Pro League

Opgeleefde hockeyploeg blijft onder Delmee zelfkritisch

Jip Janssen (links) namens Nederland in duel met Mandeep Singh van India. Beeld ANP
Jip Janssen (links) namens Nederland in duel met Mandeep Singh van India.Beeld ANP

De Nederlandse hockeyers wonnen zondagavond de derde editie van de Pro League, een opsteker voor bondscoach Jeroen Delmee.

Jan-Cees Butter

Jeroen Delmee keek na de knappe zege op India (2-1) van een afstandje toe hoe zijn spelers feest vierden. “De jongens doen het werk, hè”, lachte de Oranje-bondscoach, kijkend naar de uitgelaten spelersgroep op het veld van hockeyclub Rotterdam. “Maar ik geniet wel, hoor.”

Want de overwinning op India was van waarde. Niet alleen won Nederland daarmee de derde editie van de Pro League, een internationale landencompetitie, ook was het een bevestiging dat Oranje op de goede weg is onder Delmee. “Maar ook niet meer dan dat”, haastte Delmee erbij te zeggen. “Want de jongens weten dat ik nog lang niet tevreden ben.”

Oud-international Delmee (401 caps), die in september aantrad als bondscoach, beleefde de beste start ooit bij Oranje met tien zeges en twee gelijk spelen. Pas vorig weekend werd voor het eerst verloren (van Duitsland, 4-1). “Ik denk dat we laten zien dat we goed kunnen hockeyen”, maakte Delmee zondagavond voorzichtig de tussenbalans op in de juni-maand, waarin Oranje liefst tien wedstrijden speelt.

‘Qua ontwikkeling richting WK zijn we nog niet op de helft’

“We kunnen ook dominant spelen en worden daarin steeds beter, maar intern hebben we het er over dat er nog veel toegevoegd moet worden aan ons spel. Om minder voorspelbaar te zijn en van spelsysteem te wisselen. We zitten nog altijd in de fase van inventarisatie, maar gaan steeds meer richting de ontwikkeling- en prestatiefase. Qua ontwikkeling zijn we nog niet eens op de helft richting het WK (in januari in India, red.).”

Toch zijn er genoeg aanwijzingen dat Delmee de juiste weg bewandelt met Oranje. Illustratief was ook de teamspirit tegen India, waar een vroege tegentreffer (na dertig seconden door Abhishek) werd weggewerkt door Jip Janssen en Jorrit Croon (beiden uit een strafcorner). De collectieve vreugde na afloop zei ook iets volgens Delmee. “Het is gewoon leuk op dit moment”, haalde hij lachend zijn schouders op. “Dat stralen die jongens ook uit; als we bij elkaar komen, op trainingen en in het hotel. Op het veld zie je hoe de groep op dit moment in elkaar steekt. Daar ben ik misschien nog wel het meest trots op.”

Onvoorwaardelijk voor de sport kiezen

Delmee zei dat niet zonder reden. Bij zijn aanstelling, kort na de zesde plaats op de Olympische Spelen in Tokio (het slechtste resultaat in 37 jaar), beoogde hij een cultuuromslag bij de Nederlandse hockeyers. Niet alleen moesten ze onvoorwaardelijk voor hun sport kiezen, ook dienden spelers het Oranje-shirt met gepaste trots te dragen. “Zo hoort het”, zei Delmee. “Het moet de mooiste tijd uit je hockeycarrière zijn, vind ik.”

Veel veranderde er sinds het debacle in Japan. Er stopten spelers, anderen namen (even) afstand van Oranje en Delmee koos voor overwegend jonge, talentvolle spelers die zich volledig committeren aan Oranje. Dat werpt voorlopig zijn vruchten af. Ook Thierry Brinkman, aanvoerder onder Delmee, ziet genoeg dingen goed gaan bij Oranje. “Vooral de manier hoe we met elkaar bezig zijn en hoe we het hockey beleven”, zegt Brinkman, “maar ik zeg er gelijk bij: op de goede weg zijn is leuk, maar je moet je continu blijven verbeteren.”

‘Delmee heeft een no-nonsense-mentaliteit’

Brinkman sprak daarmee dezelfde taal als Delmee, die volgens de speler van Bloemendaal ook de credits verdient voor zijn eerste prijs met Oranje. “Hij is tactisch heel sterk en probeert er vaste patronen in te brengen”, ziet Brinkman. “Daarnaast heeft hij een no nonsense-mentaliteit. Soms moet je het niet moeilijker maken dan het is. Als collectief zijn we gewoon goed bezig.”

Komend weekend speelt Nederland twee afsluitende Pro League-duels tegen Spanje, dat onder leiding staat van voormalig bondscoach Max Caldas.

Lees ook:

Van Ass was ‘down’, maar wil nu als international weer genieten van het hockey

Seve van Ass nam na de teleurstellende Olympische Spelen in Tokio een adempauze als international. Eind mei maakte hij zijn rentree.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden