Hersenschade

Om het risico op dementie te verkleinen, kopt jeugd Ajax alleen nog met schuimballen

Jonge voetballers bij een clinic van Ajax. Beeld ANP
Jonge voetballers bij een clinic van Ajax.Beeld ANP

Om hersenschade te voorkomen koppen jonge jeugdvoetballers bij Ajax niet langer met leren ballen.

John Graat

Voor de categorie 8-12 jaar wordt in de jeugdopleiding van Ajax alleen nog gewerkt met ‘schuimballetjes’. Ajax wil op deze manier eventuele hersenschade en de gevolgen daarvan op latere leeftijd voorkomen. “We volgen wetenschappelijk onderzoek op dit gebied”, aldus een voorlichter van de club. Pas vanaf zestien jaar wordt in de Ajax-opleiding koppen echt onderdeel van de trainingen. In de jongste jeugd wordt sowieso nog weinig gekopt. Ajax wilde verder geen toelichting geven op het besluit.

Internationale onderzoeken wijzen uit dat koppen door kinderen later hersenschade kan veroorzaken. De universiteit van Glasgow stelde in 2019 vast dat voetballers 3,5 keer meer kans op dementie krijgen dan de rest van de bevolking. Naar aanleiding daarvan verbood de Schotse voetbalbond begin dit jaar koppen door jeugdspelers tot 11 jaar.

In Engeland woedt momenteel een discussie over het veelvuldig koppen als mogelijke veroorzaker van dementie. Prominenten als David Beckham en Wayne Rooney riepen op tot meer onderzoek. Trainer Jürgen Klopp (Liverpool) sloot zich daarbij aan en zijn collega Frank Lampard (Chelsea) kondigde aan zijn trainingsmethoden aan te passen. De Engelse spelersvakbond PFA deed een oproep aan alle clubs dat te doen.

Spelplezier

Grote sportfederaties negeerden jarenlang wetenschappelijke inzichten over het verband tussen koppen en hersenschade, zoals dementie, bleek onlangs uit onderzoek van NRC Handelsblad. Eerder deze maand antwoordde minister Van Ark (sport) op Kamervragen van SP en GroenLinks over dit thema in gesprek te zijn met de KNVB. De bond financiert lopend onderzoek van het UMC Amsterdam. De uitkomsten worden in het voorjaar verwacht. Tot die tijd adviseert de KNVB om bij de jeugd met ‘foamballen’ of een zacht opgepompte bal te koppen en zo min mogelijk.

PSV laat desgevraagd weten in de onderbouw (tot en met 14 jaar) met lichtere en kleine ballen op koppen te trainen. Feyenoord is er op de eigen Academy ‘nog niet specifiek mee bezig’, laat een woordvoerder weten. “Maar we houden continu in de gaten wat het beste, veiligste en meest verantwoorde is qua trainingen met de (jongste) jeugd. Overigens wordt er op de jongste leeftijden niet of nauwelijks getraind op koppen. Het draait daar veel meer om spelplezier, techniek en spelinzicht.”

Lees ook:

Moet koppen verboden worden voor kinderen? ‘Ik zag soms echt sterretjes’

Moet koppen bij kinderen verboden worden vanwege de gezondheidsrisico’s, zoals in Groot-Brittannië gebeurde? Een reportage bij SHO in Oud-Beijerland.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden