EK-kwalificatie

Oranje leert belangrijke lessen in duel met Noord-Ierland

Luuk de Jong viert de door hem in blessuretijd gemaakte 2-1 met Memphis en Virgil van Dijk. Beeld BSR Agency
Luuk de Jong viert de door hem in blessuretijd gemaakte 2-1 met Memphis en Virgil van Dijk.Beeld BSR Agency

Het Nederlands elftal speelde niet sterk tegen Noord-Ierland, maar toonde wederom veerkracht. En leerde belangrijke lessen.

Jan-Cees Butter

Virgil van Dijk denkt even na, donderdagavond laat na de benauwde zege op Noord-Ierland (3-1) in de Kuip.

Ja, had de aanvoerder van Oranje even daarvoor geconcludeerd: kwalificatie voor het EK, volgend jaar gehouden in twaalf verschillende landen, is weer een stap dichterbij voor het Nederlands elftal. Zeker als het ook zondagavond wint van Wit-Rusland (aftrap 18.00 uur).

Maar in de wijze waarop Oranje het uitzicht op rechtstreekse plaatsing behield, dankzij treffers in blessuretijd van Luuk de Jong en Depay, zaten onmiskenbaar een aantal belangrijke lessen, erkent Van Dijk. Neem bijvoorbeeld de reactie van de ploeg na de Noord-Ierse tegentreffer, een kwartier voor tijd. “Het is mijn taak om iedereen dan zo rustig mogelijk te krijgen”, vertelt Van Dijk in de persruimte van de Kuip. “En ervoor te zorgen dat iedereen dezelfde dingen blijft doen. Ik denk dat we dat uitstekend hebben gedaan.”

Nooit paniek

Die volharding, het onverstoord blijven uitvoeren van de eigen taak, is óók een kenmerk van de huidige spelersgroep, vindt de verdediger van Liverpool. “Onder de spelers is er eigenlijk nooit echt paniek”, stelt Van Dijk. “We weten dat we kansen kunnen creëren, we weten dat er mogelijkheden zullen komen en daarnaast kunnen we op verschillende manieren spelen met goede invallers. We weten allemaal hoe gevaarlijk Luuk (de Jong, red.) kan zijn.”

Het zegt iets over het zelfbewustzijn bij Oranje. Hoor Luuk de Jong, de 29-jarige spits die het thuispubliek in extase bracht met zijn bevrijdende 2-1, eens praten na zijn doorslaggevende invalbeurt. Hij weet, gehard door ervaringen in Duitsland, Engeland en nu Spanje (bij Sevilla), heel goed wat hij wel en niet kan. “Iedereen die mij een beetje kent, weet wat mijn kwaliteiten zijn en dat ik daarmee goed gebruikt kan worden”, zegt De Jong met armgebaren voor de camera. “Soms moet je in een wedstrijd geduldig blijven. Je merkte dat zij wat vermoeider raakten.”

Ook voor Frenkie de Jong, ietwat bleekjes na een intensieve voetbalavond (115 balcontacten), was de ontmoeting met Noord-Ierland een leerzame geweest. Hij werd vrijwel de hele wedstrijd geschaduwd door McNair. “Je ziet dat hij, naarmate de wedstrijd vordert, steeds bepalender wordt in ons spel”, zei bondscoach Koeman na afloop op de persconferentie. “Dan komt hij wél vrij, dan draait hij wél in een keer weg. Daar wachten we dan ook op.”

Baltempo

Wat de belangrijkste les is na het duel met de Noord-Ieren? De Jong noemt het baltempo, dat misschien iets te laag was in de eerste helft, maar vooral ook het doorzien van ruimtes waar gevoetbald kan worden. Voetbal is soms net schaken, waarbij het geduld beproefd wordt en één meesterzet voldoende kan zijn om de tegenstander op de knieën te krijgen. “Soms, als we bijvoorbeeld op links een meerderheid hebben, hoef je niet per se naar de andere kant”, meent de middenvelder van FC Barcelona. “En als we dat dan wel doen, kan het soms gewoon door het midden, waardoor je er niet omheen hoeft en de tegenstander weer in positie kan komen.”

Wit-Rusland, al uitgeschakeld in de strijd om een EK-ticket, zal zich zondag waarschijnlijk ook terugtrekken tegen Nederland, net als Noord-Ierland. Oranje zal de lessen van donderdagavond meenemen, ­inclusief de eerder geprezen veerkracht, die ook dit keer weer boven kwam drijven in het elftal. Spelers koesteren die mentaliteit, net als de bondscoach. “Ondanks dat we een bijl in ons nek kregen, zetten we het wél recht”, concludeerde een tevreden Koeman. “Dat is ook een kwaliteit. Het is een goede stap dat we ook op deze wijze een wedstrijd winnen.”

Lees ook:

Oranje zwijnt in slotfase tegen stugge Noord-Ieren

Na een uiterst moeizame partij tegen een geconcentreerd verdedigend Noord-Ierland sleepte het Nederlands elftal in de slotseconden alsnog de overwinning uit het vuur: 3-1.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden