Hockey

Ook voor Bloemendaal is aan de top komen makkelijker dan er te blijven

De coach van Bloemendaal Rick Mathijssen, eerder dit jaar. Beeld Pro Shots / Erich Snijder
De coach van Bloemendaal Rick Mathijssen, eerder dit jaar.Beeld Pro Shots / Erich Snijder
Jan-Cees Butter

Het is een klassieker in de sport: aan de top komen is makkelijker dan er blijven. Ook de hockeyers van Bloemendaal, de laatste drie seizoenen landskampioen, ontkomen niet aan die aloude wetmatigheid in deze prille fase van de competitie.

Het resulteerde in een remise tegen middenmotor Den Bosch (2-2) en een smadelijke nederlaag bij laagvlieger Klein Zwitserland (5-3), dat voor het eerst sinds 2006 weer eens won van Bloemendaal. Voor de Noord-Hollanders was het pas de tweede nederlaag in 34 competitiewedstrijden.

Gistermiddag, in de klassieker tegen Amsterdam, zag Bloemendaal-coach Rick Mathijssen weer de ploeg die hij al twee jaar onder zijn hoede heeft. “Als iemand voor een wissel naar de bank kwam, dan zag ik dat de tong van diegene zo’n beetje op de grond lag”, zei Mathijssen lachend. “De jongens hebben voor elkaar gestreden. En vuile meters gemaakt voor elkaar.”

Concurrentie neemt toe

Een valse start kan duur zijn in de hoofdklasse, die dit seizoen vijftig jaar bestaat. Zeker nu de concurrentie alsmaar toeneemt voor Bloemendaal. Behalve Pinoké, vorig seizoen verrassend finalist in de strijd om het landskampioenschap, zinspelen ook clubs als HGC, Oranje-Rood, Rotterdam, Kampong en Amsterdam op play-offs aan het einde van het reguliere seizoen. En dan is er nog een outsider als Den Bosch, dat onder leiding staat van oud-bondscoach Marc Lammers.

Bij Bloemendaal veranderde afgelopen zomer niet veel. De Duitser Florian Fuchs vertrok, terwijl met Dennis Warmerdam (Pinoké) een international werd binnengehaald. De regerend titelhouder moet zich echter aanpassen aan de veranderde status, meent Mathijssen. “De jongens hebben de afgelopen twee jaar bijna alles gewonnen”, houdt hij voor. “Dat is gewoon wennen. Soms beginnen ze met tachtig procent aan een wedstrijd. Dat mag niet, maar ergens snap ik dat ook wel. Aan mij om daar voor te waken. Mijn besprekingen zitten tegenwoordig meer op focus en scherpte dan op tactiek.”

Meer geld voor de vrouwentak

Achter de schermen krijgt ook de vrouwentak steeds meer aandacht en budget bij Bloemendaal. Een beslissing die gedragen wordt door ABN Amro, de hoofdsponsor van Bloemendaal, die streeft naar gelijke beloningen voor mannen en vrouwen. Hoewel de begroting voor de heren vrijwel onaangetast bleef, zo’n miljoen euro per jaar, schuiven de dames qua budget steeds meer op richting hun mannelijke collega’s. Zo werden verdediger Sonja Zimmermann, aanvoerder van Duitsland, en de Argentijnse topspits Maria José Granatto, verkozen tot beste speelster van het afgelopen WK, dit seizoen als nieuwe aanwinsten gepresenteerd op sportpark ’t Kopje.

Of dat ten koste gaat van de mannen van Bloemendaal? “Nee, het heeft totaal geen invloed”, benadrukt Mathijssen. “Dit komt uit een ander potje.” Van een cultuuromslag bij Bloemendaal is dan ook geen sprake, zegt Hans Erik Tuijt, bestuurslid tophockey bij de club. “Je kunt niet zeggen: we gaan nu ineens dit doen. Met de dames bouwen we gewoon verder op de fundamenten die we de afgelopen jaren hebben neergezet.” De vrouwen van Bloemendaal, de laatste jaren vaak vechtend tegen degradatie, bevinden zich voorlopig in de middenmoot van de hoofdklasse.

De heren van Bloemendaal staan na vijf speelronden vierde. Gisteren werd afgerekend met Amsterdam (1-4). Met dank aan een ongrijpbare Thierry Brinkman, die drie keer scoorde en de assist leverde bij het doelpunt van Jorrit Croon. “Dit was weer een goede wedstrijd”, concludeerde Mathijssen tevreden.

Lees ook:
Het WK in eigen land moet hockey weer een impuls geven

Hockey zit niet langer in de lift. Veel meisjes gaan liever voetballen. De hockeybond ziet in het WK voor vrouwen als een middel om de sport weer een extra impuls te geven.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden