Hockey

Ook met bril is Jip Janssen een sterk wapen op het EK hockey

Jip Janssen van Nederland in actie tegen België. Beeld Hollandse Hoogte /  ANP
Jip Janssen van Nederland in actie tegen België.Beeld Hollandse Hoogte / ANP

Jip Janssen miste door een zware oogblessure een aanzienlijk deel van de slotfase van de hockeycompetitie, maar hij staat komende week met bescherming op het veld voor Oranje tijdens het EK.

Thomas Sijtsma

Een harde bal op het oog leek voor Jip Janssen (23) halverwege april desastreuze gevolgen te hebben. Met een bebloed gezicht verliet de verdediger van Kampong het veld in een wedstrijd tegen Bloemendaal, daarna verloor hij zelfs even zijn zicht. Betekende dit einde seizoen? Of erger nog: einde carrière? De international vreesde even voor het laatste, maar bijna een maand later stond Janssen weer op het veld bij zijn club. Vrijdag begint hij aan het EK.

De zwarte bril, die dient als bescherming voor zijn linkeroog, blijft Janssen voorlopig dragen. “Ik weet zo in ieder geval zeker dat ik veilig op het veld sta”, zegt de 37-voudig international door de telefoon terwijl hij met de auto op weg is naar een van de laatste trainingen voor het EK. “Ik weet niet of ik zonder bril weer bang zal zijn voor een bal op mijn hoofd. Misschien blijf ik de bril mijn carrière lang dragen. Pas als de bril negatief invloed heeft op mijn spel, maak ik een keuze.”

Janssen voelt weinig belemmeringen. “Er is een masker voor vochtige weersomstandigheden. Ik merk dat ik iets op mijn hoofd heb, voor de rest is het prima. Ik heb een vrij gezichtsveld. Ook mijn oog is helemaal hersteld, al moet ik niet weer een klap krijgen.”

Dodelijk en solide

Met het EK in Amsterdam en de Spelen later in de zomer rekent bondscoach Max Caldas op Janssen. De verdediger is sinds 2019 onderdeel van de vaste kern van Oranje. Zijn kwaliteiten zijn onmiskenbaar: dodelijk in de strafcorner, solide in de defensie. Tijdens de revalidatie, waarin Janssen noodgedwongen tien dagen in bed lag en drie weken niet hockeyde, had de strafcornerspecialist vrijwel dagelijks contact met de technische staf van Oranje. Hij werd gerustgesteld door Caldas.

Nu is het zaak met de Oranjeselectie van zestien man te werken naar de grote vorm eind juli. “We brengen als nationale team het hele jaar tijd met elkaar door. Dit proces is jaren geleden gestart. Heel anders dan bij het voetbal komen wij niet eens in drie maanden met een tasje aankakken.

“Als team moet je een vertrouwensband creëren om succesvol te zijn. Daarom werken wij met een hecht collectief in olympische cycli. Als een hockeyer bij zijn club verschrikkelijk sterke wedstrijden in de play-offs speelt en vijf ballen in het doel timmert, zit hij niet automatisch bij Oranje.”

Eerste zet

De dreun die afgelopen weekend aan België, de nummer 1 van de wereld, werd verkocht in de Pro League (0-4) gaf Nederland de eerste zet naar succes. Janssen streed aan de zijde van Thierry Brinkman en Jorrit Croon, beiden spelers van Bloemendaal en tegenstanders van Kampong in de play-offs.“Dat is meteen vergeten. Ik heb bij Oranje nooit het gevoel dat ik met jongens uit andere teams speel. Als je met elkaar in de hitte aan het zwoegen bent voor een conditietest, voel je je sowieso al snel verbonden met elkaar.”

Goud delven deze zomer, dat is het doel. Zowel op het EK als op de Spelen gaat Oranje vol voor de winst. “We zijn vol vertrouwen, maar we zijn niet de topfavoriet. Dat is ook niet zo erg. Ik ben in ieder geval ontzettend blij dat ik erbij ben en kan spelen.”

Lees ook:

Valentin Verga: ‘Hockey is een vastgeroeste sport. De bond, de clubs, we zijn allemaal eenheidsworsten’

‘Straatvechter’ Valentin Verga (31) was ineens geen international meer en vond dat verschrikkelijk. ‘Hockey creëert te veel eenheidsworsten.’

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden