Vrouwenvoetbal

Ook de voetbalvrouwen verdienen inmiddels aardig

Shanice van de Sanden (links) duelleert met Lieke Martens tijdens de training van Oranje.Beeld BSR Agency

De Oranjevrouwen vormen de populairste sportploeg van Nederland en er was een internationale toptransfer deze zomer. Hoeveel geld gaat er inmiddels om in het vrouwenvoetbal?

Om de Deense Pernille Harder over te nemen van Wolfsburg, betaalde Chelsea zo’n 280.000 euro. Het was een recordtransfer deze zomer in het vrouwenvoetbal. Wie de unfaire vergelijking met de mannen – daar staat het record van Neymar nog altijd op 220 miljoen euro - buiten beschouwing laat, ziet dat ook in het vrouwenvoetbal steeds meer geld omgaat. Een topper van Oranje verdient inmiddels ook ruim een ton per jaar.

Dezer dagen zijn de Nederlandse voetbalvrouwen weer bijeen in Zeist voor een paar interlands. Nog geen twintig jaar geleden kregen de vrouwelijke internationals daar een dagvergoeding van 12,50 euro voor. Hoewel de KNVB geen uitspraken doet over de huidige uitkeringen, ligt dat bedrag nu aanzienlijk hoger. “Pas in de laatste jaren van mijn carrière, zo rond 2015, werd dat snel meer”, herinnert oud-international Kirsten van de Ven (35) zich.

Toch krijgen de vrouwelijke internationals nog niet hetzelfde als hun mannelijke collega’s. In Brazilië, Engeland en Noorwegen werd die stap al wel gezet. Pas in 2023 trekt de voetbalbond de vergoedingen gelijk, zegt Van de Ven, tegenwoordig manager vrouwenvoetbal bij de KNVB. “Als bond was dit een realistische weg. Het zou niet goed zijn voor de sport als je te snel grote stappen maakt. Het hele landschap moet meegroeien.”

Gelijke beloningen zijn bij de Fifa ver weg

Dan kijkt Van de Ven bijvoorbeeld naar wereldvoetbalbond Fifa, waar gelijke beloningen nog ver weg zijn. Zo verdienden de mannen van Panama, in 2018 in de groepsfase van het WK puntloos uitgeschakeld, twee keer zoveel als de Amerikaanse vrouwen toen die in 2019 wereldkampioen werden. De prijzenpot van het WK vrouwen was toen al verdubbeld ten opzichte van vier jaar eerder. Het prijzengeld bij de vrouwen was op het laatste WK met 26,5 miljoen euro 8 procent van dat van hun mannelijke collega’s. De vrouwen trokken ruim een kwart van de tv-kijkers en iets minder dan de helft van de stadionbezoekers.

Hoewel eenzelfde toename is gepland voor 2023, blijven de verschillen dus groot. Sportmarketeer Ruud van der Knaap weet niet of het realistisch is om een eerlijke verdeling van het prijzengeld te maken op basis van kijkcijfers. “De markt bepaalt het. Hoeveel halen de voetbalsters op? Ik denk dat ze nog niet op 10 procent van de opbrengsten van de mannen zitten.”

Toch bleek uit recent merkenonderzoek van de Universiteit van Amsterdam dat de Oranjevrouwen momenteel het populairste sportteam van Nederland zijn. Vóór Ajax, Feyenoord en de mannen van Oranje. De commerciële interesse in de speelsters is dan ook flink gegroeid. Van der Knaap: “Door de EK-winst van 2017 was er bij het WK van 2019 totaal geen twijfel meer. Elke sponsor van de KNVB had een eigen campagne en er stapten zelfs extra sponsors in, terwijl bedrijven twee jaar eerder nog flink aarzelden.”

Lieke Martens grootverdiener van Oranje

Lieke Martens, wereldvoetbalster van het jaar 2017, wordt gezien als grootverdiener van de Nederlandse ploeg. Schattingen over haar jaarsalaris bij Barcelona variëren van een tot twee ton, waar nog een ton bijkomt aan commerciële opbrengsten. Dat is flink hoger dan het gemiddelde jaarsalaris van een WK-deelneemster in 2019. Dat lag op een krappe 50.000 euro. Daarmee verdienen de beste voetbalsters van de wereld ondanks een toename van 51 procent in twee jaar tijd slechts een zesde van een mannelijke eredivisiespeler (in 2019 gemiddeld 291.000 euro).

In de vrouwen-eredivisie liggen de bedragen nog ver onder het WK-gemiddelde, al worden er elk jaar stappen vooruit gezet. Van de Ven: “Nu zie je dat er ook in Nederland veel vrouwen zijn die van voetbal rond kunnen komen.” Met name bij de topclubs Ajax en PSV. Zij hebben een cao en betalen hun speelsters minimaal al het minimumloon (jaarlijks ongeveer 20.000 euro). De meeste andere eredivisiespeelsters krijgen alleen een onkostenvergoeding van rond de 7.000 euro per jaar.

Lees ook:

Ook de voetbalvrouwen van Oranje zijn nu rolmodellen

De prestaties van de Nederlandse voetbalvrouwen maken nog niet zo veel los als die van hun mannelijke collega’s, maar dat zou vandaag snel kunnen veranderen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden