Brandbrief

Noodkreet sportbonden: Versoepel ook voor binnensporters

De turnsters van Vita 2000 uit Baarn trainen de hele winter al in de buitenlucht. Hier krijgen ze voetbaltraining. Beeld Caspar Huurdeman
De turnsters van Vita 2000 uit Baarn trainen de hele winter al in de buitenlucht. Hier krijgen ze voetbaltraining.Beeld Caspar Huurdeman

De helft van sportend Nederland staat nog altijd noodgedwongen stil. Dat moet snel veranderen, stellen tientallen sportbonden in een brandbrief aan het kabinet.

Zeker driekwart van de Nederlandse kinderen was begin vorig jaar actief aan het sporten, nu nog maar iets meer dan de helft. Dat is historisch laag, stelt Gerard Dielessen, algemeen directeur van sportkoepel NOC-NSF. Meer dan dertig sportbonden en belangenorganisaties hebben dinsdag een brandbrief naar politiek Den Haag gestuurd. Er moet perspectief komen voor de zes miljoen mensen − jongeren en volwassenen − die door de coronamaatregelen nog altijd niet kunnen sporten in hallen, zalen en zwembaden.

Op de dag dat er wat kleine versoepelingen ingaan voor het buitensporten, benadrukken de ondertekenaars dat het kabinet en de Tweede Kamer meer oog moeten hebben voor de binnensporters, “voor de helft van sportend Nederland die nu noodgedwongen inactief is”. “Deze groep heeft nauwelijks de gelegenheid om aan hun sterk afgenomen mentale en lichamelijke gezondheid te werken.”

Nederland betaalt een hoge prijs voor de toegenomen bewegingsarmoede, bleek vrijdag uit een onderzoek van de Hogeschool Arnhem-Nijmegen. De sociaal-economische verschillen zijn toegenomen en in 2020 zijn 46.000 gezonde levensjaren verloren gegaan.

De daling in sportbeoefening is het grootst onder kinderen en jongeren, staat in de brandbrief. “Ruim 1 miljoen kinderen sport niet of veel minder.” Dielessen: “Met name de sluiting − ook voor kinderen − van alle binnensportaccommodaties is daar een belangrijke oorzaak van.”

Badminton of turnen

Waar in het ene gezin de kinderen al die maanden buiten hebben kunnen hockeyen, zitten in het andere de pubers thuis, omdat ze ooit voor badminton of turnen hebben gekozen. Soms heeft binnen hetzelfde huishouden het ene kind geluk omdat het voetbalt, terwijl het andere al tijden niet kan zwemmen.

Marieke van der Plas, directeur van de gymnastiekunie, maakt zich zorgen om haar jeugdleden. “Deze jonge kinderen sporten en bewegen alleen in georganiseerd verband, dus op de gymclub. Zij staan al maanden buitenspel en dit heeft vergaande gevolgen voor hun ontwikkeling, zowel fysiek als mentaal.”

Volgens de algemeen directeur van volleybalbond Nevobo, Guido Davio, staat de unieke sportinfrastructuur van Nederland op het spel. “Het is belangrijk dat er weer leven komt in de binnensportverenigingen, juist ook met het oog op volgend seizoen. Om de verbinding binnen clubs in stand te houden, is het essentieel dat mensen elkaar weer kunnen treffen om hun sport te beoefenen.”

Coronakilo’s

Demissionair premier Rutte wordt door de sportbonden fijntjes herinnerd aan zijn eigen woorden, op de persconferentie van 8 maart. Hij erkende toen dat we gezamenlijk miljoenen coronakilo’s zijn aangekomen en dat er “weinig dingen gezonder zijn dan samen sporten”. Desondanks zal de papieren noodkreet waarschijnlijk niet snel worden vertaald naar concreet beleid, blijkt uit de reactie van de woordvoerder van minister Van Ark. Op het ministerie van volksgezondheid, welzijn en sport kwamen vrijdag ook al brieven binnen vanuit de sportwereld en fitnessbranche, meldt hij.

“We weten dat ze de boel op orde hebben, met inachtneming van de coronaregels, maar het aantal besmettingen is nog te hoog. De druk op de zorg is nog te groot. Dan moet het kabinet keuzes maken. Er is voor gekozen om de buitensporten meer ruimte te geven. We hopen dat er snel meer mogelijk is. Door het toestaan van binnensporten zou het aantal bewegingen van mensen weer toenemen. Dat maken de cijfers op dit moment niet wenselijk.”

Lees ook:

Niet bewegen? Het lichaam takelt binnen een paar weken al af

Door corona sporten miljoenen mensen substantieel minder dan voorheen. Een op de tien sportende Nederlanders is zelfs helemaal gestopt. Wat betekent dat voor je lichaam?

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden