Heilige grond

Noël van ’t End is op z’n best in het judogekke Japan

Noël van 't End, februari 2020.  Beeld EPA
Noël van 't End, februari 2020.Beeld EPA

Jarenlang was het eerste wat Noël van ’t End deed als hij een judozaal binnenkwam, kijken waar de prullenbakken stonden. Bijna altijd moest hij voor een wedstrijd overgeven, van de stress en de spanning. Dat begon toen hij zijn studie civiele techniek opgaf in een poging alles uit zijn sport te halen. De druk die hij voelde, wetende dat hij geen plan B meer had, daar worstelde hij mee.

In de nacht van dinsdag op woensdag staat hij op de tatami in de legendarische Budokan-hal in Tokio, de plek waar wijlen Anton Geesink nationale sportgeschiedenis schreef door er in 1964 olympisch kampioen te worden. Maar ook de plek waar Van ’t End zelf in 2019 wereldkampioen werd, bevrijd van zijn demonen. Het was de eerste mondiale titel voor een Nederlander in tien jaar tijd.

Heilige grond

Het judogekke Japan is hem vaker gunstig gezind geweest. Toen hij mentaal op zijn dieptepunt zat, in de nasleep van de voor hem teleurstellend verlopen Olympische Spelen van Rio, moest hij naar een toernooi in Osaka. Hij ging erheen met het gevoel dat hij niets te verliezen had, en prompt haalde hij de finale. Dat bracht het geloof in eigen kunnen terug, en – minstens even belangrijk – het besef dat hij niet móet maar kán winnen.

Overgeven doet Van ’t End (30) niet meer. Toen hij in 2019 de Budokan-hal betrad, ging hij niet op zoek naar prullenbakken maar op de tribune zitten om de sfeer te voelen. Hij was op heilige grond voor judoka’s. Overal hingen posters van Geesink. Voor zijn partijen die dag, vertelde hij in een interview met Trouw, vroeg hij fluisterend om de hulp van het illustere zwaargewicht. “Help me, Anton.”

Mentaal is het een voordeel dat hij daar, op die plek, al eens het beste van zichzelf heeft laten zien. Maar judo is een sport waarbij één moment van onoplettendheid het einde kan betekenen van een droom. Van ’t End weet dat, maar verkrampt er niet langer door.

Lees ook:

Van niets naar wereldkampioen judo: het overkwam Noël van ‘t End

Noël van ’t End werd in Japan wereldkampioen judo, nog geen jaar na een zware periode en nog geen jaar voor de Spelen. In het hol van de leeuw, tegen een Japanner, in de geest van Anton Geesink.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden