Sifan Hassan neergezegen na het winnen van de 1500 meter op de wereldkampioenschappen atletiek in Doha, vorige week.

AtletiekSifan Hassan

Opdoeken Oregon Project nieuwe horde voor Sifan Hassan richting Tokio

Sifan Hassan neergezegen na het winnen van de 1500 meter op de wereldkampioenschappen atletiek in Doha, vorige week.Beeld AFP

Het Nike Oregon Project, de trainingsbasis van Sifan Hassan wordt opgedoekt. Een nieuw obstakel in de aanloop naar de Spelen van volgend jaar in Tokio.

Naïm Derbali

Nike slaat de bladzijde van het geplaagde Oregon Project om. De kledingfabrikant stopt met het atletiekproject in het Amerikaanse Portland. Dat meldde topman Mark Parker van Nike aan het magazine Runner’s World. Het besluit komt in de nasleep van de schorsing van de leidinggevende coach Alberto Salazar, de grondlegger van het trainingscentrum. Tegelijk heeft Parker het over ‘ongegronde claims’ en ontkent hij alle betrokkenheid van het sportmerk bij dopingactiviteiten.

De nieuwe wending dompelt Sifan Hassan verder in onzekerheid. Na de verbanning van haar coach Salazar op het WK in Qatar zette ze de zoektocht naar een nieuwe coach al in. Toch betekent het niet dat de wereldkampioene van een unieke dubbel op de 1500 en de 10.000 meter op zoek moet naar een ander trainingsoord. Hoe het raamwerk eruit zal zien is nog onduidelijk maar de Nike Campus aan de Amerikaanse westkust blijft tot haar beschikking. Maar er zijn ook andere opties. Zo overweegt de Atletiekunie al een tijd een nieuw programma in Nederland op het gebied van de midden- en lange afstand, zoals nu voor de sprinters al bestaat. Hassan zou zich bij dat programma kunnen voegen.

Maar “om het beslissingsproces niet te compliceren” mijdt Ad Roskam, technisch directeur van de Nederlandse Atletiekunie, speculaties rond Hassans mogelijke alternatieven. “Die opties verkennen en benoemen in de media zorgt alleen maar voor onrust. Daar is het proces niet mee gediend. We willen alle alternatieven samen met haar op een rij zetten. Dan is het aan haar om een keuze te maken, hoe ze de Spelen wil aanpakken.”

Hassan kan dus niet vrijuit toewerken naar de Spelen van komende zomer in Tokio. Maar Roskam rekent op haar veerkracht. “Sifan is een sterke jongedame die heel snel kan schakelen in dit soort situaties.” Ook een tijdelijke oplossing behoort tot de mogelijkheden.

Alberto Salazar. Beeld AFP
Alberto Salazar.Beeld AFP

‘De principes van dit project stroken niet met die van een schone sport’

Het ambitieuze Oregon Project, dat Salazar in 2001 begon, moest het niveau van Amerikanen op de lange en middellange afstand verbeteren. De hegemonie van Oost-Afrikaanse atleten moest worden doorbroken. Salazar riep de hulp in van zijn vriend Phil Knight, Nike-oprichter, om zijn droomproject te financieren. Later voegden Europese atleten zich bij het project, zoals Hassan en viervoudig olympisch kampioen Mo Farah. Het trainingsprogramma staat al jaren op het vizier van zowel het Amerikaanse, het Britse als het Wereldantidopingagentschap.

Vorige week werd Salazar door het Amerikaanse antidopingagentschap voor vier jaar geschorst. Na vier jaar onderzoek stelde die vast dat Salazar verschillende dopingregels had overtreden. Het zou gaan om handel in testosteron, geknoei met dopingcontroles en het illegaal toedienen van stimulerende middelen. De coach zou dopinggebruik hebben ‘georkestreerd en gefaciliteerd’. Atleten bleven buiten schot.

Marathonloopster en klokkenluidster Kara Goucher pleitte eerder deze week al voor het opdoeken van het programma.“Als ik in de schoenen van Nike stond, dan zou ik nieuwe betrouwbare coaches aantrekken en de bladzijde van het Oregon-project omslaan.”

Lees ook:

Met haar knappe dubbelwinst laat Hassan de wereld zien hoe clean ze is

Na goud op de 10.000 blies Sifan Hassan haar tegenstand weg in de finale van de 1500 meter op de WK in Doha. Het excelleren op beide afstanden, een hoogst ongebruikelijke combinatie, tekent haar veelzijdigheid als atleet.

De coach van Sifan Hassan is voor vier jaar geschorst voor het overtreden van dopingregels

De coach van Sifan Hassan, Alberto Salazar is dinsdag voor vier jaar geschorst door het Amerikaanse dopingagentschap. In Salazars obsessieve zoektocht naar successen lijkt alles geoorloofd.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden