Suzanne Schulting.

Shorttrack

Ook Suzanne Schulting zelf zou niet goed weten hoe ze nog verslagen kan worden

Suzanne Schulting. Beeld BSR Agency

Suzanne Schulting won vorige week ‘gewoon’ weer een 1000 meter. Maakt ze de onvoorspelbare sport voorspelbaar?

Bondscoach Jeroen Otter had het deze zomer nog eens nagekeken: in elke 1000 meter-finale die Suzanne Schulting sinds de Olympische Spelen reed, kwam ze als eerste over de streep. Hij moet er nog steeds om lachen. “Dat kom je eigenlijk niet tegen.”

Inmiddels is het nieuwe schaatsseizoen al één wereldbekerwedstrijd onderweg en olympisch kampioene Schulting (22) ging ‘gewoon’ verder met waar ze in maart mee was gestopt. Ze won in Salt Lake City vorige week wederom een 1000 meter. De race over negen rondjes van 111,2 meter lijkt door haar geperfectioneerd.

Dat werpt de vraag op of Schulting het onvoorspelbare voorspelbaar kan maken. Shorttrack is bijna per definitie een discipline waarin een race met z’n vijven vlak langs de blokjes nooit gaat zoals vooraf bedacht. In Salt Lake City moest Schulting bijvoorbeeld improviseren toen ze met haar schaatsblad een touché had met een concurrente. Daardoor moest ze haar hele techniek aanpassen.

Kleine zaken, maar in het shorttrack vaak met grote gevolgen. Behalve bij Schulting, zo lijkt het, want ze won in Salt Lake zelfs met die andere techniek. Vorig jaar kon ze ook al bijna niet verliezen. Ze werd Europees en wereldkampioen allround en wereldkampioen op de 1000 meter. Als gevolg daarvan mag ze dit jaar met helmnummer 1 rijden.

Een vertrouwd beeld: een winnende Suzanne Schulting, hier in Salt Lake City. Beeld AP

Controle over de wedstrijd

Ja, de shorttracksport is naar je hand te zetten, zei Schulting half oktober op de persbijeenkomst van de Nederlandse ploeg. Ze heeft het vertrouwen dat ze in de rondes voor de finale op kracht naar de winst kan schaatsen. Daardoor kan ze ook buitenom inhalen. Op die manier schaatst ze wel via een omweg, maar omdat ze fysiek sterker is heffen de snellere rondjes de extra meters op.

Deze zomer heeft ze 10 procent aan kracht gewonnen, zegt ze zelf. Dat merkte ze onder meer met een persoonlijke recordje cleanen: dat is een gewicht vanaf de grond tot de schouders heffen. Op het ijs haalt ze naar eigen zeggen meer en makkelijker snelle rondjes.

Het lijkt erop dat niets Schulting in de weg staat om ook dit jaar weer met ‘tegenstanders te spelen’, zoals ze het zelf verwoordde. Dat gebeurde vorig jaar veelal. Kenmerkend was ook haar antwoord op de vraag hoe ze te verslaan was. “Ik zou voorop rijden, wachten tot Suzanne buitenom komt en dan aanhaken. Dan zou ik in ieder geval in de finale zitten.” 

Volgens Schulting kan Schulting niet verliezen.

Tactische scherpte

Een uitdaging die er voor haar nog ligt, is om ook tactisch de goede keuze te maken. Coach Otter had vorig jaar de luxe om haar tijdens verschillende wedstrijden een opdracht mee te geven. Begin pas twee rondes voor het einde met inhalen, bijvoorbeeld. Of: pas als de bel gaat, mag je de nummer één in de wedstrijd voorbij. “Dat was puur om mezelf een prikkel te geven. Het is namelijk heel stressvol om zo lang te wachten.”

Suzanne Schulting vorige maand op de Invitation Cup in Heerenveen Beeld BSR Agency

Kunstmatige druk, noemt Otter dat graag. Op die manier kan een schaatser meer tactieken aanleren. “Tactisch kunnen we haar nog veel scenario’s aanbieden. Je moet een prestatie neerzetten onder druk. Kan je dat ook uitvoeren? Op die manier denk ik dat we de beste Suzanne Schulting kunnen krijgen.”

Otter heeft overigens wel een idee hoe Schulting is te verslaan. “Ik ga uit van strategie vooraf en tactiek tijdens de race. Maar als je een heel goede schaatster in haar strategie laat, dan wordt het heel moeilijk. Daar moet je dus wat aan doen.”

Wat dat in het geval van Schulting is, liet Otter in het midden. Want hij weet het misschien zelf wel, tegenstanders hebben de oplossing tot nu toe nog niet gevonden. Otter denk wel dat het dit jaar moeilijker wordt voor Schulting.

De eerste zege is in ieder geval binnen. Dit weekend wacht voor Schulting de tweede wereldbekerwedstrijd, in Montreal. De uitslagen komen laat in de Nederlandse nacht binnen.

Lees ook: 

Shorttrack is als een huis in aanbouw: soms piept en kraakt het, maar het fundament wordt steviger

Wat doet succes met een sport? Veel, en toch ook weer niet alles. Wilf O’Reilly, disciplinemanager shorttrack bij de KNSB, vergelijkt de groei van zijn sport graag met de bouw van een huis. Af en toe ‘piept en kraakt’ het, maar er staat wel een steviger fundament.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden