InterviewPieter van den Hoogenband

Op weg naar de Spelen: ‘In Tokio creëren we een stukje Nederland - met eigen koffie’

Technisch directeur NOC-NSF Maurits Hendriks: 'Dit jaar is het bijna onmogelijk om prestaties te voorspellen, omdat er niet of nauwelijks mondiale competities zijn geweest.' Beeld ANP
Technisch directeur NOC-NSF Maurits Hendriks: 'Dit jaar is het bijna onmogelijk om prestaties te voorspellen, omdat er niet of nauwelijks mondiale competities zijn geweest.'Beeld ANP

Ondanks alle beperkingen gaat de Nederlandse ploeg proberen de sport te vieren in Tokio, onder leiding van chef de mission Pieter van den Hoogenband.

Met een grotere afvaardiging dan ooit neemt Nederland deel aan de Olympische Spelen van Tokio. Vijf jaar geleden waren er in Rio 242 sporters actief, nu komt de teller boven de driehonderd uit. Wat dat aantal betekent voor de medaillekansen, durft Maurits Hendriks, technisch directeur van NOC-NSF, niet te zeggen. “Dit jaar is het bijna onmogelijk om prestaties te voorspellen, omdat er niet of nauwelijks mondiale competities zijn geweest.” Woensdag gaf de leiding van de sportkoepel een persconferentie, exact honderd dagen voor het begin van de Spelen.

Het zullen de Spelen van de grote onbekenden worden, voorspellen sommigen. De Spelen waarop misschien juist wel degenen die gewend zijn aan lege tribunes zullen verrassen. In ieder geval zijn het Spelen die onder ongekende omstandigheden worden gehouden. Geen publiek langs de zijlijn en veel beperkingen, ook voor de olympiërs.

Zo mogen de atleten pas vijf dagen voor aanvang van hun wedstrijd in het olympisch dorp arriveren. Na protest vanuit veel landen wordt dat door het organisatiecomité waarschijnlijk opgerekt naar zes of zeven dagen voor de deelnemers die met meer dan zes uur tijdsverschil te maken hebben.

Ook moet ieder land verplicht speciale Covid 19-medewerkers aan zijn staf toevoegen. Voor Nederland zijn dat Wilf O’Reilly, oud-bondscoach van de shorttrackers, en oud-hockeykeepster Joyce Sombroek. Zij moeten de sporters helpen zich aan alle reglementen te houden. Waar mag je wel komen en waar vooral niet? Wanneer moet wie waar worden getest?

Chef de mission Pieter van den Hoogenband staat de pers te woord over de voorbereidingen van TeamNL op weg naar de Olympische Spelen in Tokyo. Beeld ANP
Chef de mission Pieter van den Hoogenband staat de pers te woord over de voorbereidingen van TeamNL op weg naar de Olympische Spelen in Tokyo.Beeld ANP

Het is nog de vraag wat er onder die omstandigheden overblijft van de reputatie die de Spelen hebben als het grootste sportfeest ter wereld. Daar ligt een uitdaging voor chef de mission Pieter van den Hoogenband.

Hoe bereid jij de Nederlandse sporters voor op die totaal andere beleving in Tokio?

“Ik heb zelf als zwemmer veel Spelen meegemaakt. Ik weet hoe ze kunnen zijn, maar dat moet niet de richtlijn zijn. Dit is een nieuwe realiteit. Van de sporters maakt 70 procent maar één keer de Spelen mee. Het is aan ons om alles op alles te zetten dat die deelnemers ondanks de eenvoudiger toonzetting toch het speciale van de Spelen meekrijgen, de jus, de kleur.”

Hoe doe je dat?

“Wij hebben de locatie ter plekke goed bekeken. Judoka Marhinde Verkerk is binnenhuisarchitect. Zij heeft meegedacht over de inrichting van onze huisvesting. Op dit moment worden er zeven containers met spullen naar Tokio verscheept. Met matrassen, de welbekende fietsen, de koelvesten en goede koffie – heel belangrijk natuurlijk. Om in Building 7 een stukje Nederland te creëren, opdat sporters zich snel thuis voelen.”

Moet jij meer dan jouw voorgangers ook als mental coach optreden in dit voortraject?

“Ik heb vele avonden in digitale meetings gezeten met sporters. Dit is de info en wat betekent dat voor jullie? Ook om ze weer perspectief te geven. Ik moet erg op mijn hoede zijn dat ik op de juiste stoel blijf zitten. Ik mag nooit tussen de speler en de coach komen, ik ben vooral een luisterend oor. Wat ik wel heb gedaan, en dat bedoel ik met perspectief bieden, is ze de slogan van de Spelen van Londen in 2012 meegeven: Inspire a generation.”

De medaillewinnaars zullen dit keer in Nederland worden gehuldigd, op het Olympisch Festival in Scheveningen. Doe jij ook nog iets ter plekke?

“Sporters weten wat hun opdracht is. Toch zullen we ook onder deze omstandigheden proberen de sport te vieren. Waardering is belangrijk. Ik weet nog dat ik in Sydney na mijn gouden race tegen middernacht in het dorp terugkwam, na alle persconferenties, interviews en dopingcontroles. En dat er een paar collega’s nog wakker waren en begonnen te zingen. Dat klinkt knullig, maar dat is het niet.”

Wie mag de vlag dragen? Of beter gesteld: wie kan de vlag dragen? Want de ploeg zal bij de start verre van compleet zijn.

“Dat vind ik een belangrijke vraag, waar ik nu het antwoord nog niet op heb. We zijn een brug aan het bouwen terwijl we eroverheen lopen. Binnenkort krijgen we hopelijk duidelijkheid vanuit het organisatiecomité over de openingsceremonie. De verbroedering, de trots om met jouw land het stadion in te mogen lopen; we moeten afwachten waar de Japanners mee komen.”

Lees ook:

De olympiërs worden deze week al gevaccineerd, maar verdienen sporters deze privileges wel?

Op de dag dat bekend werd dat na problemen met AstraZeneca ook de levering van het Janssen-vaccin vertraging oploopt, stond in een brief van de regering aan de Tweede Kamer dat de olympische sporters met voorrang hun prik zullen krijgen. Versterkt door de ongelukkige timing, roept dat de vraag op waarom topsporters privileges zouden moeten krijgen.

De onzekerheid over de Spelen is voor sporters een mentaal mijnenveld

Het is voor topsporters moeilijker dan ooit om de focus vast te houden. Onzekerheid regeert. ‘De vraag of de sport alle opofferingen nog wel waard is, komt nu eerder naar boven.’

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden