en speed zijn voor Tokio samengevoegd. Omdat deze disciplines nogal verschillen, is dit heel lastig voor de atleten. Vooral speed is echt een compleet andere tak van sport. Daarom wordt dit op de volgende Olympische Spelen weer teruggedraaid. Je ziet dus dat er ook op olympisch niveau nog stappen moeten worden gezet.”

Dat is ook wat hem trekt, het ‘pionieren’, zoals hij het noemt. “De klimsport is nu op een punt waar het beachvolleybal zo’n vijftien jaar geleden was, toen dat werd gecentraliseerd. Het is nog geen programma dat stevig staat, maar er zijn wel ijverige, intelligente mensen bij betrokken. Ik twijfel er daarom niet aan dat wij onze ambities kunnen waarmaken.”

Lees ook:

De sportklimmers hangen binnenkort aan milieuvriendelijke grepen in de hal

Sportklimmen werd olympisch en groeit als kool. In Limburg worden de klimgrepen milieuvriendelijker gemaakt.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden