Breakdance

Olympisch hoofdspinnen in Parijs 2024

Menno van Gorp in actie tijdens de One World Final van 2019 in Mumbai. Beeld Red Bull Media House
Menno van Gorp in actie tijdens de One World Final van 2019 in Mumbai.Beeld Red Bull Media House

Breakdancen is deze week officieel uitgeroepen tot olympische sport, vanaf de Spelen in 2024. ‘Voor ons is het een mix van sport, kunst en lifestyle.’

Proxy_Bart Proxy_ter Huurne

Pompende beats, snel, ritmisch handen- en voetenwerk, acrobatische bewegingen en als een dolle draaien op de dansvloer. Geen standaardingrediënten voor een olympische wedstrijd, maar in 2024 mogen de beste breakdancers in Parijs gaan uitmaken wie er met de olympische titel naar huis gaat.

Breakdancen heeft samen met onder meer skateboarden en sportklimmen definitief een plek gekregen op de Spelen van 2024. Wat al bijna twee jaar in de pijplijn zat, is deze week door het Internationaal Olympisch Comité (IOC) bekrachtigd. Breakdancen, een jurysport, geeft de Spelen een artistiek tintje. Het IOC en de sponsors hopen er een jonger publiek mee aan te spreken.

De olympische status is goed nieuws voor de breakdancewereld, die daarmee aan aanzien wint. De ‘sport’ krijgt toegang tot een van ‘s werelds grootste podia en genereert daarmee veel meer aandacht. En breakdancers – binnen het wereldje ‘breakgirls’ en ‘breakboys’ genoemd – kunnen zichzelf etaleren. Breakdance krijgt de erkenning die het verdient, vindt drievoudig wereldkampioen Menno van Gorp. De nieuwe status creëert groeimogelijkheden. “Vooralsnog verbindt alleen Red Bull zich als groot merk aan de sport”, vertelt Van Gorp. “Hopelijk trekt de olympische status meer grote sponsoren aan.”

Al is ‘sport’ niet helemaal de juiste term om breaking – de officiële term voor breakdance – aan te duiden. Breakgirls en -boys zijn meer dan alleen atleten. “Voor ons is het een mix van sport, kunst en een lifestyle”, vertelt Marina Liskova. Ze stond eind november als eerste Nederlandse vrouwelijke breaker in de finale van de grootste en meest prestigieuze een-tegen-een breakdancecompetitie van de wereld: de Red Bull BC One World Final.

Menno van Gorp in actie tijdens de One World Final van 2019 in Mumbai. Beeld Red Bull Media House
Menno van Gorp in actie tijdens de One World Final van 2019 in Mumbai.Beeld Red Bull Media House

Met Van Gorp en Liskova heeft Nederland mogelijk twee nieuwe olympiërs in huis. Waar Van Gorp geboren en getogen is in Nederland, kent Liskova een ander verhaal. Ze verhuisde twee jaar geleden vanuit Rusland naar Nijmegen voor de liefde. Ze leerde Nederlands, studeert en werkt fulltime als verpleegkundige. De 31-jarige breakgirl voelt zich hier thuis en wil graag onder Nederlandse vlag uitkomen. “Toen ik veertien jaar was, droomde ik al van de dag dat ik zou kunnen schitteren op het olympisch toneel. Over vier jaar kan deze droom uitkomen.”

Als breaking geen sport is, hoort het dan wel thuis op de Olympische Spelen? Ja, zijn beide breakdancers van mening. Op hoog niveau breakdancen vraagt net zoveel van een mens als iedere andere topsport. “Je gebruikt niet alleen je lichaam, maar ook je geest,” vertelt Liskova. “Het vergt soms jaren van training voordat je speciale, moeilijke dansmoves kunt doen.”

Daar staat Van Gorp bekend om: zijn signatures. Dansmoves die de geboren Tilburger zelf heeft verzonden. Waar andere b-boys soms twee of drie signatures per ronde hebben, heeft de 31-jarige Van Gorp er een stuk of acht in huis. Dat is creatief inspannend, en ook een van de redenen dat hij afgelopen jaar een pauze heeft ingelast. “Ik heb eigenlijk in de scene alles gewonnen wat je kan winnen. Ik was toe aan een creatieve stop. Ik kan nu aan nieuw materiaal werken, dat heeft tijd nodig. Ik heb het gevoel dat ik me nu eindelijk opnieuw kan uitvinden.”

Lees ook:

Er zijn veranderingen op til in het olympische landschap

Het IOC blijft het olympisch programma al tientallen jaren vernieuwen om commercieel interessant te blijven, ook voor jongeren.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden