EK Handbal

Oranje richt zich na de ruime Nederlaag tegen de Denen op het duel met Kroatië

Robin Schoenaker (links) en Lars Kooij in actie tegen Mathias Gidsel van Denemarken. Beeld AP
Robin Schoenaker (links) en Lars Kooij in actie tegen Mathias Gidsel van Denemarken.Beeld AP

Het verlies tegen Denemarken was ingecalculeerd, maar viel erg ruim uit (35-23). Te weinig kwaliteit en te veel respect voor de wereldkampioenen.

Fred Buddenberg

Twee moeilijk te bestrijden tegenstanders, het coronavirus en wereldkampioen Denemarken, hebben de Nederlandse handballers een off-day bezorgd op het EK. In een zwaar gehavende samenstelling incasseerde de nationale ploeg in Boedapest een ruime nederlaag tegen de Denen, die hun favorietenrol op dit EK tot dusver volledig waarmaken.

Normaal gesproken is Denemarken, in het bezit van de mondiale titel en olympisch zilver, al een maat te groot voor Oranje. Met een hotel vol positief geteste spelers moest assistent-bondscoach Edwin Kippers het doen met spelers die doorgaans als wissels fungeren. Ze deden hun best, maar in het spel ontbrak het aan samenhang, vastigheid en kwaliteit. De Denen freewheelden naar 35-23.

Kijken waar het schip strandt, was het plan, en dat schip liep al snel op de klippen. Dat had volgens Kippers te maken met het kwaliteitsverschil en met het respect dat zijn spelers voor de tegenstander toonden. Luc Steins, de enige aanwezige speler die misschien iets had kunnen uitrichten, bleef zestig minuten op de bank. De Limburgse spelmaker, al enige tijd tobbend met een pijnlijke knie, werd rust gegund met het oog op het laatste duel van morgen met Kroatië.

Status

Met een fitte Steins, en wellicht met een aantal spelers dat terugkeert uit isolatie, wil Nederland nog een keer de krachten bundelen tegen de Kroaten. De eerste doelstelling, een plaats bij de beste twaalf, is al gerealiseerd, maar door een zege op Kroatië kan Nederland stijgen in de eindklassering. “Dat heeft te maken met status”, aldus Kippers, “en hoe NOC-NSF tegen je aankijkt als je twaalfde wordt of achtste.”

Met twaalf veldspelers en twee doelmannen had Kippers in de MVM Dome nog wel meer manschappen om zich heen dan bondscoach Erlingur Richardsson, die met zes veldspelers en twee keepers in isolatie achter was gebleven in het hotel Helia. Het positieve nieuws was dat er maandag geen nieuwe coronagevallen bij kwamen en dat Robin Schoenaker weer bij de ploeg mocht aansluiten.

Kay Smits, tot voor maandag met 45 doelpunten topscorer van het toernooi, was een van de afwezige spelers. Nadat ook hij positief was getest op corona uitte de Limburger felle kritiek op de gang van zaken in het hotel. In de eerste week van het EK verbleven er ook ‘normale’ gasten in het hotel, zat iedereen aan hetzelfde ontbijtbuffet en droeg bijna niemand een mondkapje, zei Smits tegen de NOS. Bij het testen stonden vaak zo’n twintig mensen bij elkaar gepropt in een klein kantoor.

Van een bubbel was dus geen sprake, maar dat gold niet alleen in het hotel van de Nederlandse ploeg in Boedapest. Het inmiddels ook uitgeschakelde Duitsland, dat alle wedstrijden speelde in het Slowaakse Bratislava, was het zwaarst getroffen land. De gastheer van het komende EK in 2024 telde in totaal dertien mensen uit de delegatie die in isolatie moesten. Nederland behoorde wel tot de corona-kopgroep, met in totaal elf besmettingen.

Lees ook:

Handballers komen net tekort in thriller tegen IJsland

Tegen IJsland werd verloren, maar Nederland bewees tegen de internationale subtop aan te schurken

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden