Trainingskamp

Omikron? Laat ons maar in Zuid-Afrika blijven, zegt bondscoach atletiek

Femke Bol is een van de Nederlandse atleten die momenteel in Zuid-Afrika zijn voor een trainingskamp. Beeld EPA
Femke Bol is een van de Nederlandse atleten die momenteel in Zuid-Afrika zijn voor een trainingskamp.Beeld EPA

De Nederlandse atleten zitten prima in Zuid-Afrika. Maar hoe komen ze weer veilig thuis?

Esther Scholten

Alsof ze in het oog van de storm bivakkeren. Voor de Nederlandse atleten die op trainingskamp zijn in Zuid-Afrika is het business as usual. Omikron? Ja, ze weten ervan. Maar de opwinding in de wereld over de nieuwe variant van het coronavirus, ontdekt in het land waar zij nu te gast zijn, voelt ver weg. “Ik denk dat je in Nederland tijdens het boodschappen doen meer risico loopt dan wij hier”, zegt bondscoach Laurent Meuwly.

Twee stafmedewerkers en veertien atleten verblijven sinds vorige week zondag in Potchefstroom, een goeie 100 kilometer ten zuidwesten van Johannesburg. Onder hen de zilveren estafettemannen en boegbeeld Femke Bol. Ze werden de voorbije dagen overstelpt met bezorgde berichten vanuit Europa. Zijn jullie veilig? Komen jullie versneld naar huis? Een surrealistische ervaring, want de groep voelt zich prima in het uitgestorven universiteitsstadje. “We hebben hier een totaal andere perceptie van de situatie”, vertelt Meuwly telefonisch. “Wij zijn niet bezorgd.”

Met plastic handschoenen je eten pakken

De groep is inmiddels geoefend, na ruim anderhalf jaar corona, in het vermijden van contact met ‘externen’. Ze verblijven in een privéguesthouse waar het personeel zelfs geïnstrueerd wordt hoe het bestek hygiënisch te houden. De sporters worden niet bediend, maar pakken met plastic handschoenen hun eten van het buffet. Kamers worden op verzoek niet dagelijks schoongemaakt, om zo min mogelijk momenten anderen in hun leefruimte te hebben. Om de dag testen is standaardpraktijk.

Extra maatregelen zijn er dus niet getroffen, na het nieuws over omikron. Daar komt bij dat de onderwijsinstellingen in de stad vakantie hebben en het heerlijk rustig is. Ook de atleten uit Noorwegen, Frankrijk en Tsjechië hebben om die reden besloten om voorlopig in Potchefstroom te blijven. Ieder land in zijn eigen bubbel.

‘De atleten zijn eerder bang om naar huis te gaan’

Volgens de planning zou het Nederlandse trainingskamp drie weken duren. In een teamsessie heeft Meuwly gevraagd of er iemand gestrest was of snel weg wilde. Het antwoord was nee, integendeel zelfs. “De atleten zijn eerder bang om naar huis te gaan. Wie zit er dan in het vliegtuig naast je?”

Dat is precies de reden waarom Ad Roskam, technisch directeur van de Atletiekunie, de sporters nu niet op een vlucht wil zetten. Zolang iedereen met een QR-code mag instappen, is vliegen geen optie. De eerste twee vluchten uit Zuid-Afrika hebben volgens hem aangetoond dat dat geen waterdicht systeem is.

Andere Nederlandse sporters in zuidelijk Afrika maken andere afwegingen. Maandag hebben de vrouwen van de nationale cricketploeg Zimbabwe verlaten. Om Nederland te bereiken moeten ze via Namibië en Oman vliegen. Hun mannelijke collega’s keren donderdag huiswaarts. Drie Nederlandse golfers kiezen ervoor om in Zuid-Afrika te blijven, terwijl hun internationale concurrenten de regio juist zo snel mogelijk wilden verlaten.

‘Het gevaar van een verminderde longcapaciteit na besmetting is een zorg’

Roskam vindt paniek een slechte raadgever. Maar alles wordt natuurlijk anders als blijkt dat omikron ziekmakender is. Het lichaam van atleten is hun instrument. “Het gevaar van een verminderde longcapaciteit na besmetting is wel echt een zorg.”

Meuwly hoopt dat de groep zoals gepland tot half december kan blijven. Juist voor deze 400 meter-specialisten is een najaarsstage bij aangename temperaturen belangrijk om een goede basis te leggen voor het indoorseizoen. In tegenstelling tot de sprinters kunnen zij bepaalde trainingsonderdelen alleen op een grote baan doen. In Nederland hebben Meuwly en de zijnen overdekt een rondje van 120 meter tot hun beschikking. “Als wij vervroegd naar huis komen, lopen we een dubbele trainingsachterstand op. Niet alleen missen we dan de meters hier, ook pakt de verplichte quarantaine thuis ongelukkiger uit omdat we dan eigenlijk niet toe zijn aan rust.”

Lees ook:

Omikron is in Nederland. Dus is de grote vraag: maakt die variant ons zieker?

Omikron is ook in Nederland geland, nadat de nieuwe variant van het coronavirus eerder al was gevonden in Zuid-Afrika. Botswana, Hongkong, België, Engeland, Israël, Tsjechië , Oostenrijk, Italië, Australië en Duitsland.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden