Oppermachtig

Op het WK hockey is het verschil tussen Nederland en de rest zorgwekkend groot

Eva de Goede brengt de stand op 3-1 tijdens de wedstrijd tussen Nederland en Chili. Beeld ANP / Koen Suyk
Eva de Goede brengt de stand op 3-1 tijdens de wedstrijd tussen Nederland en Chili.Beeld ANP / Koen Suyk

Probleemloos kwalificeerden de Nederlandse hockeyvrouwen zich via een 3-1 zege op Chili voor de kwartfinale van het WK. Het gat met de concurrentie is de afgelopen jaren erg groot geworden.

Thomas Sijtsma

Over wie het WK-duel Nederland-Chili ging winnen twijfelde vooraf niemand, de hoogte van de uitslag was meer de vraag. Het werd 3-1, al had het vele malen hoger kunnen uitvallen als de speelsters van Oranje scherper waren geweest bij de talloze kansen. Nederland viel aan, Chili verdedigde in een saaie en monotone wedstrijd.

Om Chili een verdwaald campingelftal te noemen is misschien een beetje ongepast, maar de Nederlandse vrouwen waren allerminst onder de indruk van de tegenstander van woensdagavond. In alles is Oranje superieur: jeugdopleiding, trainingsuren, nationale competitie, financiële middelen en spelniveau. Vooraf verwachtte Lidewij Welten in de groepsfase alleen tegenstand van Duitsland, Ierland zou wel gaan en Chili was het noemen niet eens waard.

Tien kilo lichter dan twintig jaar geleden

Chili staat daarin niet alleen. Marc Lammers, tussen 2001 en 2008 bondscoach van de vrouwen, denkt dat op dit wereldkampioenschap alleen Argentinië, mogelijk tegenstander in de halve finale, serieus weerstand kan bieden. “Ik ben teleurgesteld in andere landen”, zegt Lammers. “Er bestaan over de grens weinig professionele programma’s. De internationale top heeft het laatste decennia aan breedte ingeboet. Nederland is fitter, in vergelijking met twintig jaar geleden zijn de speelsters tien kilo lichter.”

Statistieken benadrukken de afstand tussen Nederland en de rest. Sinds 2016 won Nederland elk mondiaal eindtoernooi, van de laatste 39 WK-duels verloor Nederland er slechts één, sinds 2000 won geen enkele buitenlandse club het grootste Europese clubtoernooi en de laatste vier groepsduels op EK’s en WK’s eindigden in 10-0, 12-1, 14-0, 10-0 en deze keer dus in 3-1 met treffers van Lidewij Welten, Yibbi Jansen en Eva de Goede.

Nederland wordt beter, de concurrentie slechter

Volgens Lammers hebben Australië en Nieuw-Zeeland een achterstand opgelopen tijdens de coronapandemie waarin ze nauwelijks internationale wedstrijden speelden. Landen als China en Spanje schroefden hun trainingsuren terug. Een tegendraads proces is gaande: Nederland wordt beter, de concurrentie slechter.

Sjoerd Marijne, bij de Spelen van 2021 nog succesvol coach van de Indiase hockeysters, onderstreept het belang van wekelijkse wedstrijden op hoog niveau. “In veel landen bestaat de selectie uit een kernteam dat vooral onderling wedstrijden speelt. Ook in India. In Nederland is een competitiestructuur en opleidingscultuur met onderlinge concurrentie gecreëerd waarbij je wordt opgeleid tot speelster van wereldniveau. Dat ontbreekt elders.”

Ook de fysieke ontwikkeling laat in andere werelddelen te wensen over, vindt Marijne. “In India en andere landen zijn ze als het om hockey gaat motorisch beperkter dan in Nederland, terwijl voetenwerk enorm belangrijk is. In China doen ze uren achter elkaar eenzijdige bewegingen. In de opvoeding ontbreekt aandacht voor sport, met hockey beginnen ze op latere leeftijd.”

Grote toernooien naar andere landen

De internationale hockeyfederatie (IHF) zou er in de ogen van Lammers goed aan doen grote toernooien aan andere landen toe te wijzen. Na het EK van vorig jaar en dit WK (dat gehouden wordt in Nederland en Spanje) probeert de KNHB ook het WK van 2026 binnen te halen. “Dat is echt niet goed voor de sport, een WK vormt in andere landen een stimulans. Alleen Nederland kan het financieel dragen en daardoor blijft de ontwikkeling in concurrerende landen achter. Dan komt het vrouwenhockey nooit uit deze cirkel waarin Nederland alleen aan de top staat.”

De gevolgen kunnen desastreus zijn, verwacht Lammers. “Vrouwenhockey op de Olympische Spelen komt op deze manier onder druk te staan. De KNHB moet andere landen helpen met de ontwikkeling.”

Dat denkt Marijne ook. “Wij moeten buitenlandse coaches opleiden”, zegt hij, “die vervolgens structurele veranderingen teweegbrengen. Dat vergt veel tijd. Een mondiale clubcompetitie kan dat proces versnellen.”

Na de winnende afsluiting van de groepsfase is Nederland als vanouds hard op weg richting finale. Al moet het spel beter dan tegen Chili, anders kan - eventueel - Argentinië een lastige sta-in-de-weg zijn.

Lees ook:

Het WK in eigen land moet hockey weer een impuls geven

Hockey zit niet langer in de lift. Veel meisjes gaan liever voetballen. De hockeybond ziet in het WK voor vrouwen in Amstelveen als een middel om de sport weer een extra impuls te geven.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden