Mensenrechten

Noorwegen stemt tegen WK-boycot Qatar

De bouw van een van de speelstadions voor het WK voetbal, zo'n twintig kilometer buiten Doha in Qatar.  Beeld AFP
De bouw van een van de speelstadions voor het WK voetbal, zo'n twintig kilometer buiten Doha in Qatar.Beeld AFP

Noorwegen heeft besloten het WK voetbal van volgend jaar in Qatar niet te boycotten.

Op een speciaal hiervoor georganiseerd online-congres steunde een meerderheid van de afgevaardigden uit het Noorse voetbal de aanbeveling van de bond om ondanks alle bezwaren ‘gewoon’ naar Qatar te gaan, met 368 stemmen voor en 121 tegen.

Een motie waarin werd opgeroepen niet naar het WK te gaan als dat in Qatar wordt gehouden, maar bij kwalificatie wél mee te doen als het toernooi in ander land zou worden gehouden, kreeg steun van 155 afgevaardigden. Daar stemden 317 mensen tegen.

Noren zien meer in dialoog

Noorwegen is één van de tegenstanders van het Nederlands elftal in de kwalificatie voor de mondiale eindronde. Diverse clubs uit het land hadden eerder dit jaar opgeroepen het WK te mijden vanwege de mensenrechtensituatie in Qatar. Dat gebeurde na onthullingen dat in de afgelopen jaren meer dan 6000 arbeidsmigranten zijn overleden in het Arabische land, onder meer bij de bouw van de WK-stadions. De voetballers van het Noorse elftal lieten in maart ook van zich horen. Ze kwamen bij de WK-kwalificatiewedstrijden het veld op in shirts met daarop de tekst ‘Mensenrechten, op en buiten het veld’.

De Noorse voetbalbond had al aangegeven geen voorstander te zijn van een boycot. De bond ziet meer in een dialoog met Qatar, om te proberen daar de situatie te verbeteren. Een speciale commissie die zich over een mogelijke boycot boog, adviseerde vorige maand al om hier niet voor te kiezen. De commissie overhandigde 26 eisen en initiatieven aan de bond. Die kan daar gebruik van maken, mocht Noorwegen zich kwalificeren voor het WK.

Op de buitengewone ledenvergadering, die live werd uitgezonden, werd urenlang gesproken over de situatie. Voor- en tegenstanders mochten hun mening geven. Een meerderheid bleek tegen een boycot te zijn. De afgevaardigden stemden wel voor het voorstel om tijdens het volgende congres van de mondiale federatie FIFA felle kritiek te uiten op de keuze voor Qatar.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden