Henk Hoijtink Beeld Maartje Geels

Column

Nee, hier zat niet de Ronald Koeman die ik er in 2014 graag had zien zitten

In 2014 had ik Ronald Koeman graag, heel graag, als bondscoach gezien. En nu? De presentatie, van hem en technisch directeur Nico-Jan Hoogma, overtuigde me dinsdag niet - om niet te zeggen dat iets me zwaar tegenviel.

Weinig ten nadele van de persoon en de coach Koeman. Hij is gelouterd, hij was met afstand de voornaamste Nederlandse kandidaat, hij heeft een dikke huid, kan tegen een stootje - allemaal handig, zeker in het eerste jaar met loodzware tegenstanders voor Oranje.

Wat wrong was het bredere perspectief: onze voetbalcrisis, en de woorden dáárover. Meer trainen, zeiden Koeman en Hoogma in koor. Een vernieuwer tot in zijn diepste vezels, een buitenlander die zijn onwetende gehoor voor zich had willen winnen, had over het hoe en waarom al iets willen uitleggen, hij had in zijn enthousiasme iets van de nieuwe tijden willen laten gloren. Nee, de bondscoach en de directeur hoefden niet meteen in detail te treden, maar niet meer dan in de algemeenste termen zeggen wat u en ik kunnen zeggen, meer trainen, dat is mager in een voetballand dat revolutie behoeft.

De revolutie wordt niet gepredikt, helaas. Sterker, Koeman zei, als al niet de eerste in Nederland, dat het zo slecht allemaal niet is. Fnuikend, weg urgentie: de eerste kier al geboden, door zo'n prominent nog wel, om de boel niet helemaal ondersteboven en binnenstebuiten te hoeven keren.

Dat was in zekere zin nog te begrijpen, vanuit Koemans perspectief. Als hij in 2014 was gekomen, had er onderweg aangepast en vernieuwd kunnen worden zonder zo ver terug te vallen, zonder twee toernooien te missen. Nu zijn zijn keuzes wel zo'n beetje op (subtop of middenmoot buitenland, wat hij al heeft gedaan), hij kan weinig meer dan het toch maar te doen en dan kan hij met goed fatsoen niet zeggen dat we op de bodem zitten.

Nee, wat me zwaar tegenviel, was een heel verhaal dat Koeman afstak. Over de liefde, de discipline en het plezier van andere sporters waaraan voetballers een voorbeeld zouden kunnen nemen. Van afstand, van horen zeggen, had Koeman de indruk gekregen dat Oranje soms een 'tussendoortje' voor spelers was.

Populistisch

Dat is niet sterk: je maidenspeech voor een (voor jou) niet onbelangrijk deel baseren op een indruk van afstand, een populistische dan ook nog. Er is, even grofweg, best iets te zeggen over de hedendaagse mentaliteit, maar het is bepaald niet in de eerste plaats door fratsen van wat ego-spelertjes dat we staan waar we staan. Het was gewroet in de onderbuik waarmee een gebrek aan wezenlijke inhoud werd gecamoufleerd - ik kon het niet anders horen.

Ja, Koeman zal Oranje realistisch opstellen, daar mogen we op vertrouwen, en voor vernieuwing is hij in zijn functie niet de eerst aangewezene. Dat is de technisch directeur, die zich voorlopig tot algemeenheden beperkt. En ja, KNVB, het is waar: ook de Duitsers stelden indertijd geen buitenlander aan om hun voetbal te hervormen. Maar zij zijn minder eigenwijs; ze werden het ergens over eens en ze volgden elkaar, bleken daartoe in staat.

Niets hoorde ik dinsdag van de krachtige taal die nodig is om alle troepen indringend te binden. Wie dat wilde, kon alweer vele kanten op, of eronderuit.

Toen ik hem plagend voorhield dat hij er mooi klaar mee is dat hij nu pas bondscoach wordt, zei Koeman: "Laten we met z'n allen zo positief mogelijk zijn." Die blijft me wel bij, uit de mond van misschien wel onze stoerste voetbalpersoonlijkheid.

Nee, hier zat niet de Ronald Koeman die ik er in 2014 graag had zien zitten.

Lees ook:

Meer trainen, andere systemen. Dat is in de voetbalcrisis de boodschap bij de intrede van Ronald Koeman als bondscoach.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden