Amateurvoetbal

Nieuwe competitieopzet voor amateurs is niet ideaal, maar wel de ‘beste oplossing’

Ouders langs het veld bij een voetbalvereniging.  Beeld ANP
Ouders langs het veld bij een voetbalvereniging.Beeld ANP

Het besluit dat de KNVB donderdag nam over de nieuwe competitieopzet, wordt door de voetbalverenigingen gemengd ontvangen. Toch is het ‘de beste oplossing’.

Proxy_Bart Proxy_ter Huurne

De voetbalcompetitie van de tweede en derde divisie en de hoofdklasse is dit seizoen al gestopt voordat die goed en wel was begonnen. Door de coronapandemie zijn er sinds oktober geen wedstrijden meer gespeeld. Zodra het kabinet groen licht geeft voor amateursporten, wil de KNVB deze divisies in een nieuwe competitievorm laten spelen.

Daarmee is de KNVB de eerste sportbond die met een nieuwe opzet van de competitie komt. Andere sportbonden hebben vooralsnog geen nieuwe competitievorm aangekondigd, ondanks het feit dat de huidige speelschema’s door de crisis zijn verstoord.

De KNVB hoopt dat de nieuwe competities vanaf half januari kunnen beginnen. De tweede en derde divisie worden dan opgedeeld in twee poules van negen teams, de hoofdklassen vallen per klasse uiteen in twee poules van acht teams. Teams spelen nog steeds een uit- en thuiswedstrijd tegen elkaar, maar de poule-indeling vindt plaats op basis van geografische indeling. De aangepaste competitieopzet wordt gevolgd door een beperkte nacompetitie.

‘In januari weer trainen, in februari weer voetballen’

Deze opzet bleek na een peiling onder de deelnemende verenigingen de voorkeur te hebben boven het uitspelen van de competitie of het spelen van alleen een tweede seizoenshelft. “Dit is op dit moment de beste oplossing”, vertelt Sippe Heeringa, voorzitter van Harkemase Boys. “De coronacrisis blijft erg onvoorspelbaar. Ik hoop dat we ergens in januari weer kunnen trainen en dan rond februari kunnen beginnen met de competitie. Dat kan met dit scenario heel goed.”

Toch was er volgens sommige voetbalclubs een betere optie aan te wijzen. “Het is een beetje the best of the rest”, vertelt Harald Eertink, voorzitter van Excelsior ’31. Hij is van mening dat het spelen van de eerste seizoenshelft een betere keuze zou zijn geweest. Die mening deelt ook Frank van den Bos, voorzitter van IJsselmeervogels. “Vanuit sportief grondbeginsel is het het eerlijkst om de eerste seizoenshelft af te maken.”

Jan Dirk van der Zee, directeur amateurvoetbal KNVB, geeft in het persbericht aan het vervelend te vinden voor alle clubs die eerder dit seizoen goed hebben gespeeld. “Gezien het drukke speelschema in deze topcompetities is het uitspelen echter niet of nauwelijks meer realistisch. Toch hebben we dankzij deze inventarisatie en in overleg met de belangenbehartigers van de clubs een breed gedragen beslissing kunnen nemen.”

Kabinetsmaatregelen

Hoewel nu de koers van scenario drie wordt gevaren, is het uitspelen van alleen de eerste seizoenshelft niet helemaal van tafel. Mocht het voor het eerste weekend van maart niet mogelijk zijn om te beginnen met voetballen, dan wordt bekeken of opnieuw een aangepaste opzet noodzakelijk is.

Daarmee blijft ook de voetbalwereld afhankelijk van de beslissingen in Den Haag. Er wordt gesnakt naar trainingen in teamverband. De huidige spelvormen met vier personen blijven beperkt. “Prima om fit te blijven, maar dat is het dan ook”, aldus Van den Bos.

De details worden deze maand verder uitgewerkt. Het gaat dan om vragen als op welke dagen wordt gespeeld, wie promoveert en welke verenigingen volgend jaar aan het KNVB-bekertoernooi kunnen deelnemen.

Het is nog niet duidelijk wat het programma wordt voor teams in de overige klassen van het amateurvoetbal. Daarover wordt besloten nadat de nieuwe kabinetsmaatregelen zijn bekendgemaakt.

Lees ook:

Geen amateurvoetbal door corona? KNVB-baas Van der Zee vindt het belachelijk: ‘En dan druk ik me bescheiden uit’

Jan Dirk van der Zee, directeur amateurvoetbal bij de KNVB, kiest zijn toon bewust nu zeshonderdduizend Nederlanders door de coronamaatregelen nog steeds niet mogen voetballen. De teksten worden scherper. Woorden als ‘belachelijk’ en ‘totaal onverklaarbaar’ klonken al meerdere keren. Van der Zee: “Is dat scherp? ‘En dan druk ik me bescheiden uit’

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden