HandbalWK in Japan

Nederlandse jeugd mag zich bewijzen op WK handbal

Emmanuel Mayonnade: ‘Het gaat niet om hun leeftijd, maar om hun niveau en of ze passen in de Nederlandse filosofie van het handbal.’ Foto ANP Beeld ANP, Jeroen Jumelet
Emmanuel Mayonnade: ‘Het gaat niet om hun leeftijd, maar om hun niveau en of ze passen in de Nederlandse filosofie van het handbal.’ Foto ANPBeeld ANP, Jeroen Jumelet

Bondscoach Helle Thomsen bouwde bij de Nederlandse handbalvrouwen op ervaren speelsters. Emmanuel Mayonnade gaat de jeugd een kans geven, allereerst op het WK.

Fred Buddenberg

Met vijf speelsters van rond de twintig jaar begint Nederland zaterdag aan het WK handbal. Mede door de inpassing van jong talent is een voorzichtige doelstelling geformuleerd voor het toernooi om de wereldtitel. Na het mondiale zilver van 2015 in Denemarken en het brons van 2017 in Duitsland mikt Nederland in het Japanse Kumamoto op een plaats bij de eerste zes. Ver van het podium, maar goed genoeg om mee te mogen doen aan het olympisch kwalificatietoernooi (OKT) van volgend jaar.

Alleen de aanstaande wereld­kampioen kwalificeert zich rechtstreeks voor de Spelen van 2020 in Tokio. De nummers twee tot en met zeven krijgen een ticket voor een van de drie continentale kwalificatoernooien. In 2016 plaatste Nederland zich via die route voor de Spelen van Rio, waar de vierde plaats werd behaald. Het handbalverbond heeft zich kandidaat gesteld voor de organisatie van het Europese OKT.

Vraagtekens door verjonging

De nieuwe Franse bondscoach Emmanuel Mayonnade – hij volgde dit jaar de Deense Helle Thomsen op – zei vlak voor vertrek naar Japan dat hij niet precies wist wat hij van zijn ploeg kon verwachten. Dat heeft volgens hem voor een deel te maken met het feit dat hij pas vier weken met de Nederlandse internationals heeft kunnen werken. Een week in maart, twee in juni en een in september.

Ook de doorgevoerde verjonging plaatst hem voor vraagtekens. Maar hij ziet daarin ook weer een uitdaging. Als coach van Metz is hij gewend aan het werken met jonge speelsters, afkomstig uit de academie van de Franse topclub. Mayonnade kent de kwaliteiten van Delaila Amega (22), Dione Housheer (20), Merel Freriks (21), Bo van Wetering (20) en Larissa Nusser (19) van wie de laatste twee debuteren op een groot titeltoernooi.

Met het op grote schaal inpassen van jeugd slaat Mayonnade een andere weg in dan Thomsen. De Deense, die na het EK van vorig jaar in Frankrijk plotseling haar vertrek aankondigde, vertrouwde altijd op de ervaren en geroutineerde speelsters, zeker op grote toernooien. EK’s en WK’s waren in haar ogen geen speeltuin om te leren.

“Het is goed voor de toekomst van de Nederlandse ploeg”, zei ­Mayonnade in een hotel in Hoofddorp over zijn keuze voor de jeugd. “Het is ook mijn taak om daaraan te denken, al weet ik niet of ik over twee, drie jaar nog bondscoach ben.” Hij zag de jonkies aan het werk bij hun buitenlandse clubs. “Het gaat niet om hun leeftijd”, was zijn conclusie, “maar om hun niveau en of ze passen in de Nederlandse filosofie van het handbal.”

Deur staat altijd open

Na het EK van vorig jaar in Frankrijk, waar Nederland brons pakte, stopten de ervaren Nycke Groot en Maura Visser als international. Eerder dat jaar was Yvette Broch om persoonlijke redenen al gestopt met handbal. In Japan moet blijken hoe zwaar de afwezigheid van vooral Groot gaat wegen. De nu voor het Deense Odense uitkomende Noord-Hollandse geldt als een van de beste, zo niet de beste, opbouwspeelsters van de wereld.

Als coach van Metz sprak Mayonnade eerder dit jaar tijdens de Final Four even kort met Groot, toen nog in dienst bij het Hongaarse Györ. Ook stuurt hij haar af en toe een berichtje. “De deur voor haar staat altijd open”, aldus de Fransman. “Ik respecteer haar beslissing, want die zal ze niet in vijf minuten hebben genomen. Ik ben niet een coach die haar elke dag lastig valt. Maar uiteraard is ze van harte welkom.”

Lees ook:

Het brons van de Nederlandse handbalvrouwen voelt toch een beetje als goud

Na een moeizaam toernooi hebben de handbalsters toch een prijs veroverd. Met vechtlust, teamwork en het geloof in elkaar als belangrijkste pijlers.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden