null Beeld
Beeld

Vak TRacisme

Nederlandse profs staan een minuutje stil bij racisme, zou het helpen?

Op of langs de voetbalvelden vindt nog steeds veel racisme plaats. De Fifa poogt er met een driestappenplan iets aan te doen, maar zet dit zoden aan de dijk?

Kick Hommes

Zij werden onlangs racistisch bejegend

1. Ahmad Mendes Moreira
2. Mario Balotelli
3. Romelu Lukaku

Dit is een lijstje met racistische incidenten op of rond een voetbalveld die allemaal plaatsvonden tussen juli en nu, op nationaal en internationaal niveau. Ahmad Mendes Moreira van Excelsior is niet de enige die onlangs racistisch is bejegend. Nee, dit is heus geen prettig lijstje.

Waarom juli nemen als uitgangspunt? Omdat wereldvoetbalbond Fifa toen een brief stuurde naar alle competities met de vraag of elke nationale bond het driestappenplan wilde integreren in de competitie. Volgens dat plan kan na racistisch gedrag een wedstrijd in drie stappen worden gestaakt. Eerst een tijdelijke pauze, waarin de speaker van de thuisclub een oproep moet doen om te stoppen met racistische gedragingen. Daarna heeft de scheidsrechter de optie een tijdelijke pauze in te lasten. De laatste stap is definitief de wedstrijd staken.

Scheidsrechters hebben een protocol voor het omgaan met racistische of discriminerende incidenten op of langs het veld. Laurens Gerrets ( afgelopen zondag arbiter bij de wedstrijd Den Bosch-Excelsior, waarin Ahmad Mendes Moreira werd bejegend) legde dat voor de camera’s uit. In het geval van Den Bosch lag het aan de thuisclub zelf om te zorgen dat het racisme stopt. Gerrets vond dat de club dat goed deed en omdat Excelsior daar ook blij mee was, besloot hij na een tijdelijke staking door te spelen.

Vooral in Italië is het probleem hardnekkig

De wedstrijd tussen Den Bosch en Excelsior vond zondag plaats in de Keuken Kampioen Divisie. Een dag eerder werd duizenden kilometers verderop een voormalig Willem II-speler racistisch toegezongen. De Zweedse spits Alexander Isak kreeg spreekkoren naar zijn hoofd en de interland Roemenië-Zweden in Boe­karest werd om die reden kort stilgelegd. Isak zei naderhand dat hij liever de geluiden wilde negeren. Er werd doorgespeeld.

In Frankrijk werden dit voetbalseizoen al twee duels tijdelijk stilgelegd: Nancy tegen Le Mans (in League 2) en Marseille-Nice. Bij beide wedstrijden werden vanaf de tribunes homofobe liederen gezongen. De scheidsrechters die de beslissing namen kregen lof toegezwaaid, onder anderen van Marlène Schiappa, de minister van gendergelijkheid in Frankrijk. Ook deze wedstrijden werden na een pauze hervat.

Ahmad Mendes Moreira, geëmotioneerd op het veld van Den Bosch.  Beeld BSR Agency
Ahmad Mendes Moreira, geëmotioneerd op het veld van Den Bosch.Beeld BSR Agency

Vooral in Italië is het racismeprobleem hardnekkig. Mario Balotelli bracht het altijd sluimerende probleem drie weken geleden weer volop in de aandacht door in de wedstrijd van Hellas Verona ­tegen Brescia (waar Balotelli nu speelt) een bal het publiek in te schieten en te dreigen weg te lopen. Pas na flinke druk van buitenaf schorste Verona onder anderen de voorman van de harde kern van de club tot 2030.

Ook Romelu Lukaku werd dit jaar in Italië gediscrimineerd toen hij met Internazionale tegen ­Cagliari speelde. De daders kregen geen straf, omdat er geen duidelijk bewijs zou zijn.

Het gehele Engelse team dreigde te vertrekken

Het Engelse nationale elftal meldde vorige maand dat het met het gehele team van het veld zou stappen als een van de spelers racistisch zou worden bejegend. Aanleiding was het uitjoelen van donkere Engelse spelers door Bulgaarse fans in een EK-kwalificatiewedstrijd. Het Bulgaarse team moet twee wedstrijden zonder publiek spelen.

Het is de bedoeling dat alle profclubs in Nederland tijdens de komende speelronde in actie komen tegen racisme. De Eredivisie CV en de Coöperatie Eerste Divisie willen dat alle spelers tijdens de eerste minuut van de wedstrijd hun benen stilhouden. Tegelijkertijd verschijnt er op het scorebord in de stadions de tekst ‘Racisme? Dan voetballen we niet’.

Het Nederlands elftal bracht dinsdag ook een statement naar buiten, nadat ze hoorden van het incident bij Den Bosch. Een dag eerder zei vice-aanvoerder Georginio Wijnaldum dat als hij voortaan racistische geluiden zou horen, hij van het veld zou stappen. De rest van het Nederlands elftal zou volgen. Als Oranje dat écht doet, stel op een kwart­finale van een EK, dan is dat het stevigste signaal dat kan worden afgegeven. Een beslissing ligt niet alleen bij een moedige scheidsrechter. Ook en misschien wel juist bij een collectief van spelers.

In de rubriek Vak T beschouwen sportredacteuren Fred Buddenberg, Naïm Derbali en Kick Hommes het sportnieuws uit de losse pols. Tips? Mail sport@trouw.nl.

Lees ook:

De Bossche M-side komt niet voor het voetbal, weet ook de voorzitter van FC Den Bosch

Zondag lieten supporters van FC Den Bosch zich van een grof racistische kant zien tegenover Ahmad Mendes Moreira. Staat deze gebeurtenis op zichzelf of is er meer aan de hand bij deze club?

Hoe kon FC Den Bosch de plank zo misslaan?

Pas een dag nadat een voetbalwedstrijd van FC Den Bosch werd stilgelegd vanwege racistische uitlatingen, verklaarde de club afstand te doen van de racistische teksten. Waarom duurde dat zo lang?

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden