Nostalgie: 160 meter ijs op bevroren parkeerplaats

Het NK kortebaan in Lemmer Beeld ANP
Het NK kortebaan in LemmerBeeld ANP

Sneeuwschuivers, Berenburg, snijdende wind en keiharde klappen op het ijs. Het NK kortebaan in Lemmer is schaatsen zoals schaatsen bedoeld is. Keiharde wintersport, man tegen man.

Eric de Jager

Jesper Hospes is de eerste bij wie het gaat kriebelen als de thermometer onder nul aangeeft. De sprinter van beslist.nl zet zijn langebaanverplichtingen als het even kan opzij voor de oervorm van wedstrijdschaatsen. Hij won de duels in Steggerda en Bantega en reed gisteravond naar Lemmer om voor de derde keer op rij nationaal kampioen over 160 meter te worden.

Een ondergelopen parkeerplaats doet in het dorp van Rintje Ritsma en Epke Zonderland dienst als arena. Langs de kant een paar honderd wintervaste schaatsfans, onder wie de inzittenden van de speciale Hospes-bus. De flessen Berenburg gaan van hand tot hand, terwijl aan de andere kant van het touwtje dat publiek en gladiatoren scheidt het ijs in het rond vliegt. Onder de paar honderd kijkers staan Diane Valkenburg, Annamarie Thomas en Yep Kramer.

Kortebaanschaatsen is de oorsprong van het wedstrijdschaatsen in Nederland. Het is ook de bakermat van de profsport, want al in de achttiende eeuw werd er om geld geschaatst op de korte baan. Boeren en vissers verdienden er hun winterse kost mee. Pas met de komst van kwakkelwinters en kunstijsbanen verloor de kortebaan het van de langebaan.

Het grote geld

Inmiddels is het grote geld te verdienen bij de commerciële teams op de langebaan. Voor de winnaar in Lemmer lag gisteren 250 euro klaar. Bij de overige wedstrijden varieert de hoofdprijs van 100 tot 160 euro.

De deelnemers zijn daarom vooral gewestelijke rijders en de echte liefhebbers uit de elite zoals Jesper Hospes, Jacques de Koning, Pim Schipper en Ted-Jan Bloemen. Zij waarderen de nostalgie die ademt uit het plastic tentje op het ijs dat als omkleedruimte dient.

Zij applaudisseren als Huite Zonderland, penningmeester van de plaatselijke ijsclub en vader van olympische held Epke, het Wilhelmus op zijn trompet speelt. Zij maken, hun spieren rekkend, een praatje met de toeschouwers, bij wie de wolkjes adem zwaar zijn van de Berenburg.

De 46 sprinters die zich hebben ingeschreven voor het NK 2013 rijden twee keer tegen elkaar over 160 meter. Het gebruikelijke knock-outsysteem is vervangen door een tijdmeting - met de stopwatch in de hand natuurlijk. In de tweede ronde blijven er zestien over en zo wordt toegewerkt naar een vierkamp om de titel tussen de laatst overgebleven schaatsers.

Jesper Hospes was van die vier opnieuw de snelste op de bevroren parkeerplaats die kort voor de wedstrijd nog met man en macht sneeuwvrij gemaakt moest worden. Hij versloeg zijn teamgenoot Jacques de Koning, Pim Schipper van BrandLoyalty en Freddy Wennemars.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden