De Nederlandse atlete Sifan Hassan nadat ze als vierde is geëindigd in de finale van de 10.000 meter op de WK atletiek in het Amerikaanse Eugene.

WK Atletiek

Ook zonder medaille verdienen de verhalen van Hassan en Nageeye aandacht

De Nederlandse atlete Sifan Hassan nadat ze als vierde is geëindigd in de finale van de 10.000 meter op de WK atletiek in het Amerikaanse Eugene.Beeld ANP, ROBIN VAN LONKHUIJSEN

Een medaille wisten ze dit keer niet te winnen. Op de WK atletiek stelden Sifan Hassan en Abdi Nageeye teleur. Toch kunnen hun verhalen juist nu inspireren.

Esther Scholten

Terwijl in Ter Apel asielzoekers in de buitenlucht moeten slapen bij gebrek aan voldoende opvangplekken in Nederland, juicht datzelfde Nederland aan de andere kant van de wereld voor twee landgenoten die ooit ook als vluchteling arriveerden. Wrang? Of heeft het een niets met het ander te maken?

In ieder geval zouden de verhalen van Sifan Hassan en Abdi Nageeye juist nu kunnen inspireren. Zij zijn nationale blikvangers op de WK atletiek in het Amerikaanse Eugene. Dit weekend kwamen beiden in actie. Met minder succes dan ze gewend waren de laatste tijd, maar ook daar schuilt schoonheid in. Het geeft extra reliëf aan hun eerdere prestaties en maakt ze menselijk. Ook bij hen lukt niet altijd alles.

Hassan (29) wist haar wereldtitel op de 10.000 meter niet te prolongeren. Het gebrek aan trainingsuren en wedstrijdritme brak haar op. Ze finishte als vierde. Marathonloper Nageeye (33) slaagde er niet in om na het zilver van Tokio en zijn zege in Rotterdam weer een podiumplek te bemachtigen. Op zijn eerste WK stapte hij na 41 kilometer uit de wedstrijd.

De Nederlandse atleet Abdi Nageeye legt uit waarom hij is uitgestapt tijdens de marathon op de WK atletiek in het Amerikaanse Eugene. Beeld  ANP, ROBIN VAN LONKHUIJSEN
De Nederlandse atleet Abdi Nageeye legt uit waarom hij is uitgestapt tijdens de marathon op de WK atletiek in het Amerikaanse Eugene.Beeld ANP, ROBIN VAN LONKHUIJSEN

Hun verhalen gingen de wereld over. Men spiegelt zich graag aan sporthelden. De heroïek, het afzien en uiteindelijk - soms - het triomferen. Een bijzondere levensloop draagt bij aan de mythevorming. Van hun confrontatie met tegenslagen willen velen het fijne weten.

Geradicaliseerde halfbroer

Maar net als de nieuwelingen in Ter Apel hadden ook de twee topatleten van nu het de eerste periode in Nederland moeilijk. De geboren Somaliër Nageeye was zeven jaar toen hij hier zonder ouders kwam. Zijn reisgezelschap bestond uit twee jongere broertjes. Een periode woonden ze bij een geradicaliseerde halfbroer in Den Helder, die hen meenam op reis naar Syrië.

Hassan arriveerde als alleenstaande minderjarige asielzoeker. Op vijftienjarige leeftijd werd ze in Ethiopië door haar moeder naar Europa gestuurd. In een interview met Trouw, eind 2021, sprak ze daarover: “Ik heb veel drama in mijn leven meegemaakt. Voor een kind alleen is het niet makkelijk in een ander land. Vooral de eerste drie jaar ben ik eenzaam geweest.”

Lopen betekende voor beiden hun redding. Hassan werd daartoe gestimuleerd door haar Nederlandse voogd, Nageeye door het gastgezin in Oldebroek bij wie hij zijn late tienerjaren woonde. Misschien dat ze er daarom allebei op gebrand waren aan dit kampioenschap mee te doen.

Iets moois om aan de kinderen te vertellen

Nageeye verklaarde vooraf: “Ik had ook kunnen kiezen voor een grote stadsmarathon waar veel geld is te verdienen, maar ik wil deze unieke kans pakken. Ik ben nu in de positie dat ik een medaille kan winnen. Dat is iets moois om aan kinderen te kunnen vertellen.” Hassan: “Het is de WK. Je vertegenwoordigt je land.”

Haar voorbereiding was verre van ideaal. Lang worstelde de tweevoudig olympisch kampioene na Tokio met motivatieproblemen. Pas twee maanden geleden hervatte ze de training. Vrijwel de hele wedstrijd verschool ze zich zaterdagavond achterin het veld. De strijd ontbrandde pas in de laatste kilometer, toen de Ethiopische en Keniaanse atletes het initiatief namen. Hassan kon mee, maar in de laatste meters voor de streep verkrampte ze.

“Ik heb eigenlijk heel slim en zuinig gelopen, maar in de laatste 200 meter maakte ik een grote fout. Ik dacht dat ik de Sifan van vroeger was die buitenom in de bocht iedereen voorbij kon, maar dat was niet zo. Ik had moeten wachten, want nu was mijn energie in het laatste stuk naar de finish op. Het is wat het is. Ik moet berusten in de vierde plaats.” Komend weekend loopt ze nog de 5000 meter.

Hulp bieden aan Somalische boeren

Nageeye liep in de laatste kilometers van zijn wedstrijd rond de zevende plek. Een versnelling om in de buurt van de medailles te komen, pakte verkeerd uit. Hij ging te diep en moest voortijdig uitstappen. “Ik heb een fout gemaakt door niet mee te gaan en een gat te laten vallen. Het moest zo zijn. Ik kan kennelijk niet twee marathons na elkaar goed lopen.” Ook probeerde hij nieuwe schoenen uit, iets waar hij achteraf spijt van had.

Topsport is ook de kunst van het incasseren, weten ze allebei, net als het leven. Nageeye kijkt al voorbij zijn sportieve carrière. In de toekomst gaat hij zich inzetten voor een mooier Somalië. “Als een zakenman die goed wil doen.” Concreet weet hij ook al hoe. “Ik kan daar de boeren helpen bijvoorbeeld”, zegt de zoon van arme agrariërs. “Ik wist niet eens dat Somalië zijn brood bakt van graan uit Oekraïne, terwijl het land groot is en genoeg ruimte heeft om zelf graan te verbouwen.”

Hij is ook van plan om trainingskampen op te zetten om jongeren die aan atletiek willen doen te begeleiden. “Ik ben zelf op jonge leeftijd geholpen door mensen en ik wil graag iets teruggeven.”

Lees ook:

Van Somalië, via Syrië naar Oldebroek: het bijzondere succesverhaal van Abdi Nageeye

Niet iedere olympische medaille is hetzelfde. Die van marathonloper Abdi Nageeye ging de wereld over. Het was een zilveren bekroning voor veel meer dan alleen die 42 kilometer van Tokio.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden