Korfbal
Op de World Games komt Gerald van Dijks Surinaamse korfbaldroom eindelijk uit
Suriname doet op de World Games voor het eerst mee met een korfbalploeg, een avontuur dat vijf jaar geleden in Amsterdam begon.
Een high five voor de één, een paar oppeppende woorden voor de ander. Korfballer Gerald van Dijk weet dat de spanning erop staat bij zijn ploeg als de World Games voor Suriname beginnen met de poulewedstrijd tegen China. Van Dijk voelt ook: dit is een historisch moment. Voor het eerst in de geschiedenis staat Suriname in een teamsport op een groot multi-sportevenement. De World Games zijn de ‘Spelen voor niet-olympische sporten’ zoals korfbal en worden tot en met zondag in het Amerikaanse Birmingham gehouden. Een groep onbekende Amerikaanse toeschouwers op de tribune begeleidt elke treffer tegen China met luid gejuich.
Deze eerste stappen van Suriname als korfballand op een groot podium vinden hun oorsprong in Amsterdam, ergens in 2012. Gerald van Dijk, van Surinaamse afkomst, was toen speler bij Blauw-Wit en international voor Nederland. Zijn clubcoach Riko Kruit vroeg zich hardop af waarom Van Dijk eigenlijk niet voor Suriname uitkwam. Het simpele antwoord luidde: er is helemaal geen nationale ploeg en geen korfbalstructuur.
Maar er bleek een zaadje geplant. Een jaar of drie later ontkiemde dat tot het idee om dan maar zelf een Surinaamse nationale korfbalploeg te beginnen. Kruit: “Hij belde mij op en zei: ‘Weet je die opmerking nog’? Ik wil het doen. En ik wil dat jij de bondscoach wordt.”
Een paar onontdekte pareltjes
Van Dijk geloofde meteen al in deelname in grote toernooien. Met onder anderen Randell van der Steen en Ivar Karsters, ook allebei van Blauw-Wit, was er in Nederland al snel een basis van meer dan gemiddelde korfballers. En zo waren er meer. “We deden oproepen dat we spelers zochten met Surinaamse roots en gingen zelf op zoek. Zo kwamen we aan een paar onontdekte pareltjes.”
Doordat die spelers al jaren korfbalden op clubniveau wisten Van Dijk en Kruit dat hun avontuur niet onbezonnen was. Nederland staat internationaal eenzaam aan de top, dus al die spelers hadden een goede basis.
Het doel van het project was tweeledig. Via deelname aan WK’s, Pan-Amerikaanse kampioenschappen en de World Games moest het korfbal echt vanuit Suriname structuur gaan krijgen. Dat blijkt vooralsnog lastig. “We wilden voor de World Games een promotietour door Suriname maken, maar dat kost gewoon te veel geld als we dat zonder ondersteuning moeten doen”, zegt Kruit. “Het contact met de regering en het Surinaamse Olympisch Comité is op zich goed, maar het is lastig om echt iets op poten te zetten.”
Enthousiasme en gezelligheid uitstralen
Door de komst van een nieuwe regering en een wereldwijde pandemie ging het plan om schoolkorfbal in te voeren ook de ijskast in. Maar Gerald van Dijk is optimistisch over de lange termijn. “Over tien jaar moeten de eerste spelers vanuit Suriname een plek hebben de in de nationale ploeg.”
Aan de inzet van de huidige Surinaamse ploeg op de World Games zal het niet liggen. “We willen met elkaar enthousiasme en gezelligheid uitstralen. Dat begint al in de bus naar de wedstrijden toe”, vertelt Van Dijk. “Met een boombox met muziek, beetje op z’n Braziliaans. En in de hal willen we het publiek meekrijgen, we willen toegankelijk zijn.”
Daar slaagt het team tegen China glansrijk in. Suriname wint deze eerste wedstrijd dik: 25-19.
Na de World Games is het avontuur voor de twee grondleggers van het Surinaamse plan ten einde. Kruit stopt als coach, Van Dijk (39) als speler. Maar die laatste heeft de stellige ambitie betrokken te blijven bij de ploeg, ook om die niet snel weer dood te laten bloeden. “Deze ploeg is mijn kindje. Ik blijf er actief bij betrokken, ik weet alleen nog niet hoe.”
Lees ook:
Op de World Games hopen sporters van TeamNL op olympische status. ‘De waardering ontbreekt wel eens’
De World Games zijn tot en met 17 juli het platform voor minder bekende sporten met vaak olympische ambities.