Tour de France

Opnieuw stress in het peloton: een nieuwe Covid-testronde

Het peloton baant zich een weg door de mensenmassa op de Col de Peyresourde, zaterdag. Beeld ANP
Het peloton baant zich een weg door de mensenmassa op de Col de Peyresourde, zaterdag.Beeld ANP

Op de rustdag wordt de Tourkaravaan een tweede keer getest. Dat brengt onzekerheid met zich mee, want misschien wordt een team wel uit de Tour gezet.

Kick Hommes

Robert Gesink had zondagmiddag nog niet zo veel zin om lang vooruit te kijken. Ja, de gele trui moet worden verdedigd en ja, dat wordt moeilijk. Maar er was een ander onderwerp dat de rustdag zou beheersen. “We gaan eerst een dag over die testen praten.”

De testen, dat zijn de coronatesten die het peloton van zondagavond tot maandagmiddag ondergaat. Iedereen van de ploeg moet worden getest. Renners, verzorgers, ploegleiders; zo’n 650 in totaal. Bij een positieve test volgt een hertest, om zeker te zijn dat het eerste resultaat niet valspositief is. Testen binnen een team twee personen positief, dan moet de ploeg naar huis. Dat is een overheidsmaatregel, want de ploegen en organisator ASO hadden een versoepeling ingesteld. Die werd teruggedraaid voor de Tour begon.

Werkt de pelotonbubbel?

Het woord corona komt zo na een week weer terug in het peloton. Anderhalve week na de laatste tests in Nice wordt maandag een tussentijdse controle uitgevoerd met nieuwe tests. De resultaten worden dinsdag openbaar. Dan is duidelijk of de pelotonbubbel werkt. Tot op heden is het enige geval van een besmetting gemeld bij Lotto-Soudal, nog voor de Tour begon. Bij een tweede test bleek het om een valspositieve uitslag te gaan.

Gesink had vertrouwen in de uitkomst van de tests bij zijn ploeg Jumbo-Visma. Volgens hem wordt strak aan het protocol vastgehouden. Dat betekent slechts een kleine groep mensen bij elkaar, speciale ventilatie in de bus en in de hotels en geen fysiek contact met de buitenwereld. Zo stonden George Bennett en Sepp Kuss zondag op afstand en met een hek ertussen met hun vriendinnen te praten.

Aan de andere kant is er ook de grootte van het peloton en het feit dat er steeds van plek naar plek wordt gereisd, waardoor er toch onherroepelijk contact is met andere mensen. Gesink: “Ik ben geen wiskundige, maar ik zou er geen kansberekening op willen loslaten. De kans is natuurlijk vrij groot dat van alle mensen die hier gekomen zijn, iemand wél iets opgelopen heeft.”

Duizenden toeschouwers

Het grote ongemak, ook voor de organisatie, is momenteel de situatie op de bergen. In de Pyreneeën was het dit weekend vol met duizenden toeschouwers, die ook zonder mondkapje de renners toeschreeuwden. Wout Poels had het over ‘code bier’. Tom Dumoulin vond het ‘echt niet goed’. “Er hoeft er maar één corona te krijgen en dan hebben we een probleem. We willen Parijs halen en dan kunnen we geen fans hebben die naar ons schreeuwen zonder mondkapje.”

Binnen de organisatie ASO praat niemand met de pers over Covid, is afgesproken. Tourbaas Christian Prudhomme werd zaterdag wel door de Franse regering gecomplimenteerd over hoe de Tour de maatregelen handhaaft. “95 procent van de fans respecteert het mondkapjesverzoek”, zei Prudhomme zondag aan de finish tegen verschillende media.

Over enkele dagen worden in regionale ziekenhuizen misschien ook de eerste gevallen bekend van besmette personen die op de top van de Col de Peyresourde of de Marie Blanque hebben gestaan. Want het gaat niet alleen om de renners, maar ook om de mensen om de wedstrijd heen.

Lees ook:

De Tour verliet Nice en het coronavirus bleef achter

Over het coronavirus gaat het bijna niet meer in de Tour de France. Hoe langer de wedstrijd duurt, hoe meer gemakzucht het overneemt van voorzichtigheid.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden