Integriteit

Onafhankelijk centrum tegen sportmisstanden zoals wangedrag en doping

Conny Helder, minister voor langdurige zorg en sport. Beeld ANP
Conny Helder, minister voor langdurige zorg en sport.Beeld ANP

Er komt een onafhankelijk integriteitscentrum voor de sport dat zich moet gaan bezighouden met grensoverschrijdend gedrag, doping en matchfixing. Dat heeft minister van sport Conny Helder aangekondigd.

Redactie sport

Het idee is dat sporters daar terechtkunnen met meldingen over misstanden, maar ook met vragen. Het is nog onbekend wanneer het centrum volledig zal draaien.

“Discriminatie en grensoverschrijdend gedrag beïnvloeden het plezier in sport en vormen een bedreiging daarvoor. Daarnaast ondermijnen het gebruik van doping en matchfixing de integriteit en maatschappelijke waarde van sport”, aldus Helder in een verklaring bij de aankondiging. Ze zegt hier deze kabinetsperiode “echt grote stappen” in te willen zetten. Diverse Kamerfracties hadden daar eerder ook al herhaaldelijk op aangedrongen.

De eerste stap is om het Centrum Veilige Sport Nederland (CVSN), dat nu nog onderdeel is van sportkoepel NOC- NSF, bij het onafhankelijke centrum onder te brengen. In de sportwereld en in de Tweede Kamer werd het als een probleem gezien dat het CVSN niet geheel zelfstandig was. Dat zou het aantal meldingen remmen. NOC-NSF heeft immers zelf grote belangen: bij de belangrijkste sportkoepel van het land zijn zeventig sportbonden aangesloten. Bovendien vallen de afvaardigingen voor de Olympische en Paralympische Spelen onder NOC-NSF.

Vrijspraak of een lage straf

Volgens minister Helder doet het CVSN “met veel inzet en deskundigheid” zijn werk, maar is het tijd om dit werk met meer onafhankelijkheid te laten doen.

Voor de sport bestaat ook speciaal tuchtrecht, maar de minister schrijft aan de Kamer dat dat “in sommige zaken niet heeft kunnen bieden wat ervan verwacht werd”. Daarbij verwijst minister Helder met name naar de manier waarop met de zaken van oud-turnsters is omgegaan door het Instituut Sportrechtspraak (ISR).

Veel zaken over trainers die beschuldigd zijn van ernstig grensoverschrijdend gedrag hebben tot vrijspraak of een lage straf geleid omdat het onderzoek niet goed was uitgevoerd of om procedurele redenen. Veel oud-turnsters hebben dit als zeer pijnlijk ervaren. Vincent Wevers, een van de hoofdrolspelers, werd begin deze maand in hoger beroep vrijgesproken. Helder wil het ISR niet opheffen, maar wel verbeteringen doorvoeren in de bemensing en opzet ervan.

Meer middelen

Bij het ISR ging het vooral verkeerd rond zaken over “emotioneel en mentaal grensoverschrijdend gedrag”, stelt de minister vast. “Gedrag dat voor de betrokkenen langdurige en traumatische gevolgen heeft, maar dat achteraf moeilijk bewijsbaar is.” Volgens Helder zijn er al maatregelen getroffen om de organisatie te professionaliseren, maar moet ook gekeken worden of het ISR meer middelen in handen moet krijgen. Hoe die er precies uit moeten zien, laat ze nog in het midden.

In een reactie zei NOC-NSF de oprichting van een onafhankelijk centrum te steunen maar de koepel benadrukte dat het huidige CVSN al “volkomen onafhankelijk” opereert. “We garanderen dat sporters zich in alle veiligheid kunnen melden als ze iets kwijt willen. We zouden het zeer betreuren als door de opmerking van de minister de bereidheid van sporters om zich te melden afneemt.”

Lees ook:
Integriteit bestuurders meldpunt Mores was al langer een twistpunt

Het bestuur van Mores treedt af. De integriteit van de leden van het meldpunt voor grensoverschrijdend gedrag in de cultuursector was al langer onderwerp van discussie.

Minister pakt wangedrag in de sportwereld aan

De overheid gaat zich nadrukkelijker bemoeien met de veiligheid in de sport. Er is een inhaalslag nodig, concludeert sportminister Helder. ‘De vrijblijvendheid is voorbij.’

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden