Diversiteit

Nieuw plan klaar om diversiteit bij ‘witte’ KNVB te bevorderen

Presentatie van het aanvalsplan tegen racisme in het voetbal, op 8 februari. Met toenmalig minister Bruno Bruins van sport, Eric Gudde (directeur betaald voetbal KNVB), minister Wouter Koolmees (sociale zaken en werkgelegenheid), en Jan Dirk van der Zee (directeur amateurvoetbal KNVB). Beeld ANP
Presentatie van het aanvalsplan tegen racisme in het voetbal, op 8 februari. Met toenmalig minister Bruno Bruins van sport, Eric Gudde (directeur betaald voetbal KNVB), minister Wouter Koolmees (sociale zaken en werkgelegenheid), en Jan Dirk van der Zee (directeur amateurvoetbal KNVB).Beeld ANP

Het liep vanwege corona vertraging op, maar achter schermen streeft de KNVB naar meer diversiteit op leidinggevende posities.

Binnen de KNVB is een concreet plan uitgewerkt dat tot doel heeft de diversiteit binnen de eigen organisatie te vergroten. In juli neemt de directie van de voetbalbond een besluit over het plan, meldt een woordvoerder. Het voorstel is opgesteld door een interne werkgroep en externe specialisten. Die werkgroep is in mei 2019 aan het werk gegaan met de vraag hoe het personeelsbestand een betere afspiegeling van het ledenbestand kan worden. De KNVB wil ‘meer divers worden en een meer inclusieve organisatiecultuur creëren’, aldus de bond.

Eric Gudde, directeur betaald voetbal, erkende bij de presentatie op 8 februari van het ‘aanvalsplan’ tegen racisme en discriminatie in het voetbal dat zijn organisatie nog ‘te wit’ is. Dat aanvalsplan was een gevolg van een racistisch incident bij FC Den Bosch-Excelsior.

De overheid trok 14 miljoen euro uit om met maatregelen aan de slag te gaan. Door het stilvallen van de competities half maart is de uitvoering van het aanvalsplan nog niet echt zichtbaar. “Achter de schermen zijn op organisatorisch vlak wel de eerste resultaten geboekt en zijn de nadere stappen gezet. Zodra er weer wordt gevoetbald, kunnen we dat allemaal laten zien”, laat een woordvoerder van de KNVB weten.

Volgens Marc Boele, directeur van de Coöperatie Eerste Divisie (CED), staat het streven naar meer diversiteit op leidinggevende posities wel degelijk ‘prominent’ op de agenda van betaald voetbalclubs. Boele: “Maar iedereen werd vervolgens overvallen door corona. Het reddingsplan dat richting Den Haag is gegaan, had even prioriteit. Als deze fase achter de rug is, zal het allemaal wel concreter worden.”

Lees ook:

De witte KNVB presenteert maatregelen tegen racisme

In Amsterdam presenteerden de KNVB en het kabinet in februari twintig maatregelen onder de naam ‘Ons voetbal is van iedereen’. Daarmee moet racisme uit het voetbal worden geweerd. Maar is dat genoeg?

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden