null Beeld Werry Crone
Beeld Werry Crone

BankzitterStijn Fens

Onze steun is allesbepalend, ook al doen we niet meer mee

Op het moment dat Matthijs de Ligt zondagavond in de wedstrijd tegen Tsjechië in een duel met Patrik Schick uitgleed en vervolgens in zijn val de bal met de hand wegsloeg, reed ik in België op de E17 ten hoogte van Waregem na een paar dagen in Frankrijk te zijn geweest.

Al vanaf Lille had ik hoge nood, maar de wedstrijd van onze jongens eiste al mijn aandacht op. Ik kon de Nederlandse radio weer goed ontvangen, toen De Ligt na minuten van onzekerheid een rode kaart kreeg. Een klein kwartier later maakte Tsjechië 1-0 en hoorde ik een van de commentatoren zeggen dat Oranje wankelde op een zijden draad. Hoe de wedstrijd verder verliep hoef ik u niet te vertellen. Laat ik volstaan met de mededeling dat na het laatste fluitsignaal er op de E17 een enorme regenbui losbarstte.

Ik ging tanken bij een benzinestation dat mijn veronderstelling bevestigde dat het einde der tijden nabij was. Een aantal pompen deed het niet meer. Om mij heen hamsterden Belgen wanhopig levensmiddelen. Ik moest nu echt nodig. De wc’s kostten 70 cent. Pinnen kon niet. Dan maar geld wisselen bij de pompbediende. Voor mij kocht een man een kraslot en ging meteen kijken of hij iets gewonnen had. Ik was ondertussen boos. Niet vanwege de nederlaag van onze jongens, maar vanwege het onrecht dat in Boedapest had plaatsgevonden.

Heel flauw van die Tsjechen om te scoren

Wij Hollanders hadden ons als ‘voetbalnatie’ toch op een geweldige wijze laten zien tijdens dit EK? Drie klinkende overwinningen tegen landen die ik nu even vergeten ben. En dan nu een offday. Moet toch kunnen? Later die avond hoorde ik Frank de Boer zeggen dat Tsjechië een ploeg is waar je geen achterstand tegen moest oplopen. Dat zou inderdaad verboden moeten worden. Het was ook eigenlijk heel flauw van Tsjechië dat ze twee keer hadden gescoord. Dat doe je niet tegen het Nederlands elftal dat over de breedte meer kwaliteit in huis heeft. Ik hoop dat premier Rutte zijn Tsjechische ambtgenoot hier tijdens een volgende EU-top op aanspreekt.

Toen ik eenmaal mijn blaas kon legen in de smoezelige toiletruimte van het tankstation, maakte zich – naast een zekere opluchting – een nieuwe zekerheid van mij meester. Italië moet nu Europees kampioen worden. Met de steun van het Nederlandse volk zal dat zeker moeten lukken. Sterker nog: die steun is allesbepalend. Want wij zijn de beste. Ook al doen we niet meer mee.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden