Baanwielrennen
Nieuwe coach Kordi wil de teamsprinters weer onoverwinnelijk maken
De baansprinters wilden af van hun slordige coach René Wolff. De KNWU luisterde en stelde Mehdi Kordi aan als opvolger. Aan hem de taak de sprinttreinen tijdens de EK weer op de rails te krijgen.
De leden van de sprintselectie waren afgelopen najaar duidelijk: zij wilden af van hun coach René Wolff en ze wilden Mehdi Kordi als zijn opvolger. Liefst zo snel mogelijk. En dus kregen ze de Brit, want met nog anderhalf jaar tot de volgende Olympische Spelen was haast geboden. Geen tijd te verliezen om het chagrijn uit de ploeg te halen.
Kordi bekleedde sinds 2019 een assistentrol als embedded scientist, gespecialiseerd in materiaal en houding op de fiets. De fysioloog kreeg vanwege zijn expertise alle lof van Shanne Braspennincx, goud tijdens de Olympische Spelen in Tokio, en van Laurine van Riessen. Door zijn visie en tactische analyses konden ze de laatste stap naar de wereldtop zetten.
Vanaf begin dit jaar heeft de Brit de leiding over alle sprinters. Woensdag begint hij aan zijn eerste titeltoernooi als hoofdcoach: de Europese kampioenschappen in het Zwitserse Grenchen. Naast de prijzen zijn belangrijke kwalificatiepunten voor de Olympische Spelen binnen te halen.
Contract met Wolff werd niet verlengd
Over Wolff laat niemand zich lovend uit. Zijn contract met wielerbond KNWU werd eind vorig jaar niet verlengd. Verrassend, aangezien de intentie was dat de gedroomde kandidaat na het vertrek van Hugo Haak zou aanblijven tot de Spelen van 2024. De eerdere samenwerking van 2010 tot 2017 verliep tot ieders tevredenheid.
In evaluatiegesprekken met wielerbond KNWU vroegen met name de oudere renners, onder anderen vanuit de sprintploeg met Roy van den Berg, Harrie Lavreysen en Jeffrey Hoogland, nadrukkelijk om zijn vertrek. Na het afzwaaien van de succesvolle Haak regeerde de chaos met tegenvallende resultaten. Wolff hield het amper negen maanden vol.
“Ze gaven aan dat ze onder hem niet optimaal presteerden”, zegt Jan van Veen, hoofdcoach KNWU. De teamsprinters werden na een indrukwekkende zegereeks afgelopen najaar tijdens de WK voor het eerst in vijf jaar verslagen. Hun aura van onoverwinnelijkheid brokkelde af. Al lag dat deels aan de blessure van starter Van den Berg. “Met Wolff hadden ze minder kans op goud in Parijs.”
De baanploeg vormt de afgelopen jaren binnen het NOC-NSF een van de belangrijkste pijlers in de jacht op medailles. In Tokio is drie keer goud, een keer zilver en tweemaal brons veroverd. Een fitte en gretige Lavreysen en Hoogland zijn een garantie voor succes.
Grootste wedstrijden worden op kleinste details beslist
De renners verweten Wolff laks en slordig te zijn. Hij liet steken vallen, terwijl de grootste wedstrijden op de kleinste details worden beslist. In de broze relatie sleet het onderling vertrouwen weg. Trainingsprogramma's werden uit het niets veranderd. Van Veen: “In essentie ging het om communicatie, Wolff liet soms weinig van zich horen en nam atleten niet mee in zijn plannen voor de korte en lange termijn.”
Wolff heeft desgevraagd een andere lezing. “Al verwijt ik de sporters niets. Met de kennis en kunde die ze bezitten, gaan ze voor maximaal resultaat.”
Daar wil hij iets aan toevoegen. “Communicatie is wél altijd tweerichtingsverkeer. Ik vernam deze beschuldigingen pas ook later in de media. Wat betreft het grote geheel over mijn werkwijze kan ik mezelf niets verwijten, al heb ik foutjes gemaakt.”
Daarmee doelt de Duitser met name op de laatste wereldkampioenschappen waarbij hij in de strijd om het brons bij de teamsprint van de vrouwen Steffie van der Peet in plaats van Hetty van de Wouw op de startlijst had gezet. Als coach wil hij sporters kansen geven, niet ontnemen. De ploeg werd vierde.
“Dat was mijn verantwoordelijkheid”, zegt Wolff, die na een loopbaan van bijna dertig jaar voorlopig geen toekomst in het baanwielrennen ziet. “Een fout met grote gevolgen. Het mag niet gebeuren.”
Kordi bouwt voort op de erfenis van Haak. “Ik ben niet aangesteld voor een revolutie, maar voor evolutie. Deze ploeg heeft de afgelopen jaren alles gewonnen, we weten wat nodig is om dat in de komende cyclus weer te doen.”
Lees ook:
Harrie Lavreysen blijft een medaille-vretende machine
Harrie Lavreysen bewees voor het vierde jaar op rij de beste sprinter ter wereld te zijn. De weg naar de Spelen van Parijs ligt open