Winterspelen

Nuis lift mee op het succes van Wüst: ‘Ze zei: dit kan jij ook’

null Beeld ANP
Beeld ANP

Kjeld Nuis prolongeerde dinsdag zijn olympische titel op de 1500 meter. Hij kreeg inspiratie van Ireen Wüst. Hij bezit nu een unieke statistiek: drie olympische races, drie keer goud.

Kick Hommes

Het lichaam staat in brand, maar Kjeld Nuis kan niet stilzitten na zijn race op de olympische 1500 meter. Hij loopt op blote voeten rondjes over het middenterrein, zoekt ver weg van iedereen een bankje op, trekt een ander pak aan. Wordt het goud, op de enige kans die hij heeft? Hij weet het al voor het eind van de laatste rit. Het is goud. Hij is weer olympisch kampioen.

Dat hij zijn titel prolongeerde, het deed hem nog het meest, vertelde Nuis (32) na afloop. Dat vond hij het gaafst. Want het was niet makkelijk geweest, de afgelopen twee jaar. Eerst kreeg hij corona, in oktober 2020. Het hele schaatsjaar had hij er last van, tot de allerlaatste wedstrijd. Daarna, in 2021, kreeg hij in de zomer last van een ontstoken hartzakje, het gevolg van een coronavaccin. Weken durfde hij niet voluit te trainen. Dit seizoen kwam hij nooit op het podium.

Chemie in het bonusjaar van Wüst

En hij maakte fysieke problemen mee, als gevolg van valpartijen en een misstap bij de start op de NK sprint, afgelopen januari nog. Gelukkig was het na een week over. Op het olympisch kwalificatietoernooi plaatste hij zich niet voor de 1000 meter. Dat kwam keihard binnen. “Weet je: er gebeurt zoveel meer dan jullie op televisie zien. Maar in de tijd dat je op elkaars lip zit, is het fijn dat er op zulke momenten chemie is binnen de ploeg.”

De ploeg, dat is vooral Ireen Wüst. Nuis en Wüst hebben elkaar gevonden, ogenschijnlijk op precies het goede moment. Wüst in haar zelfbenoemde bonusjaar, waarin ze ook de bereidheid heeft om anderen bij te staan. Nuis die daar niet per se naar zocht, maar de toenadering omarmde, in voor beiden een moment waarin het wat minder ging in de carrière. Nuis zei niet dat hij het zonder Wüst niet had gered. “Maar ik was wel blij dat ze er vandaag was.”

Een sprint over het ijs naar zijn teamgenoten

Vier jaar geleden in Zuid-Korea zwaaide Sven Kramer als kersvers olympisch kampioen op de 5 kilometer met een gouden medaille voor de neus van Nuis. Morgen moet jij, zei hij erbij. Het was de motivatie die Nuis, toen tweevoudig regerend wereldkampioen, toen nodig had. Dinsdag kwam Wüst na haar huldiging naar hem toe en sprak hem op een andere manier toe: jij kan dit morgen ook. “Dat waren inspirerende woorden. Dat hielp me vandaag heel erg.”

Het is dat verschil in benadering dat dit jaar, op dit moment, leidt tot succes. Het ene is niet beter dan het andere, zegt Nuis. Maar juist in deze periode was het goed. “Dit is een team dat veel meer supporting naar elkaar is.” Na afloop sprintte Nuis niet voor niets dwars het ijs over, naar de hoek van de baan waar de teamgenoten op een rijtje zaten: Wüst, Michelle de Jong, Femke Kok en Hein Otterspeer.

Coach Gerard van Velde zag het aan, en moest glimlachen. “Ik vind altijd dat je een leuke tijd moet hebben. Dat staat altijd nummer één. Dit is de mooiste tijd van je leven. Sommige schaatsers zien dat niet. Maar zij weten niet wat straks komt. Je moet nu mooie momenten meemaken.”

Michel Mulder: Je ziet iets ontstaan als er olympische ringen bij komen

Voor Nuis was het de ideale omgeving om hard te kunnen schaatsen. Op het OKT miste hij nog kwalificatie voor de 1000 meter. Het was het laatste moment dat hij huilend op zijn kamer zat. Daarna ging hij sprongsgewijs vooruit, zag die andere trainer, Michel Mulder. “Zoveel meer focus. Net als bij Wüst zie je iets ontstaan als er olympische ringen bij komen. En dat Ireen dan wint. Ik denk dat Kjeld wel is meegelift.”

Nuis reed in Peking een van zijn beste 1500 meters ooit, slechts minuten nadat hij Thomas Krol naar een razendsnelle tijd had zien rijden (1.43,55). Hij had zijn raceplan uitgeschreven op een blaadje. Niet te hard openen, van de tegenstander een richtpunt maken en dan in de tweede ronde echt versnellen.

‘Beter goed gejat dan slecht bedacht’

Het pakte perfect uit. Nuis kon zijn plan helemaal uitvoeren. Hij finishte met twee handen op de rug, en met een schaats naar voren. Had hij gekopieerd van Wüst. “Ja, beter goed gejat dan slecht bedacht.” De tijd, 1.43,21, was een olympisch record.

Ook Thomas Krol vond dat de beste had gewonnen. Hij dacht drie minuten lang dat hij kampioen zou worden, tot Nuis hem nog voorbij ging. Daarna had hij niets anders dan respect voor de ‘superdag’ van zijn grootste concurrent. Van Velde had er evenmin een fout in kunnen ontdekken. “Ik moet het nog terugkijken, maar ik denk dat hij een perfecte race heeft gereden. Van A tot Z was er rendement.”

null Beeld ANP
Beeld ANP

Van Velde maakte ook mee dat Nuis minder goed in zijn vel zat. “Zeker, soms vraag je je wel af hoe het kan gebeuren bij één persoon. Maar ik denk dat je ook in tegenslagen getraind raakt. En Kjeld ook.”

Want uiteindelijk kwam ook Nuis weer boven. Op het belangrijkste moment. “Hein (Otterspeer, red.) zegt altijd: er kan een vrachtwagen over je rijden en de dag erna sta je er weer. Dat is ook zo. Want van die dingen word je echt heel sterk.” Hij heeft nu een unieke statistiek: drie olympische races, drie gouden medailles.

Terwijl hij dat vertelde, kreeg luttele kilometers verderop Wüst haar gouden medaille. Ze delen hetzelfde appartement. Nuis: “De gouden kamer krijgt vorm.”

Lees ook:

Met haar record op de Winterspelen laat Ireen Wüst zien wat haar zo bijzonder maakt

Met haar zege op de 1500 meter van Peking is Ireen Wüst wereldnieuws. Nooit eerder won een wintersporter op vijf verschillende Olympische Spelen individueel goud.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden