Nederlands elftal

Ook Donyell Malen schikt zich in de hiërarchie bij Oranje; hij laat vooral zijn voeten spreken

Donyell Malen tijdens zijn gesprek met de media dinsdag op de KNVB Campus in Zeist.  Beeld EPA
Donyell Malen tijdens zijn gesprek met de media dinsdag op de KNVB Campus in Zeist.Beeld EPA

Donyell Malen lijkt een basisplaats te hebben afgedwongen in het vervolg van het EK. Zelf zal hij dat niet zeggen, zoals de hele Oranjeselectie zich als ideale schoonzonen opstelt.

Vanaf Wieringen lieten zijn trotse moeder en oma dinsdag via Radio1 weten dat wat hen betreft Donyell Malen in de basis van Oranje moet starten, zondag in de achtste finale. Op het voormalige eiland in de kop van Noord-Holland is Malen opgegroeid. Daar zijn de mensen nuchter, liet oma nog weten in het vraaggesprekje dat aangeeft hoezeer de 22-jarige PSV’er ineens in de schijnwerpers staat.

Daarom ook werd hij dinsdag samen met Cody Gakpo naar voren geschoven als de man die bij het Nederlands elftal de beurt had in ‘Kamp Zeist’ met de media te praten. Malen liet er zien dat nuchterheid hem inderdaad niet vreemd is. Bescheiden sprak hij over de wedstrijd tegen Noord-Macedonië (3-0 winst) van maandagavond. Het was zijn eerste interland in de basis voor eigen publiek. Hij kreeg veel complimenten.

“Het was een mooie avond. Na de wedstrijd was iedereen in het hotel blij en ontspannen. Ik denk dat alle spelers van de wedstrijd hebben genoten”, sprak Malen. “Het maakte me trots dat ik in de basis mocht starten op het EK. Ik heb een lange weg achter de rug. Dan geeft dit een fijn gevoel.”

Geen grootspraak

Verwacht van hem geen grootspraak of boude uitspraken. Ook Gakpo naast hem liet zich in keurige, brave bewoordingen uit over zijn bescheiden rol tot nu toe. Hij mocht maandag als invaller zijn debuut maken in Oranje, wat hem ‘dankbaar’ maakte. Het is typerend zoals het tot dusver gaat bij deze spelersgroep. Geen onvertogen woord komt naar buiten, ook niet van de reserves. Spelers als Teun Koopmeiners en Steven Berghuis, aanvoerders en kartrekkers bij respectievelijk AZ en Feyenoord, schikken zich ogenschijnlijk zonder enig gemor in hun bijrol, zoals ook Gakpo en Malen, bepalende spelers bij hun club, zich deze dinsdag als ideale schoonzonen uiten.

Of hij ongeduldig was geweest, tot aan zijn basisplaats? Malen: “Nee, dat valt echt wel mee. Ik weet wat ik kan en wat ik te bieden heb. Elke speler in de selectie wil in de basis staan, maar de trainer maakt de keuzes.” Of hij de trainer een ‘poepie wilde laten ruiken’ maandag, wilde Hart van Nederland weten. Malen: “Nee, zo stond ik er niet in. Ik wilde goed spelen, voor mezelf en het Nederlands elftal.” Of dat lastig is, om bij Oranje een veel nederiger positie in te nemen in de hiërarchie dan bij PSV? “Als ik heel eerlijk ben: iedereen gaat hier goed met elkaar om, we proberen elkaar te helpen. Dat is voor mij niet meer dan normaal.”

Natuurlijke klik met Depay

Spelers die hoger in de pikorde staan, lieten zich maandag lovend over hem uit. Dat deed Memphis Depay, die met Malen voorin meer een natuurlijke klik lijkt te hebben dan met Wout Weghorst. Georginio Wijnaldum stipte aan dat met de veel dynamischer Malen erbij er voorin meer ruimte voor zowel Depay als voor hemzelf ontstaat. Malen bindt verdedigers aan zich, omdat hij met zijn snelheid gevaarlijk is. Met zijn assist maandag bij de 1-0 van Depay en zijn perfecte passje op ­Depay dat de 3-0 van Wijnaldum tot gevolg had, liet Malen zien ook technisch beter te zijn dan Weghorst.

Bondscoach Frank de Boer zal dat ook hebben gezien, maar hij hield zich na de wedstrijd tegen Noord-Macedonië nog op de vlakte over zijn keuze voor zondag. De Boer prees ook de ‘fantastische’ invalbeurt van Weghorst. Met hem heb je voorin een echt aanspeelpunt, stipte De Boer ten faveure van de Twent aan. Eerst maar eens kijken wie de tegenstander wordt in Boedapest, sprak de bondscoach.

Succesvolle driehoek Malen, Wijnaldum en Depay

Als dat een sterk land is dat Nederland in de verdediging zal drukken, dan lijkt Malen de aangewezen man voor de counters. Zo maakte hij ook naam in zijn eerste interland, op 6 september 2019 in Hamburg tegen Duitsland, toen hij inviel én scoorde (2-4 voor Oranje). De succesvolle driehoek van toen – met Wijnaldum en Depay – werd maandag in ere hersteld.

Malen: “Dat zijn twee ervaren jongens. Zij weten wat er wordt gevraagd. Sommige dingen maken zij voor mij makkelijker. Ze hebben een goede connectie met elkaar. Ze geven mij ook aan waar we verdedigend moeten staan, wanneer we druk moeten zetten of juist niet.” Specifiek over Depay: “We passen goed bij elkaar. Ik weet wat hij wil en kan. Bij momenten ging onze samenwerking goed maandag, maar het kan ook nog wel beter.”

Malen staat nu op twaalf interlands. Zondag zijn dertiende? Nee, hij is niet het type dat verbaal met de vuist op tafel slaat. “Je wilt altijd spelen.”

Lees ook:

Oranje wint tegen Noord-Macedonië ook derde groepswedstrijd. Maar alleen cijfermatig klopt alles

Het Nederlands elftal won ook het laatste pouleduel: 3-0 tegen Noord-Macedonië. Het koppeltje Depay-Wijnaldum leeft op in 4-3-3.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden