Inclusiviteit

Niet alleen voor blonde paardestaarten: hoe hockey het imago van witte elitesport van zich af wil schudden

De hockeyclinic in Amsterdam-ZuidoostBeeld Olaf Kraak

Omar (10), een jongen met een zwarte pet, straalt van plezier. Hij heeft woensdagmiddag net een clinic gekregen van de hockey-internationals Billy Bakker en Terrance Pieters. “Superleuk!”, hijgt hij na op het speelveld van hockeyclub Amsterdam Dynamics, gelegen in de Bijlmer.

Omar, geboren uit een Egyptische vader en een Nederlandse moeder, hockeyt sinds een jaar op het kunstgrasveld in Amsterdam-Zuidoost. Hij is de eerste in zijn familie die de sport beoefent, bekent hij. “Ik dacht eerst: hockey is alleen voor meisjes”, lacht Omar. “Maar dat is niet zo. Ik vond het steeds leuker.”

Dergelijke verhalen klinken als muziek in de oren van Erik Gerritsen, directeur van de Nederlandse hockeybond (244.013 leden). Hij ontvouwde gistermiddag de plannen voor de Hockey Foundation, een initiatief om zijn sport nog toegankelijker te maken. Binnen tien jaar moeten er dertig nieuwe verenigingen voor tienduizend hockeyende kinderen komen. “Dat brengt ons inclusiviteit, vriendschap, vertrouwen en een goede gezondheid”, onderstreepte Gerritsen na zijn presentatie.

De Rabobank, al 24 jaar sponsor van de hockeybond, omarmt het idee en verlengde de lopende overeenkomst met tien jaar, zo maakte het bekend. “De samenleving verandert. Daar moet je je ogen niet voor sluiten”, vindt Leendert Bikker, directeur communicatie van de Rabobank. “Ik heb wel eens eerder op een ledenvergadering van de hockeybond gezegd dat de auto’s en aanwezige mensen wel erg veel op elkaar leken. Daar ligt een uitdaging.”

Witte elitesport

Hockey worstelt al langer met het imago van een witte elitesport. In 2014, toen Nederland het WK hockey mocht organiseren, werd er een speciaal lesprogramma voor scholen ontwikkeld om te zorgen dat hockey voor alle groepen in de samenleving toegankelijk zou worden. ‘Hockey is niet alleen voor blonde paardestaarten’, was het motto toen. Vorig jaar nog gaf de bond tips voor meer diversiteit in hockeyverenigingen, waardoor inmiddels zo’n tweehonderd kinderen van Syrische vluchtelingen kennis hebben gemaakt met hockey. 

Daartegenover stond een interview met Pieters in de Volkskrant, waarin de international vertelde over racisme in de hockeysport. “Ik denk dat wij als sport altijd wel een open houding naar de samenleving hebben gehad”, meent Gerritsen. “Maar dat is niet genoeg. We moeten naar de samenleving toe. Dat vraagt een andere manier van denken, waar dit initiatief hopelijk een mooi begin van is.”

Gerritsen wijst op hockeyclub Feijenoord, een multiculturele hockeyclub die tien jaar geleden werd opgericht in Rotterdam-Zuid. De vereniging is een initiatief van Paul Veldhuijzen, die met een elftal kinderen deelnam aan de clinic. “Als je hockey voor iedereen toegankelijk wilt maken, dan heb je mensen en middelen nodig”, spreekt hij uit ervaring. “Uiteindelijk gaat het erom dat zo veel mogelijk kinderen in aanraking komen met onze mooie sport.”

Pinoké-speler Marlon Landbrug, een van weinige gekleurde spelers in de hoofdklasse, zet zich als ambassadeur in voor de Amsterdam Dynamics, dat gevestigd is in ‘zijn’ Bijlmer. Landbrug herkent veel van het spelplezier dat er, ondanks de miezerige regen, heerst tijdens de clinic. “Kinderen zijn hier vaak heel enthousiast over hockey”, ziet hij. “Maar niet alle ouders kunnen de contributie betalen. Daarnaast heeft niet elke ouder een auto om zijn kind naar de club te brengen of geld voor een busabonnement. Dat kinderen nu op de fiets of lopend naar de club kunnen komen, zorgt ervoor dat de drempel lager wordt.”

Omar moedigt alle kinderen in ieder geval aan om te komen hockeyen. Als de clinic afgelopen is, jubelt hij uitgelaten: “Hockey is echt superleuk!”

Lees ook:

Een kijkje bij de oudste zwemclub van Europa. ‘Het mag geen elitesport worden’

De oudste zwemclub van Europa begon met deftige heren aan het Amsterdamse IJ. Inmiddels is de locatie Zuidoost, en zien de zwemmers er heel anders uit.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden