Tennisrel

Novak Djokovic wint rechtszaak en is weer een vrij man

Djokovic op de Australian Open in 2021. Beeld AFP
Djokovic op de Australian Open in 2021.Beeld AFP

De Australische rechter heeft Novak Djokovic in het gelijk gesteld. Zijn visum is ten onrechte ingetrokken en hij kan deelnemen aan de Australian Open.

Fred Buddenberg

Na de uitspraak van de Australische rechter, die maandag bepaalde dat het visum van Novak Djokovic ten onrechte was geweigerd, is de Servische tennisser weer een vrij man. Rechter Anthony Kelly noemde het besluit van de Australische regering om Djokovic toegang tot het land te ontzeggen ‘onredelijk’.

Hij bepaalde dat Djokovic binnen dertig minuten na de uitspraak moest worden vrijgelaten uit het detentiehotel en dat hij zijn paspoort en andere persoonlijke documenten zou terugkrijgen. Djokovic lijkt dus in staat om deel te nemen aan de Australian Open, het grandslamtoernooi dat op 17 januari in Melbourne begint.

Rechter Kelly had eerder kritiek geuit op de urenlange ondervraging van Djokovic op de luchthaven van Melbourne toen hij woensdag voet op Australische bodem zette. Nadat hij had gehoord dat zijn visum zou worden geweigerd, kreeg Djokovic niet genoeg tijd om te overleggen met zijn advocaten. De Australische regering trok het visum in, omdat Djokovic niet kon bewijzen waarom hij recht had op een medische vrijstelling om als niet-gevaccineerde Australië binnen te komen.

Onlogisch, irrationeel en juridisch onredelijk

De advocaten van Djokovic omschreven het besluit van de regering als onlogisch, irrationeel en juridisch onredelijk. Zij meenden dat de tennisser niet beter wist dan dat hij alles had gedaan wat nodig was om Australië binnen te komen.

Nadat hij van de Australische tennisbond Tennis Australia en de deelstaat Victoria een medische vrijstelling had gekregen, reisde hij naar Melbourne in de overtuiging dat het papierwerk in orde was. Zo dacht rechter Kelly er ook over. Ook zou Djokovic geen vaccinatiebewijs nodig hebben, omdat hij in december besmet was geraakt met het coronavirus.

Feest voor het hotel

Na het bekend worden van het nieuws, vierden Servische fans van Djokovic feest voor het hotel waar de volksheld de afgelopen dagen verbleef. Zij demonstreerden tegen de in hun ogen onmenselijke manier waarop de tennisser werd behandeld. Ook de Servische regering sprak meerdere malen haar afschuw uit over de behandeling van de beste tennisser van de wereld.

Het is niet duidelijk waar Djokovic naartoe is verhuisd. De virtuele hoorzitting crashte meerdere malen, vanwege het enorme aantal mensen dat de procedure wilde volgen.

Servische demonstranten in Australië. Beeld REUTERS
Servische demonstranten in Australië.Beeld REUTERS

Na de hoorzitting vertelde regeringsadvocaat Christopher Tran dat minister van immigratie Alex Hawke zijn uitvoerende bevoegdheden kan gebruiken om Djokovic alsnog de voet dwars te zetten. Dat zou ertoe leiden dat de Serviër toch het land wordt uitgezet.

In de aanloop naar de hoorzitting spraken veel Australiërs er schande van dat de ongevaccineerde sportman het land binnen mocht komen. Waarom een uitzondering maken voor iemand die in voorgaande jaren veel coronaregels aan zijn laars lapte?

Vooralsnog lijkt Djokovic als winnaar uit de juridische strijd te zijn gekomen. Hij kan zich opmaken voor de verdediging van zijn titel op de Australian Open, het eerste grandslamtoernooi van het jaar dat hij al negen keer won. Zijn voorbereiding is zeker niet optimaal geweest, maar de Serviër kan kracht en motivatie putten uit het onrecht dat hem in zijn ogen is aangedaan. Een andere inspiratiebron is dat hij in Melbourne zijn 21ste grandslamtitel kan veroveren, waarmee hij zijn concurrenten Rafael Nadal en Roger Federer definitief voorbijstreeft.

Lees ook:

Activisten aan Djokovic: vraag aandacht voor slechte omstandigheden van vluchtelingen in Australië

Mensenrechtenactivisten hopen dat Novak Djokovic aandacht gaat vragen voor slechte omstandigheden van vluchtelingen in Australië.

De vaccinatiesoap zal flinke gevolgen hebben voor Novak Djokovic

Het lijkt erop dat Novak Djokovic zijn titel op de Australian Open niet kan verdedigen. De rechter buigt zich over de vraag of de Servische tennisser Australië in mag.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden