SportVolleybal

Op het snikhete Sicilië ligt één olympisch ticket klaar

Lonneke Sloetjes, Laura Dijkema en Yvon Belien (vlnr) van Nederland in het Maracanazinho tijdens de strijd om het olympisch brons in Rio. Beeld ANP
Lonneke Sloetjes, Laura Dijkema en Yvon Belien (vlnr) van Nederland in het Maracanazinho tijdens de strijd om het olympisch brons in Rio.Beeld ANP

Over minder dan een jaar, om precies te zijn over 364 dagen, worden in Tokio de eerste olympische groepswedstrijden van de volleybalsters afgewerkt. Plaats van handeling is de in aanbouw zijn Tariake Arena, die eind van dit jaar gereed moet zijn en ruimte biedt aan 12.000 toeschouwers.

Fred Buddenberg

Van de twaalf landen die gaan strijden om de medailles is alleen gastland Japan al zeker van deelname. Afgelopen vrijdag en zaterdag wonnen de Nederlandse volleyballers twee oefenduels van Japan. Die wedstrijden golden voor de selectie van bondscoach Jamie Morrison als laatste voorbereiding op het komende olympisch kwalificatietoernooi (OKT). Vanaf vrijdag speelt Nederland in Catania tegen België, Kenia en Italië, met als inzet één startbewijs voor de Spelen.

De verwachting is dat de strijd om dat ene felbegeerde ticket in Siciliaanse stad zal gaan tussen Italië en Nederland, de nummers twee en vier van het laatste wereldkampioenschap. Beide landen, die in het verleden een grote rivaliteit hebben opgebouwd, treffen elkaar zondagavond laat voor 5000 tifosi in de Pala Catania.

Lonneke Sloetjes, een van de Nederlandse internationals die komend seizoen uitkomt in de Italiaanse Serie A, betitelde de confrontatie met Italië als ‘de wedstrijd van het jaar’. “We zetten al ons geld op dit duel”, zei de na vier jaar uit Turkije vertrekkende aanvalster gisteren op een persbijeenkomst op Papendal. In de afgelopen weken werd het spel van Italië uitvoerig geanalyseerd.

Het gevreesde kanon

Op videobeelden werd vooral gekeken naar mogelijkheden om de jonge aanvalster Paola Egonu af te stoppen. Met haar snoeiharde mokerslagen is de speelster van Novarra een garantie voor een groot aantal punten. In de Champions Leaguefinale tegen Conegliano maakte ze 27 punten en in de halve eindstrijd tegen het Turkse Vakifbank van Sloetjes kwam ze tot een score van 39 punten.

“Maar we moeten ons niet alleen richten op Egonu, want zij zal haar punten toch wel maken”, aldus Sloetjes, in goede doen het gevreesde kanon aan Nederlandse zijde. Belangrijk is in haar ogen dat de overige Italiaanse aanvalsters kunnen worden afgestopt. En dat Nederland een weg vindt door de Italiaanse verdediging. “We moeten natuurlijk zelf ook scoren.”

Komend weekeinde strijden in totaal 24 landen, verdeeld over zes poules, om één olympisch ticket. Alleen de zes poulewinnaars plaatsen zich met Japan voor de Spelen van Tokio. Mocht de Nederlandse missie in Catania mislukken, dan krijgt de ploeg van Morrison in januari op het Europees kwalificatietoernooi een laatste herkansing.

Na een afwezigheid van twintig jaar keerden de Nederlandse volleybalvrouwen in 2016 in Rio terug op de Spelen. De lange route naar Rio, waar de vierde plaats werd behaald, liep via de kwalificatietoernooien in Ankara en Tokio. Sloetjes: “De weg naar de Spelen is nooit makkelijk. Het maakt niet uit hoe je er komt, als je er maar komt.”

De afgelopen weken probeerde de Nederlandse ploeg zich aan te passen aan de verwachte hitte op Sicilië. Door bijvoorbeeld in de hal op Papendal te trainen met de verwarming aan. De warmte, in combinatie met de hoge luchtvochtigheid, kan een rol van betekenis gaan spelen. “Sicilië is een mooi eiland om op vakantie te gaan”, zei bondscoach Morrison, “maar niet om te volleyballen.”

Lees ook:
De rechterarm van Lonneke Sloetjes, het machtige aanvalswapen van Oranje

Met haar aanvallende talenten is ze in staat wedstrijden om te draaien en de weerstand van de tegenstanders te breken. In moeilijke perioden is het parool vaak: alle ballen op Sloetjes.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden