KNVB

Oranje ‘Leeuwinnen’ krijgen voortaan dezelfde beloning als mannelijke collega's

Het Nederlands vrouwen elftal tijdens een trainingssessie van het Nederlands vrouwenelftal op het KNVB Campus op 16 juni 2022 in Zeist, Nederland. Het Nederlands vrouwenelftal bereidt zich voor op het Europees kampioenschap voetbal in Engeland.
 Beeld ANP
Het Nederlands vrouwen elftal tijdens een trainingssessie van het Nederlands vrouwenelftal op het KNVB Campus op 16 juni 2022 in Zeist, Nederland. Het Nederlands vrouwenelftal bereidt zich voor op het Europees kampioenschap voetbal in Engeland.Beeld ANP

De Nederlandse voetbalsters krijgen vanaf 1 juli dezelfde premies als de mannen.

Jan-Cees Butter

De KNVB gaat de Nederlandse voetbalsters op dezelfde manier belonen als het mannenteam, zo maakte de voetbalbond maandagochtend bekend. Met de nieuwe collectieve overeenkomst, die ingaat op 1 juli, worden premies voor bijvoorbeeld het gebruik van naam- en portretrechten en het maken van nieuw foto- en videomateriaal gelijkgetrokken met de mannen. De voetbalbond werkte al sinds 2019 toe naar een gelijkwaardige beloning voor de speelsters.

Nationale ploeg maakt stevige opmars

De KNVB spreekt over een historische stap voor het Nederlandse vrouwenvoetbal. De nationale ploeg, die in voorbereiding is op het EK in Engeland (van 6 tot en met 31 juli), maakte de afgelopen jaren een stevige opmars, met een Europese titel (2017), een verloren WK-finale (2019) en deelname aan de Olympische Spelen, vorig jaar augustus. “De Oranjeleeuwinnen zijn niet meer weg te denken uit het Nederlandse voetballandschap”, zei directeur Jan Dirk van der Zee bij de bekendmaking van de nieuwe overeenkomst. “We willen dat met deze belangrijke stap ook benadrukken.”

Volgens Van der Zee is dit pas “een eerste stap”. De KNVB hoopt dat ook de toernooipremies – die bij EK’s en WK’s worden vastgesteld door respectievelijk Uefa en Fifa – en inkomsten uit tv-gelden fors omhoog gaan voor de vrouwen. Vivianne Miedema, topscorer aller tijden van de Nederlandse voetbalsters, is blij met de nieuwe regeling. “Het is niet alleen een mooie erkenning voor ons als huidige groep, het is ook een belangrijk maatschappelijk signaal en we hopen dat we hierdoor deuren openen voor de toekomstige Oranje-speelsters”, zei de speelster van Arsenal. De KNVB wilde niets zeggen over de hoogte van de bedragen.

Internationale trend

Met de nieuwe overeenkomst volgt de KNVB een internationale trend: steeds meer voetbalbonden besloten de afgelopen jaren de vergoedingen voor mannen en vrouwen gelijk te trekken; onder meer de Verenigde Staten, Noorwegen, Engeland, Brazilië en recentelijk Spanje. De Amerikaanse voetbalvrouwen, in 2015 en 2019 wereldkampioen, stapten vorig jaar – onder aanvoering van speelster Megan Rapinoe – zelfs naar de rechter, maar die wees hun claim van 66 miljoen dollar af. Begin dit jaar volgde alsnog overeenstemming. De Amerikaanse vrouwen worden momenteel evenveel beloond als de mannen, waarbij ze ook nog eens ruim twintig miljoen euro kregen als compensatie voor gemiste inkomsten in de afgelopen jaren.

Vrouwenvoetbal is al jaren de snelst groeiende sport in Nederland. De KNVB telt inmiddels ruim 160.000 vrouwelijke leden. Ook internationaal wint de sport aan populariteit. Eind april waren er liefst 91.648 toeschouwers bij de wedstrijd tussen de vrouwen van FC Barcelona en VfL Wolfsburg, een record. Ook de EK-finale op Wembley, dat een capaciteit heeft van 90.000 bezoekers, was in een half uur uitverkocht. Speelsters worden daarmee steeds interessanter en waardevoller voor clubs. Miedema verlengde onlangs haar contract bij Arsenal, waarmee ze naar eigen zeggen de bestbetaalde speelster van Engeland is. Lieke Martens maakt deze zomer een lucratieve transfer van FC Barcelona naar Paris Saint-Germain.

Met het gelijke premiestelsel volgt het voetbal veel andere sporten, die het prijzengeld voor vrouwen de laatste jaren opwaardeerden. Zo kreeg de winnares van de wielerwedstrijd Amstel Gold Race dit jaar evenveel prijzengeld als de winnaar bij de mannen. Ook het prijzengeld bij het tennistoernooi van Roland Garros werd gelijkgetrokken.

Lees ook:
Bondscoach Parsons selecteert veel nieuwe vrouwen voor het Nederlands elftal

De bondscoach maakte dinsdag in Zeist zijn selectie van speelsters bekend voor het EK voetbal in Engeland. Opvallend: hij laat een aantal vedetten thuis.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden