Annemiek van Vleuten verdiende met haar winst in de Ronde van Vlaanderen in 2021 aanzienlijk minder dan Kasper Asgreen, de mannelijke winnaar van dat jaar. Beeld Belga
Annemiek van Vleuten verdiende met haar winst in de Ronde van Vlaanderen in 2021 aanzienlijk minder dan Kasper Asgreen, de mannelijke winnaar van dat jaar.Beeld Belga

Wielrennen

Net zoveel prijzengeld voor vrouwen in de Vlaamse wielerklassiekers

Thomas Sijtsma

Goed voorbeeld doet volgen. Althans, dat hoopt Tomas Van Den Spiegel van Flanders Classic, organisator van zes Vlaamse voorjaarsklassiekers waaronder de Ronde van Vlaanderen, Gent-Wevelgem en de seizoensopener zaterdag Omloop het Nieuwsblad. In al deze koersen krijgen de vrouwen vanaf heden evenveel prijzengeld als hun mannelijke collega’s.

Het komt voort uit het project Closing the Gap, waarin Flanders Classics en de internationale adviseurs van KPMG streven naar gelijkheid in het wielrennen. Belangrijkste pijlers zijn prijzengeld, live-uitzendingen op televisie en een gevulde wielerkalender.

Een jaar geleden had de Ronde van Vlaanderen de primeur. Zowel de vrouwelijke als de mannelijke winnaar kreeg een premie van 20.000 euro. Ter vergelijking: in 2021 ontving winnares Annemiek van Vleuten een cheque van 1365 euro. In de andere koersen van Flanders Classics worden kleinere bedragen uitgedeeld.

Met de gelijkschakeling van het winstkapitaal voorkomt Van Den Spiegel in ieder geval een rennersopstand, zoals bij de Canadese voetbalsters. Zij dreigden – zes maanden voor het WK – met een staking wanneer de voetbalbond niet over de brug zou komen.

Overigens zijn de koersen van Flanders Classics niet de enige met gelijke betalingen voor mannen en vrouwen. De Amstel Gold Race doet hetzelfde. Naast meer uitzenduren zijn de totstandkoming van vrouwenversies van de Tour de France en Parijs-Roubaix belangrijke veranderingen in de richting van een gelijkwaardige sport.

Lees ook:

Eerlijk samen sporten (m/v/x): hoe regel je dat in vredesnaam?

Hoe moet de sportwereld die voornamelijk is ingedeeld in mannen- en vrouwencategorieën reageren op genderfluïde ontwikkelingen in de samenleving?

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden