Onderzoek

Nog veel onduidelijkheid rond dood NAC-fan na wedstrijd tegen NEC

null Beeld ANP
Beeld ANP

De supporter van NAC die zondag na de promotiewedstrijd tegen NEC onwel werd, is overleden.

Het is onduidelijk wat er precies gebeurde in de hectiek na de wedstrijd van NAC tegen NEC. Nadat NAC de promotiewedstrijd in eigen stadion verloor, braken er rellen uit. Een persoon raakte onwel en overleed woensdag. Over de omstandigheden waarin de man werd gereanimeerd, bestaat onduidelijkheid.

De man uit Oosterhout zou volgens een site van NAC-supporters na de wedstrijd richting huis zijn gelopen en niet mee hebben gedaan aan de rellen. Al snel zakte hij in elkaar. “NAC-supporters voerden zelf de eerste hulpverlening uit, stuurden kijkers (en filmers) weg, leidden de brandweer naar het slachtoffer, die daarop de reanimatie kon overnemen en voortzetten”, schrijft de fansite op Twitter. “Zij vormden ook een haag om de brandweerlieden heen, zodat zij vrij konden werken.”

Fakkel door de lucht

Volgens de supporters ging het mis toen een arrestatieteam van de politie aankwam en de onrust die rond het stadion heerste oversloeg naar de plek waar de NAC-supporter voor zijn leven vocht. Er zou een fakkel door de lucht zijn gevlogen, maar deze is niet terecht gekomen op de man uit Oosterhout, zoals aanvankelijk wel werd gedacht.

De verklaring van de politie begint op het moment dat zij zelf in actie kwamen. Dat supporters de man uit Oosterhout juist probeerden te helpen, maakt dan ook (nog) geen deel uit van het politieverslag. De politie stelt dat zij veel moeite moest doen om het slachtoffer te bereiken. Tussen de hectiek begonnen agenten het slachtoffer te reanimeren, aldus de politie West-Brabant, “maar zij moesten nog altijd beveiligd worden door andere ME’ers. Zij werden nog altijd bekogeld met verschillende voorwerpen. Ook de brandweer kwam naar de locatie om medische hulp te verlenen.”

Niet focussen op reanimatie

Een woordvoerster van de politie laat weten dat het onderzoek naar de rellen nog gaande is. “De beelden van de rellen worden helemaal nagelopen, dus ook die van de reanimatie als we die hebben. De politie gaat niet specifiek focussen op de situatie rondom de reanimatie, maar ik ga ervan uit dat het wel onderdeel is van het onderzoek.”

Zondag 23 mei 2021 werd al met al een zwarte bladzijde voor NAC, zo schrijft de club in een verklaring. Het geweld en de agressie waren ook voor de wedstrijd al aanwezig. Zo staken relschoppers vuurwerk en rookbommen af. Dat gebeurde buiten het stadion, want vanwege de coronamaatregelen mocht slechts een beperkt aantal fans naar binnen. Aan het eind van de wedstrijd probeerde een groep relschoppers het stadion alsnog binnen te komen door een hek te forceren.

Tegels naar de ME

“De Mobiele Eenheid (ME), die al in het stadion was, kon dat met behulp van de ME die buiten het stadion stond ternauwernood voorkomen”, aldus de politie. “Hierop werd de frustratie op de ME’ers en hun voertuigen botgevierd.” Vanuit de politiehelikopter was te zien dat relschoppers stoeptegels uit de grond haalden in stukken naar de ME gooiden. “Agenten werden bekogeld met vuurwerk, stenen en glaswerk en politievoertuigen liepen schade op door zeer zwaar vuurwerk. Ook werden er horizontaal mortieren op de agenten afgevuurd.”

Bij de rellen raakten meerdere agenten gewond. Tientallen agenten doen aangifte tegen relschoppers wegens mishandeling of poging tot doodslag. Tot nu toe zijn zes mannen aangehouden.

Lees ook:

Politiebonden overwegen acties rond Feyenoord-Ajax na geweld tegen agenten

Het is niet voor het eerst dat het flink mis gaat als supporters en politie tegenover elkaar komen te staan. De politie was dat vorige maand zo zat, dat zij wilden staken.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden