ReportageWorld Games

Op de World Games hopen sporters van TeamNL op olympische status. ‘De waardering ontbreekt wel eens’

De Nederlandse bowlster Denise Blankenzee in actie op de World Games. Beeld Discover the Games/Walter Tempelman
De Nederlandse bowlster Denise Blankenzee in actie op de World Games.Beeld Discover the Games/Walter Tempelman

Van korfbal tot bowling. Van drone racing en wushu tot lacrosse. De World Games zijn tot en met 17 juli het platform voor minder bekende sporten met vaak olympische ambities.

Walter Tempelman

Het borrelt in broeierig Birmingham, Alabama. Overal in de stad worden min of meer bekende maar vooral heel heel onbekende sporten beoefend op het hoogste niveau. De World Games, die nog tot en met 17 juli duren, heet dit grote multi-sportevenement voor niet-olympische sporten met eigen smoel en karakter, sporten waar de olympische droom wel altijd rondwaart.

Het was vaker broeierig in Birmingham en niet alleen vanwege de temperatuur die dezer dagen de 36 graden aantikt. De stad speelde een belangrijke rol in de strijd om gelijke rechten voor Afro-Amerikanen begin jaren zestig. De Civil Rights Act uit 1964 is een direct gevolg van de afschuw die het neerslaan van de campagne van Martin Luther King jr. een jaar eerder opriep. De stad drijft economisch nog steeds voor een belangrijk deel op de kolen- en staalindustrie.

Eén van de locaties waar wordt gesport is het Sloss Furnace, inmiddels een museum, maar tot aan de jaren zeventig het hart van de ijzerindustrie. Nu zijn de moderne sporten parkour (zie kader), breakdancen, sportklimmen en beach handbal er te zien. Sporten die behoren tot de nieuwe generatie en die worden gehoord door het Internationaal Olympisch Comité (IOC). Voor die sporten komen dromen uit; zij zijn erkend als olympische sport.

‘Wel of niet olympisch betekent niet dat een sport meer waard is’

Die droom heeft bijna iedere sport of sporter. De olympische status betekent meer financiële ondersteuning en erkenning. “Wij moeten nu heel goed kijken of het wel mogelijk is om hier een nachtje extra te blijven, omdat wij het zelf moeten betalen”, zegt bowler Denise Blankenzee, de Nederlandse vlaggendrager bij de World Games. “Als dit de Olympische Spelen zouden zijn, zouden we veel meer ondersteuning krijgen. En aandacht. En erkenning. Nu voelen we dat de waardering wel eens ontbreekt.”

Ook op de World Games heeft de Nederlandse ploeg TeamNL, een initiatief dat vooral wordt getrokken door de ‘grote’ korfbalbond: het KNKV. Chef de mission Jan Sjouke van den Bos wil dat sportkoepel NOC-NSF aanhaakt en het evenement en de sporten gaat omarmen en ondersteunen. NOC-NSF-voorzitter Anneke van Zanen, samen met directeur Mark van den Tweel een paar dagen op bezoek bij de World Games, doet in Birmingham min of meer een toezegging.

“Het onderscheid tussen olympische en niet-olympische sporten is ooit een keer bedacht, maar dat wil niet zeggen dat de ene sport meer waard is dan de andere”, zegt Van Zanen. “Deze atleten stoppen net zo veel tijd in hun sport en halen ook het beste in zichzelf naar boven. Wij gaan kijken of we een route kunnen uitstippelen, zodat we hen facilitair meer kunnen ondersteunen en meer aandacht kunnen geven.”

Een olympisch gevoel

Het zal als muziek in de oren klinken van al die sporters, van de kanopoloërs, de jiu jitsuka’s, de duatleten en de twee bowlers Blankenzee en Samantha Greiner. Na afloop van hun verloren kwartfinale in de dubbels tegen Maleisië benadrukken ze ook de trots dat ze op de World Games kunnen zijn.

“Het is heel gaaf om zo’n openingsceremonie mee te maken, dat is een olympisch gevoel ja. Denk ik. Het kippenvel staat me dan echt op de armen”, zegt de 22-jarige Blankenzee, die een scholarship in de Verenigde Staten heeft en school en sport kan combineren. Haar collega Greiner (29) had niet die mogelijkheid, maar reisde maar al te graag voor een paar dagen naar Alabama. “Wij vinden de sport ook gewoon zo mooi, daarom zijn we hier.”

De passie voor de eigen sport stijgt boven de olympische dromen uit. Het streven naar iets wat wellicht nooit gaat gekomen, moet niet de boventoon gaan voeren. Driebander Dick Jaspers is professional en verdient door zijn uitmuntende prestaties al jarenlang zijn geld met zijn sport. Hij hoeft niet in Birmingham te zijn; geld en punten voor de ranglijst zijn er niet te verdienen.

“Maar ik vind de World Games geweldig, echt uniek. Het is niet voor niets al de zesde keer dat ik erbij ben”, zegt de 56-jarige Jaspers, vijfvoudig wereldkampioen. “Ik heb een sporthart. Ik zou mij echt niet goed voelen als ik niet zou komen opdagen en nu thuis zou zitten. Het zou ook niet goed zijn voor de biljartsport en voor de World Games. Het is toch schitterend dat ik hier mijn werk doe en dat ik daarmee beloond kan worden met een gouden medaille voor mijn land?”

Olympisch biljarten

Ook biljarters dromen weleens dat die eventuele medaille een olympische glans krijgt. De sport heeft diverse pogingen ondernomen om op de Spelen te komen. “Maar het ziet er niet naar uit dat dat binnen afzienbare tijd nog gaat lukken. Jammer. Voor mij maakt het niet veel uit, maar ik snap die drang naar erkenning wel. Dat verdienen we namelijk. Biljarten – en ook pool en snooker – wordt zo ontzettend veel gespeeld over de hele wereld.”

Op een skatebaan bij de Powell Steam Plant, een voormalige kolenfabriek niet ver van het Birmingham Civil Rights Institute, rijdt iemand rond met olympische ervaring. Wat heet: de Belg Bart Swings pakte dit jaar op de Winterspelen van Peking goud op de massastart bij het schaatsen en maakte zijn droom waar. “Ik ben opgegroeid op de skeelers, maar ik moest naar het ijs om op de Spelen te geraken. Dat blijft het podium dat de meeste aandacht genereert en daar wil je als je sporter zijn.”

Olympisch schaatskampioen Bart Swings leidt het peloton in de wedstrijd skaten over tien kilometer, op de World Games.  Beeld Discover the Games/Walter Tempelman
Olympisch schaatskampioen Bart Swings leidt het peloton in de wedstrijd skaten over tien kilometer, op de World Games.Beeld Discover the Games/Walter Tempelman

Swings heeft op deze World Games inmiddels ook al een gouden medaille op zak. Hij won de punten/eliminatiekoers over tien kilometer. Overigens in een decor dat niet echt olympisch aandoet. De baan is een parkeerplaats waar volgende week weer grote pickups van Ford en GMC zullen staan, maar voor nu is het asfalt met blauwe verf bespoten.

“Skaten is de sport waar ik van hou en dit is ons grootste sportevenement. In veel landen wordt geskatet. Colombianen en Argentijnen zijn hier goed in en stappen nu ook soms het ijs op om hun olympische droom te verwezenlijken. Het zou mooi zijn als ze gewoon op asfalt kunnen blijven rijden en dat skaten over een paar jaar olympisch is. Ik had dat ook graag gewild.”

Kanopolo

Een vaste sport op de World Games sinds 2005, toen de Nederlandse mannenploeg goud won. Kanopolo wordt gespeeld in een zwembad en is feitelijk waterpolo in een kano. In beeld ziet het er wat ingewikkelder uit. De doelen hangen aan touwen in de lucht, twee meter boven het water. Punten worden gescoord door de bal in het doel te gooien. De keeper kan voorkomen dat er wordt gescoord door de peddel omhoog te houden en de bal te blokken. En het spectaculairst: je mag elkaar omver duwen en over elkaar heen varen.

Parkour

Een sport die perfect valt in het moderne denken van het IOC: jong, urban, hip. Parkour is freerunning. Er is een snelheidsdiscipline (speed) waar deelnemers zo snel mogelijk van punt A naar punt B moeten en onderweg over obstakels moeten klimmen en rennen. En er is freestyle, waarin de deelnemers vrij zijn om bepaalde figuren en trucs uit te voeren. Salto’s gegarandeerd. Nederland heeft in de jonge Noa Man een wereldkampioen, zij doet mee aan de World Games. Parkour hoopt het voorbeeld van sportklimmen en breakdancing te volgen: die hebben een olympische status gekregen. In Parijs 2024 is parkour een demonstratiesport.

Flag football

Een snellere, kleinere variant van American football, die bijna iedereen in de Verenigde Staten kent. Het wordt veel op scholen gespeeld. Vijf tegen vijf, zonder gebeuk en getackle. Sterker nog: dat is verboden. Spelers hebben een lintje aan hun riem hangen. Het pakken van dat lintje is de tackle in flag football. De sport groeit snel, omdat de internationale bond (IFAF) ondersteuning krijgt van de grote NFL om competities en toernooien op te zetten. Met name meisjes en jonge vrouwen zijn fervente beoefenaars. Reken er maar op dat in Los Angeles in 2028 flag football op het olympische programma staat. Zoals IFAF-voorzitter Pierre Trochet zegt: You can’t spell flag without LA…

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden