Misstanden in de sport

NOC*NSF gaat sporters voorlichten over grensoverschrijdend gedrag

null Beeld ANP
Beeld ANP

Sportkoepel NOC*NSF wil het thema grensoverschrijdend gedrag met voorlichtingssessies onder de aandacht brengen van topsporters. Die zullen gaan over verschillende onderwerpen op het gebied van integriteit in de sport, zoals ook matchfixing en doping.

ANP

Topsporters, en ook aankomende, kunnen eerst kort een digitale cursus krijgen. Daarna volgt met het eigen team een meer inhoudelijke training. “Deze bewustwording zorgt ervoor dat sporters beter in staat zijn om in hun omgeving grensoverschrijdend gedrag te herkennen en bespreekbaar te maken”, aldus NOC*NSF. Ook komt in de sessies aandacht voor plekken waar misstanden gemeld kunnen worden en waar hulp beschikbaar is.

“Om voor de toekomst een goed fundament neer te leggen zie ik deze voorlichting voor (aankomende) topsporters daarom als een goede stap die bijdraagt aan een veilig sportklimaat”, aldus technisch directeur Maurits Hendriks. Sportbonden kunnen de komende jaren een beperkt aantal van deze trainingen kosteloos organiseren.

In verschillende sporten is de afgelopen jaren sprake geweest van misstanden. Zo zijn talrijke turnsters slachtoffer geweest van psychische en ook fysieke mishandeling door coaches. Velen hebben hier tot op de dag van vandaag nog last van. Vorig jaar kwam ook grensoverschrijdend gedrag in het topsportcentrum van de triatlonbond aan het licht.

Lees ook:

Hoe ongezond is de hele Nederlandse topsport? ‘Dit is niet het Oostblok van de jaren tachtig’

Voormalig staatssecretaris Paul Blokhuis (VWS) kondigde in december een breed onderzoek aan naar misstanden in de Nederlandse topsport. ‘Wij hebben signalen dat misstanden niet alleen bij de turnsport aan de orde zijn.’

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden