Commentator

Oud-voetballer en tv-presentator Frank Kramer overleden

Frank Kramer, hier in 1995 als presentator van Boggle. Later werd de oud-voetballer commentator bij Eurosport. Beeld ANP Kippa
Frank Kramer, hier in 1995 als presentator van Boggle. Later werd de oud-voetballer commentator bij Eurosport.Beeld ANP Kippa

Oud-voetballer, tv-presentator en sportcommentator Frank Kramer is op 73-jarige leeftijd overleden.

Dat meldt Philip Kooke, schrijver van de biografie van de markante Kramer, die nog een boodschap achterliet. “Mensen, het was mooi. U wordt allemaal hartelijk bedankt.” Kramer was al enige tijd ziek.

Zijn voetballoopbaan voerde Kramer onder meer langs FC Amsterdam, Telstar en FC Volendam. Hij gold als een grillige aanvaller. Na zijn voetballoopbaan werd hij onder meer presentator van spelshows als Hints en Boggle. Tot twee jaar geleden was hij actief als commentator op Eurosport.

Hij maakte furore met zijn laatste uitzending voor die zender, twee jaar geleden, toen hij de wedstrijd uit de Amerikaanse competitie Atlanta United - Portland van commentaar voorzag, die in de nachtelijke uren werd uitgezonden. De wedstrijd zelf negeerde hij volledig, wel las Kramer gedurende de wedstrijd onder andere gedichten voor, gaf hij beleggingsadvies en zong hij iets van Frank Sinatra. Slechts één keer noemde Kramer de naam van een speler. Dat gebeurde na de 1-0. “Dit is weer die Martínez, die heeft de onhebbelijke gewoonte om altijd als ik aan het woord ben te scoren.”

“De truc was dat ik de hele wedstrijd niet heb gekeken naar wat er bij de wedstrijd gebeurde. Alleen bij de eerste goal heb ik me vergist. Toen keek ik met een schuin oog terwijl er een doelpunt werd gemaakt. Ik heb toen per ongeluk iets over dat doelpunt gezegd. Daar baal ik van”, vertelde hij later daarover tegenover de Telegraaf.

Buitenbeentje

Kramer gold als een buitenbeentje, een voetballer die in een oude Eend (2CV) naar de trainingen kwam en nog tijdens zijn voetballoopbaan een hit scoorde met de groep Full House. Met de cover ‘Standing on the inside’ werd de tweede plaats in de Top 40 bereikt. Hij was opgeleid tot leraar Duits en ook nog enige tijd werkzaam als steward.

Nadat hij was gestopt als voetballer werd hij presentator van AVRO’s Sportpanorama. Toen hij door die omroep werd afgedankt - zijn losse manier van presenteren werd niet gewaardeerd - vertelde hij in de laatste uitzending dat het vooral het gebrek aan humor was bij de leiding waarom hij moest vertrekken. Halverwege zijn betoog werd de eindtune ingezet. Kramer vervolgde zijn tv-loopbaan bij de KRO met de Frank Kramer Show, het presenteren van Hints en later Boggle.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden