Estafette

Op zijn vijfde Spelen loopt Churandy Martina niet één meter. ‘Je moet risico nemen’

Churandy Martina is al weg voordat Christopher Garia met het stokje bij hem is, in de series van de 4x100. Beeld ANP
Churandy Martina is al weg voordat Christopher Garia met het stokje bij hem is, in de series van de 4x100.Beeld ANP

Churandy Martina liep in Tokio zijn vijfde Olympische Spelen, de series van de 4x100 meter. Maar hij was te vroeg weg en liep geen meter.

Zijn toernooi zat er al op voor het begonnen was. Churandy Martina was te snel weg in de series van de 4x100 estafette. En zo kon het gebeuren dat de veteraan van Team NL op zijn vijfde Spelen geen wedstrijdmeter liep. Het stokje bereikte nooit zijn hand. Voor individuele nummers had hij zich al niet gekwalificeerd. Dus dit was het dan voor hem in Tokio: hij heeft de vlag gedragen bij de openingsceremonie en even in wedstrijdtenue in het Olympisch Stadion gestaan. Hem was een ander olympisch afscheid gegund.

Zelf blijft hij lachen. Natuurlijk. Hij kan niet anders. Of dit een moeilijk moment is? Waarom? Dit kan gebeuren volgens hem. “Wij hebben niet de snelste jongens, dus wij moeten het van de wissels hebben. Als je ziet hoe hard iedereen hier loopt, moet je risico nemen.” Toch noemt hij het even later toch wel teleurstellend, wat veel zegt over de onderhuidse emoties bij de altijd positieve atleet.

Bijzonder

In Athene 2004 was hij er al bij, in Peking 2008, Londen 2012 en Rio 2016. Vijf keer wist hij een finale op de 100 of 200 meter te halen. Teamgenoot Joris van Gool vindt het jammer dat hem niet ‘het laatste mooie toetje’ gegund was. “Maar we moeten niet vergeten dat ik zes jaar oud was toen Churandy al voor de eerste keer meedeed aan de Spelen. Dat zegt genoeg over hoe bijzonder het is dat hij hier überhaupt staat.”

Bij de vrouwenestafette verliepen de wissels van het Nederlandse kwartet ook niet vlekkeloos. Dafne Schippers vertrok net als vijf jaar geleden in Rio te snel en moest zichtbaar inhouden om het stokje van Nadine Visser nog in het juiste vak overgedragen te krijgen. De vijfde plek in de series was op basis van de tijd nipt genoeg om de finale te mogen lopen, vrijdagmiddag (Nederlandse tijd).

Martina blijft naar eigen zeggen altijd 29, maar de 37-jarige sprinter weet dat dit zijn laatste Spelen waren. In principe wil hij nog één jaartje aan zijn carrière vastknopen. De Spelen van Tokio noemt hij een rollercoaster. “Na het uitstel vorig jaar was het lang onduidelijk of het dit jaar wel zou doorgaan. Vervolgens kom je hier en moet je iedere dag een coronatest doen. Je wist nooit wat er aan het eind van de dag zou gebeuren. Ze kunnen je zo in quarantaine plaatsen. De openingsceremonie was gaaf, maar het mooiste aan Tokio was dat het gebeurde. Dat we uiteindelijk mochten lopen.” Al heeft hij zelf dus geen officiële wedstrijdmeter afgelegd.

Duizelige Bonevacia gaf alles en genoot van elk moment

Voor Liemarvin Bonevacia was in de finale van de 400 meter slechts een bijrol weggelegd. Hij werd achtste en laatste in 45,07. Desondanks had de 32-jarige Bonevacia een mooie avond beleefd.

“Ik heb echt van elk moment genoten, je weet nooit of het je laatste moment is op de baan”, zei Bonevacia. “Ik heb echt álles gegeven, dat ik hier nu kan staan voor een interview is een ‘miracle’. Ik ben helemaal duizelig en mijn benen zijn aan het trillen.”

Kort na de race bleef Bonevacia minutenlang liggen op de grond. “Ook al ben ik laatste geworden, ik heb genoten. Ik ben blij voor de mensen die hebben gewonnen.”

Bonevacia gaat zich nu richten op de Diamond League-wedstrijd van Lausanne, eind augustus. “Vandaag zat het er niet in, maar ik ga dáár mijn beste race lopen. Ik heb nog drie weken en wie weet kan ik iets moois doen daar.”

Bonevacia had zich met een Nederlands record geplaatst voor de finale. Daar bleef hij in die eindstrijd 0,45 boven. Het goud ging naar Steven Gardiner van de Bahamas.

Lees ook:

Churandy Martina: een vlaggendrager die weet dat zijn afscheid nadert

Ja, zijn lichaam is getekend door de topsport. Churandy Martina straalt. Natuurlijk lacht hij. Zijn positiviteit heeft hem nooit verlaten. Een sprinter van wereldniveau was hij, maar een olympische medaille ontbreekt op zijn palmares.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden