null Beeld -
Beeld -

ColumnOlympische Spelen

Nog 6 dagen, en dan mag ik me mengen onder ‘normale’ Japanners

Antal Crielaard

Op de stoep voor ons hotel wordt het langzaam een rommeltje. Een man met een scooter heeft zojuist drie porties eten gebracht. Uit een lokale supermarkt hebben we wat blikjes bier gehaald, en twee kokers chips. Op schoot nog steeds onze laptops, want nog niet alle verhalen zijn af. Het is 22.30 uur, de avond is al een paar uur gevallen in Tokio en in de barretjes en restaurantjes in de buurt is het gezellig druk.

Honderd meter voorbij de ingang van ons hotel in de wijk Nishikasai zit zo’n restaurant. Schaars verlicht interieur, de lage tafels en stoelen van bamboe. Onder een afdakje staan een paar planten en overal liggen kussens. Overdag is het een plek waar mannen en vrouwen in kantoorkloffie achter hun laptop kruipen. ‘s Avonds gaat de muziek aan, worden de gesprekken aan tafel luider van toon. Er wordt gelachen.

Op de stoep voor ons hotel kunnen we dat precies horen.

Als we met een bus thuis worden gebracht, moeten we nog 200 meter lopen. De route voert ons langs het etablissement. Iedere dag loop ik erlangs. Maar naar binnen gaan, mag niet. De pers mag weliswaar onder strikte condities werken tijdens de Olympische Spelen, maar het is nadrukkelijk verboden om ons tijdens de eerste veertien dagen te mengen onder ‘normale’ Japanners. Eten kan in de perszalen, of door het te laten bezorgen, of af te halen. Vervolgens is het de bedoeling om het in je hotelkamer op te eten.

Dat laatste is inmiddels een rekbaar begrip. Voor ons hotel staan twee muurtjes, in marmer opgetrokken. Eigenlijk is het de sokkel van een reclamezuil voor ons onderkomen: Best Western Nishikasai. In de lobby zit een bewaker die ons nauwgezet in de gaten moet houden. We mogen ons onderkomen immers niet langer dan vijftien minuten verlaten. De man knijpt inmiddels een oogje toe. We mogen op straat zitten, met bakken afhaaleten – en een enkel biertje – voor onze neus.

In de tussentijd klikt de klok. Nog zes dagen, zie ik op de app die me van minuut tot minuut volgt. Dan mogen we 100 meter verderop het restaurant in.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden