Dossier turnmisbruik

Ook Vincent Wevers, bondstrainer en vader van olympisch kampioen Sanne, genoemd in turnschandaal

Beeld HH, ANP

Bondstrainer Vincent Wevers wordt genoemd als een van de turncoaches die turnsters zou hebben geslagen. Dit bericht geeft aan dat turnmisstanden mogelijk niet alleen tot het verleden behoren.

In het dossier misbruik in het Nederlandse turnen is de naam opgedoken van een van de meest gelauwerde coaches in de sport. Vincent Wevers, vader van de turnsters Lieke en olympisch kampioen Sanne, sportcoach van het jaar in 2016 en huidig bondstrainer, wordt er door voormalig turnster Joy Goedkoop van beschuldigd dat hij pupillen heeft geslagen en mishandeld.

Goedkoop haalde zondag in de studio van de NOS hard uit naar Wevers, die haar tussen haar zevende en twaalfde begeleidde bij Topturnen Oost Nederland (TON). “Ik ben door hem geslagen en geschopt. Niet dagelijks. Het kleineren, het boos worden, het negeren, dat hele rijtje gebeurde dagelijks.”

Wevers stelde later met een reactie te komen. De Koninklijke Nederlandse Gymnastiek Unie (KNGU) reageerde zondagavond laat met het bericht dat er nog deze week gesprekken met betrokkenen plaatsvinden. “Iedere melding zal worden opgevolgd door een grondig en zorgvuldig onderzoek”, aldus de bond.

Wevers zegt zelf dat hij het uiterste vraagt van sporters om de internationale top te bereiken. Wie dat niet doet, wordt geen top. Een ingewijde bevestigt de harde methodes van Wevers tijdens zijn werk als coach van TON. Het ging dan vooral om het kleineren en negeren van de turnsters, iets waarover ook veel ruzie werd gevoerd onderling. Alles was gericht op feiten, niet op emoties.

De aantijgingen tegen Wevers komen nadat zaterdag turncoach Gerrit Beltman in het Noordhollands Dagblad stelde dat hij jonge turnsters had vernederd en mishandeld. Net als Beltman wordt ook Wevers gezien als een van de pioniers van het Nederlandse turnen in de afgelopen dertig jaar. Dankzij hem wordt wel succes behaald. Dat hij is genoemd, geeft aan dat de huidige turnwereld mogelijk ook betrokken is bij misstanden. De turnbond gaf zondag wel aan dat vanuit de nationale turnselectie geen meldingen zijn binnengekomen.

Turnsters Oranje: ‘Bij ons heerst een gezond topsportklimaat’

De beste turnsters van Nederland hebben in een verklaring laten weten het beeld dat nu geschetst wordt van de Nederlandse turnwereld niet te herkennen. 

“De afgelopen periode vormt er een opeenstapeling van triest nieuws vanuit de turnwereld. Eerst internationaal, maar nu ook nationaal. Ons medeleven gaat uit naar iedereen die negatieve ervaringen in onze sport heeft gehad”, luidt het statement.

“Als huidige Nationale Oranje Selectie hechten wij er waarde aan om onze reactie te geven. Wij herkennen ons niet in het beeld dat nu geschetst wordt van het Nederlandse turnen met betrekking tot de verhalen van vroeger. Waarin vroeger ruimte was voor fysieke en mentale geselingen, behoort dit wat ons betreft tot het verleden. Bij ons huidige team heerst een gezond topsportklimaat.”

De verklaring is verstuurd namens onder anderen Eythora Thorsdottir en Lieke en Sanne Wevers. 

‘Papa was niet streng, Vincent wel’

De geschiedenis van Wevers als turncoach begint als hij vanaf 1992 samen met zijn vrouw probeert het turnen in Oost-Nederland vorm te geven. Tien jaar later kan hij met TON terecht in Oldenzaal. Later verrijst een grote turnhal in Almelo.

In 2013 rijst daar een conflict tussen Wevers en TON over de visie van de vereniging, waarna Wevers ontslagen wordt. Een jaar later mag de familie Wevers zelfs niet meer in Almelo trainen. In Heerenveen was wel plek, al kwam vader Wevers terecht in een seniorenappartement vlak bij ijsstadion Thialf. Moeder Gemma bleef in woonplaats Oldenzaal achter, met de hond.

Vanaf dat moment ging het sportief wel goed voor zowel Sanne als Lieke. Sanne won in 2015 zilver op het WK en brons op het EK, Lieke won goud op de Europese Spelen in Bakoe. Historisch was in 2016 de winst van Sanne op de balk op de Spelen in Rio. Voor de tweeling was het in de turnhal vaak ‘Vincent’, terwijl ze daarbuiten vaak ‘papa’ zeiden. In 2015 lieten Lieke en Sanne in Helden kort iets los over de werkwijze van hun vader. “Was papa streng? Papa niet, maar Vincent soms wel.”

‘Geen bedreiging’

Inmiddels is de turnzaak ook in de politiek doorgedrongen. VVD-Kamerlid Rudmer Heerema stelde er zaterdag Kamervragen over.  In 2017 ging Wevers in de krant Tubantia zelf in op de verhalen over grensoverschrijdend gedrag. “Tuurlijk zijn er incidenten geweest. Daar sluiten we de ogen niet voor. Ik zie het niet meer als een bedreiging.”

Lees ook: 

De terreur is voor turnsters nog niet voorbij, daarvoor moet de cultuur veranderen

Het eerste half uur kan ik alleen maar voor me uit staren. De zinnen die ik zojuist las, echoën nog door mijn hoofd.  ‘Aan mijn haren word ik door de zaal naar de kleedkamer gesleept.’ Lees hier de column van Marijn de Vries.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden