Oranje

Onder leiding van Andries Jonker leren de leeuwinnen dat fouten maken erbij hoort

Dominique Janssen ontvangt instructies van coach Andries Jonker tijdens de vriendschappelijke interland tussen Nederland en Costa Rica 11 november Utrecht. Beeld ANP
Dominique Janssen ontvangt instructies van coach Andries Jonker tijdens de vriendschappelijke interland tussen Nederland en Costa Rica 11 november Utrecht.Beeld ANP

De oefencampagne stemt bondscoach Andries Jonker tevreden. ‘Het is geen gemakkelijke opgave, maar ik heb vertrouwen dat we nog steeds een prima Nederlands elftal op de been kunnen brengen.’

Esther Scholten

Wees niet bang om fouten te maken. Dat heeft bondscoach Andries Jonker de voorbije dagen ‘heel nadrukkelijk’ met de Oranjevrouwen besproken. Als je een fout maakt, wat dan? Dat was een probleem, had hij geconstateerd. Als voorbeeld van mentale weerbaarheid noemde hij turnsters die na een val van de balk daar weer op klimmen en alsnog die salto doen. “Fouten maken hoort bij sport, het hoort bij voetbal, ga gewoon door.”

Voor welke voetballiefhebber het op dit moment interesseert: het gaat goed met het nationale vrouwenteam, verklaren staf en speelsters. In de luwte van de storm rond de mannen en hun omstreden WK in Qatar hebben de voetbalsters tijdens twee oefenperiodes, in oktober en november, geëxperimenteerd met een andere speelstijl (3-5-2 in plaats van 4-3-3) en het inpassen van jonge talenten.

Vorige maand leverde dat een nederlaag tegen Noorwegen op, vrijdagavond werd Costa Rica met 4-0 overklast – met een glansrol voor tiener Esmee Brugts als een moderne wingback op links. “Dit keer hadden de speelsters hun zenuwen wel onder controle”, analyseert Jonker. “Ook nu zaten er in het begin wel verkeerde ballen tussen, maar dan gaven we geen krimp. Dat moet ook, daar moeten we naartoe groeien.” Dinsdagavond volgt tegen Denemarken de laatste test van dit kalenderjaar.

Het Nederlands vrouwenvoetbal vooruit helpen

Jonker, in het verleden assistent van Louis van Gaal bij Barcelona en Bayern München, maakt voor het eerst de balans op sinds zijn aanstelling in september. Hij zegt geen spijt te hebben van zijn handtekening onder het driejarig contract met voetbalbond KNVB. Hij wil het Nederlands vrouwenvoetbal vooruit helpen. Daarvoor is resultaat belangrijk en hóe je speelt: willen mensen ernaar kijken of niet? “Ik denk dat iedereen vrijdag met plezier heeft gekeken naar het enorme enthousiasme, de energie en bij vlagen de kwaliteit van het spel.”

Om Oranje toekomstbestendig te maken – het team leunt nog steeds voor een belangrijk deel op de gouden lichting van 2017 – is het inpassen van jonge speelsters noodzakelijk. Dat noemt vaste waarde Daniëlle van de Donk de grootste winst van deze najaarscampagne. “Het is belangrijk dat we de jonkies speelminuten hebben gegeven. Die meiden willen zo graag, waardoor er extra foutjes insluipen. In het begin is het altijd spannend in het oranje shirt. Daarom is deze ervaring goed voor ze.”

Het creëren van meer mogelijkheden om door te selecteren is urgent, nu het thema van overbelasting ook in de top van het vrouwenvoetbal z’n intrede doet. Zo is Vivianne Miedema er deze week niet bij, omdat ze rust krijgt. Een andere vedette, Lieke Martens, heeft zich voor het eerst sinds het teleurstellend verlopen Europees kampioenschap in de zomer weer aangesloten bij de nationale selectie.

Lieke Martens kwakkelt al een tijdje

De aanvalster van Paris Saint-Germain meldde zich in Zeist wel met een lichte knieblessure, maar hoopt dat ze dinsdag kan spelen. “Als speelster wil je altijd leveren”, zegt Martens, dat maakt het feit dat zij al een tijdje loopt ‘te kwakkelen’ frustrerend. “We hebben een volle kalender. Ik wijt het daar niet aan, maar we spelen wel veel wedstrijden.” Haar eerste indruk van de bondscoach is positief. “Ik denk dat het goed is voor de groep dat we dingen aan het proberen zijn.”

Jonker weet dat de opgave waarvoor hij staat geen gemakkelijke is. Vanaf de bank zag hij Oranje deze zomer – in zijn woorden – schipbreuk lijden. “We hebben een achterstand op een aantal landen, we zijn nog niet compleet geweest en we hebben een aantal speelsters die de jaren beginnen te voelen. Maar wat ik belangrijk vind, is dat er binnen no time een collectief enthousiasme is ontstaan binnen de groep. Ik heb groot vertrouwen dat we nog steeds een prima Nederlands elftal op de been kunnen brengen.”

Lees ook:

Voetbalsters beginnen weer op nul - en dat is goed

Dinsdagavond oefenen de voetbalsters van het nationale team tegen Noorwegen. De wedstrijd markeert de nieuwe start onder leiding van bondscoach Andries Jonker. Hoe denken ze de weg terug omhoog te vinden?

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden